Hyppää sisältöön

Uransa lopettanut Tappara-ikoni Jukka Peltola lähettää painavan viestin nuorille: "Isoja jakoja tehdään vasta paljon myöhemmin"

Jukka Peltolan lopettamispäätöksessä isona tekijänä oli syksyllä tullut päävamma.

Jukka Peltola on toipunut viimesyksyisestä tällistään täysin, mutta loukkaantuminen säikäytti hänet pahoin.

Tapparan seuraikoni Jukka Peltola päättää komean pelaajauransa. Peltola, 34, pelasi koko liigauransa Tapparassa. Siihen mahtui 634 runkosarja- ja 136 pudotuspeliottelua. Peltola voitti Tapparassa kolme SM-kultaa, neljä hopeaa ja yhden pronssin. Kaudet 2018–19 ja 2019–20 Peltola pelasi KHL:ssä Sibir Novosibirskissä.

Ura päättyi kolmanteen SM-kultaan tänä keväänä. Lopettamispäätöksessä isona tekijänä oli päävamma, joka tuli syksyllä kauden toisessa liigapelissä.

– Sen jälkeen seitsemän viikkoa keräsin itseäni melko syvistäkin vesistä. Oli huoli omasta terveydestä, tuleeko tästä vielä kunnolla kuntoon. Lääkäreiden ja kuntouttajien avustuksella uskalsin palata kentälle, mutta kyllä se pysäytti miettimään, Peltola kertoi Yle Urheilulle.

– Alkoi tulla sellainen fiilis, että kun olen saanut jääkiekolta niin paljon, niin en halua, että jääkiekko ottaa mitään pois. Terveys edellä tein päätöksen, mutta muutenkin alkoi tuntua siltä, että on muiden kuvioiden aika.

Nyt Peltola on täysin toipunut tällistä.

Jukka Peltola kultatunnelmissa Otto Rauhalan kanssa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Peltola pelasi SM-liigaa Tapparassa jo 19-vuotiaasta lähtien, mutta nousi varsinaisesti kansalliselle huipulle myöhemmällä iällä.

– Olen kiitollinen Tapparalle, että olen saanut rauhassa pitkäjänteisellä työllä rakentaa uraa, ei ollut kiire mihinkään. Olin sen tyyppinen pelaaja, että tarvitsin aikaa. Opettelin peliä vähän eri tavalla ja pystyin sitten pelaamaan luotettavaa kahden suunnan peliä.

Peltolan esimerkki todistaa, että 18-vuotiaana ei tarvitse olla superpelaaja.

– Nykyään tuntuu, että aikaisemmin ja aikaisemmin puhutaan kenestä tulee huippupelaaja, Jos minun uraani katsoo, Ilveksessä nousi tie pystyyn C-junioreissa. KooVee tarjosi hyvän paikan kehittyä. Sain pelata enemmän ja sitä kautta pääsin Tapparaan B-junioreissa. Ilman KooVeen visiittiä ei tässä pisteessä oltaisi, Peltola kertasi junioriaikojaan.

– Kenenkään juniorin ei kannata ajatella, että tämä oli nyt tässä. Isoja jakoja tehdään vasta paljon myöhemmin.

"Oli mahtava fiilis, kun kaikki napsahti kohdilleen"

Liigaurallaan Peltola ehti voittaa yhden pronssin ja kolme hopeaa ennen ensimmäistä mestaruuttaan, joka tuli vuonna 2016. Hopeamitalit olivat tärkeä askel kohti kultaa.

– Vaikka olet lähellä, olet kaukana. Ne olivat opettavaisia kokemuksia, voittoa halusi ehkä liiankin paljon. Oli mahtava fiilis, kun kaikki napsahti kohdilleen ja saatiin ensimmäinen kulta.

MM-kisat alkavat tänään Tampereen uudella areenalla. Peltola nostaa pyynnöstä pari pelaajaa Leijonista, joita kannattaa seurata.

Harri Säteri maalilla on itse varmuus. Hänellä on mielenkiintoinen kausi takana. Ensin Venäjällä, sitten olympialaisissa ja sitten vielä NHL:ssä. Hän on viimeinen lukko, johon voi luottaa missä tahansa paikassa.

Mikko Lehtonen pakin paikalla. Hänen pelaamisensa omasta päästä lähtien eteenpäin, kuinka luisteluvoimainen ja taitava pelaaja hän on. Kun itseluottamus on kohdallaan, häntä on vaikea pysäyttää.

Peltola on saanut paljon viestejä jääkiekkoihmisiltä ja lajia seuraavilta kerrottuaan lopettamisestaan.

– On ollut upeaa nähdä, että viestejä on tullut niin paljon. Moni ihminen haluaa kiittää pitkästä matkasta, mikä tässä on painettu. Olen itsekin monille ihmisille kiitoksen velkaa.

Lue myös: