Hyppää sisältöön

Jääkiekkovalmentaja Venla Hovi sai harvinaisen huippupestin – kertoo kovasta tavoitteesta: "Kaikilla pelaajilla ei välttämättä ole käsitystä siitä"

Venla Hovin valmentama Metropolitan Riveters pelaa PHF-liigassa, joka tunnettiin aiemmin nimellä NWHL.

Venla Hovi on uuden haasteen edessä. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen entinen hyökkääjä Venla Hovi on lähdössä innokkaasti uuteen, haastavaan työhön. Hovi nimettiin hiljattain Metropolitan Rivetersin päävalmentajaksi. Hän jakaa päävalmentajan tehtävät tshekki Ivo Mocekin kanssa.

Metropolitan Riveters pelaa Premier Hockey Federation -liigassa (PHF). Liiga tunnettiin aiemmin nimellä NWHL. PHF-liiga on tällä hetkellä ainoa naisten huippusarja Pohjois-Amerikassa.

– Tämä on iso mahdollisuus urallani. Tämä on haaste ja sellainen hetki, joka pakottaa minut kehittymään valmentajana, Hovi sanoi Yle Urheilulle.

Hovi toimi peliuransa jälkeen ja jo sen aikana taitovalmentajana. Hän on ollut myös apuvalmentajana Winnipegin yliopistojoukkueessa. Viimeiset kaksi kautta Hovi on valmentanut alle 17-vuotiaita tyttöjä Kanadan länsirannikolla. Nyt edessä on aivan eri luokan haaste.

Kanadan ja Yhdysvaltojen huiput eivät ole mukana

Mutta mikä on PHF-liiga? Sitä ei Suomessa tunneta kovin hyvin, joten annetaan Hovin kertoa liigasta.

– Ensi kausi on sarjan kahdeksas kausi. Mukana on paljon yliopistosta valmistuvia yliopistosarjojen kärkipelaajia, entisiä maajoukkuepelaajia ja myös eurooppalaisia pelaajia, ainakin meidän joukkueessa, kun meillä on kaksi eurooppalaista valmentajaa.

Kanadan ja Yhdysvaltojen maajoukkuepelaajat eivät kuitenkaan ole mukana liigassa. Tilanne juontaa naisten jääkiekon historiasta Pohjois-Amerikassa. Vuosina 2015–2019 oli toiminnassa kaksi liigaa, CWHL ja NWHL.

CWHL lopetti toimintansa keväällä 2019 taloudellisiin vaikeuksiin vedoten. Pelaajat olivat tyytymättömiä myös NWHL:n palkkatasoon ja muihin pelaamisen edellytyksiin. Kärkipelaajat ilmoittivat keväällä 2019 boikotoivansa ammattilaissarjoja ja perustivat pelaajayhdistyksen (PWHPA).

PWHPA:n tavoitteena oli perustaa uusi liiga, jossa olisi kestävä taloudellinen pohja ja naiset voisivat saada pelaamisesta elantonsa. Toistaiseksi huippupelaajat ovat pelanneet PWHPA:n järjestämiä näytösotteluita.

Sarjassa mukana kuusi joukkuetta

PHF on siis tällä hetkellä ainoa varsinainen naisten sarja Pohjois-Amerikassa. Hovin mukaan sarja on mennyt pienin askelin eteenpäin ja ensi kaudeksi on tulossa enemmän rahoitusta.

– Tällaisen sarjan pyörittäminen ja kehittäminen ei ole helppoa, Tiedän, että tämä ei ole minullekaan helppo ruutu ja töitä on paljon edessä, mutta olen motivoitunut auttamaan naisten kiekkoa eteenpäin.

PHF:ssä on tällä hetkellä kuusi joukkuetta. Sarjan laajenemisesta yhdellä tai kahdella joukkueella on ollut puhetta.

Uusi kausi alkaa lokakuussa. Hovin joukkueen pelaajat harjoittelevat itsenäisesti kesällä. Joukkue kokoontuu yhteen vasta syyskuun lopussa tai lokakuun alussa. Valmennustiimiin on tulossa Hovin ja Mocekin lisäksi maalivahtivalmentaja ja fysiikkavalmentaja.

Metropolitan Rivetersin ensi kauden joukkueen kokoaminen alkoi tyhjästä pari viikkoa sitten.

– Lähdin mukaan, koska haluan tehdä naisten kiekosta ammattimaisempaa. Kaikilla sarjan pelaajilla ei välttämättä ole käsitystä siitä, että heiltä vaaditaan paljon enemmän, kun naisten kiekkoon tulee lisää rahaa. Lähdimme etsimään pelaajia, jotka sitoutuvat ammattimaisuuteen. Tällä hetkellä meillä on kuusi pelaajaa ja kiinnostusta on paljon, Hovi kertoi.

Hovi toivoo, että joukkueeseen tulee myös suomalaisia pelaajia. Neuvotteluja kuulemma käydään koko ajan.

Lue myös: