Hyppää sisältöön

Sidney Crosbyn loukkaantuminen kuumensi tunteet, katso video kohutusta tilanteesta – supertähden poissaololla voi olla valtava merkitys

Sidney Crosbyn loukkaantuminen torstaiaamun ottelussa saattaa kääntää koko ottelusarjan suunnan. Ainakin se käänsi yksittäisen ottelun suunnan. New York Rangersin Kaapo Kakko avaa, minkälaista Crosbya vastaan on pelata.

Sidney Crosby loukkaantuu
Sidney Crosby loukkaantuu

New York Rangersin ja Pittsburgh Penguinsin välisessä ottelusarjassa saatettiin aikaisin torstaiaamuna nähdä iso käännekohta. Ottelusarjaa voitoin 3–1 johtanut Pittsburgh oli kahden maalin johtoasemassa, kun New Yorkin puolustaja Jacob Trouba taklasi vieraiden kapteenia ja tärkeintä pelaajaa Sidney Crosbya suoraan päähän.

Sekavan oloinen Crosby yritti paluuta kaukaloon, mutta jätti leikin kesken noin seitsemän minuuttia ennen toisen erän loppua.

Seuranneen viiden minuutin aikana Rangers teki kolme maalia ja siirtyi ottelussa 3–2-johtoon. Lopulta Broadwayn ylpeys rullasi 5–3-voittoon ja kavensi voitot ottelusarjassa 2–3:een.

Sarjan kuudes ottelu pelataan lauantaina Pittsburghissa.

– Näitkö sen taklauksen, Pittsburgh-luotsi Mike Sullivan tiukkasi ottelun jälkeen Crosbyn kunnosta kysyneeltä toimittajalta.

– Sitten sinulla on varmasti sama mielipide kuin minulla, tuohtunut Sullivan jatkoi.

Miten käy Pittsburghin, jos Crosby ei pelaa?

Trouban kyseenalainen taklaus ei olisi voinut osua Pittsburghin kannalta tärkeämpään pelaajaan. Kaiken voittanut Crosby, 34, on ollut ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjassa uskomattomassa lyönnissä.

Sellaisessa lyönnissä, ettei Rangers ollut löytänyt Crosbyn, hirmuisessa maalivireessä olevan Jake Guentzelin sekä Bryan Rustin ykkösketjulle vielä pysäyttäjää.

Torstaina kolmikko värkkäsi joukkueensa avausmaalin ja kuinka muutenkaan kuin Rangersin ykköstä vastaan.

Yksi maali oli kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta, kuten alla olevista tilastoista voi lukea.

Tällaiset lukemat ovat etenkin pudotuspeleissä karmivan kovia.

– Pitää täysin paikkansa. Etenkin pari viimeistä ottelua he olivat todella kovassa iskussa. Tuntuu, että he luovat maalipaikan jokaisessa vaihdossa, kun ovat jäällä. On ihan selvää, että tuon ketjun pysäyttäminen on meille tärkeä asia, Rangersin Kaapo Kakko sanoo Yle Urheilulle.

Vaikka pudotuspelien maalipörssiä johtava Guentzel teki Crosbyn loukkaantumisen jälkeen vielä yhden osuman Jevgeni Malkinin alustuksesta, selvää on, että kapteenin mahdollinen poissaolo sarjan seuraavasta ottelusta heilauttaisi punnuksia ennakkoon merkittävästi.

Ryhtiliike

Rangersille voitto torstaina oli tärkeä kahdestakin syystä: ensinnäkin sen piti pestä kasvonsa kahden luokattoman heikon Pittsburghissa pelatun ottelun jälkeen. Se hävisi molemmat vierasottelut ja päästi kahdessa pelissä omiin peräti neljätoista osumaa. Jälkimmäisessä ottelussa se hävisi ykkössektorin maalipaikat viidellä viittä vastaan 1–20!

Voitto oli tärkeä myös siitä syystä, että tappio olisi päättänyt joukkueen kauden.

– Sillä tasolla, jolla pelasimme Pittsburghissa, ei näitä pelejä voiteta. Syy, miksi hävisimme siellä, oli selkeästi se, että olimme itse todella huonoja. Ei auttanut kuin peiliin katsoa, Kakko huokaisee.

Sarjan neljännen ottelun Rangers hävisi 2–7.

– Pelaajien kesken käytiin siinä heti läpi se, miten homma meni. Mutta se oli ohipeli ja lopulta on ihan sama, millaisilla lukemilla näitä häviää, se on vain yksi tappio. Emme jääneet sitä miettimään, vaan jatkoimme eteenpäin.

Kaapo Kakon rooli on pienentynyt loukkaantumisen jälkeen. Kuva: imago images/Larry MacDougal/ All Over Press

Kakko itse on pelannut sarjassa "Kid line" -lempinimen saaneessa nuorisoketjussa yhdessä Filip Chytilin, 22, sekä Alexis Lafrenieren, 20, kanssa. Kakko napautti NHL-uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin sarjan toisessa ottelussa Pittsburghissa ja torstaina hän alusti Lafrenieren iskemän tärkeän 2–2-tasoituksen.

– Pelaaminen on tuntunut hyvältä, vaikka oma rooli on nyt loukkaantumisen jälkeen pienempi. Aiemmin pelasin ykkös-kakkosketjussa, nyt kolmosessa. En kuitenkaan murehdi sitä nyt, vaan pyrin ainoastaan auttamaan joukkuetta.

Töitä riittää

Rangersin näkökulmasta mikään ei kuitenkaan voiton jälkeenkään muutu: sen on edelleen jatkettava voittamista. Vain kaksi peräkkäistä voittoa takaa pääsylipun toiselle kierrokselle. Voittaakseen sen on edelleen kyettävä kehittämään peliään. Yksi pelin osa-alue, mihin New Yorkin tulisi saada ryhtiä, on aloitukset.

Torstaina se hävisi aloitukset prosentein 33–67 ja sitä edellisessä ottelussa 40–60. Ottelusarjan aloitusprosentit kirjataan viiden ottelun jälkeen Pittsburghille tylysti 58–42.

Rangersin parhaan aloittajan, Mika Zibanejadin aloitusprosentti on 45,4 ja Pittsburghin parhaan, Teddy Bluegerin 72,0.

Rangers (48 %) ei loistanut aloitusympyrässä myöskään runkosarjassa. Pelaaminen Pittsburghin kaltaista laatujoukkuetta vastaan menee vaikeaksi, jos aloituksen jälkeen täytyy jatkuvasti lähteä jahtaamaan pelivälinettä takaisin.

– Tästä on puhuttu koko kausi ja välillä koutsit ovat sanoneet, että hommia pitää tehdä tämän asian eteen. Tietysti aloittaminen on nykyään yhteistyötä, mutta ei se laiturinakaan kivaa ole, jos joka kerta pitää ensimmäisenä lähteä karvaamaan tai puolustamaan. Tätäkin kautta voisimme saada enemmän painopistettä hyökkäykseen, Kakko sanoo.

– Mutta kyllä jätkät on kovasti tämän eteen töitä tehneet.

Sarja jatkuu aikaisin lauantaiaamuna Pittsburghissa. Jatkoon pääsee neljällä voitolla.

Lue myös: