Hyppää sisältöön

Näistä asioista Leijonien voitokas MM-avaus muistetaan – Ylen asiantuntija ymmärsi viimeisen tappelun ja suitsutti Suomen henkistä kanttia

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi nostaa esiin kolme pointtia Leijonien Norja-voitosta. Hän uskoo, että Mikael Granlund istutetaan ykkösketjuun Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen rinnalle.

Saku Mäenalanen ja Magnus Brekke ottivat yhteen kolmannessa erässä ja lensivät pihalle. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonien MM-kisaturnaus Tampereella alkoi voitokkaasti, kun Suomi löi perjantai-illan avausottelussa Norjan 5–0. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi nostaa esiin Leijonien pelistä kolme pointtia.

1. Henkinen kantti piti, vaikka alku oli hermostunut

– Peli lähti vähän hermostuneesti liikkeelle, ja avauserä oli aavistuksen Norjan hallintaa. Jussi Olkinuoran panos maalilla oli tärkeä, ja jos hän olisi haparoinut, se olisi voinut tuoda oikeasti sen hermostuneisuuden pintaan. Henkiselle puolelle hyvä maalivahtipeli tuo rauhaa, kun peräpää tiedetään niin luotettavaksi, Juujärvi kertaa.

– Leijonien henkinen kantti ja kypsyys olivat kunnossa, ja joukkue ei hötkyillyt. Suomi sai tärkeän avausmaalin, peli parani toiseen erään ja sitä kautta tulostakin alkoi syntyä. Lopputulos ei jätä sijaa selittelyille, ja selvästi parempi voitti.

Leijonailmeet olivat iloisia Norja-ottelun jälkeen. Hannes Björninen teki maalin ja Jussi Olkinuora torjui nollapelin. Kuva: Tomi Hänninen

Pelissä tunteetkin kuumenivat, kun Saku Mäenalanen lensi päätöserässä suihkuun nokkapokasta Magnus Brekken kanssa. Lievemmästä tilanteesta Juho Lammikolle tuomittiin viiden minuutin tappelurangaistus toisen erän lopussa.

– Mäenalasen tunteenpurkaus päätöserässä oli täysin hyväksyttävä, sillä norjalaispelaaja selvästi halusi aloittaa nujakointia. Pelissä pitää olla vahvasti tunteella mukana ja pelata isolla liekillä kuitenkin niin, että fokus pysyy olennaisessa. Se kylmäpäisyys vaatii hyvää tasapainoa.

2. Onnistumisia laajalla rintamalla

Harri Pesonen aloitti Suomen maalijuhlat Norjaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat sai heti avausottelussa viisi eri maalintekijää, kun Harri Pesonen, Toni Rajala, Hannes Björninen, Joel Armia ja Jere Sallinen osuivat tolppien väliin.

– Suomi sai kotikisojen avauspeliin heti onnistumisia laajalla rintamalla, ja se vapauttaa energiaa. Kolme hyökkäysketjua onnistui maalinteossa, ja mikä tärkeintä, ne olivat ne muut kuin Sakari Mannisen ykkösketju, joka on ollut viime turnauksissa syömähammas.

– Suomi on aina nojannut kokonaisuutena vahvaan joukkueeseen ja hyvin toimiviin koostumuksiin. Armialöysi nopeasti paikkansa maajoukkueessa, ja myös maalivahtipeli onnistui hyvin.

Mikael Granlund liittyi Leijoniin perjantaina, ja Juha Juujärvi uskoo Nashvillen tähden löytävän paikkansa ykkösketjusta. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat sai Nashvillesta toivotun NHL-vahvistuksen, kun kevään 2011 MM-sankari Mikael Granlund saapui perjantaina kaupunkiin. Hän saattaa pelata jo tänään Latviaa vastaan.

– Suomi ei ole vain ykkösketjun varassa näissä kisoissa, ja on varmaa, että heidänkin onnistumiset tulevat. Ensimmäisen pelin perusteella vaikuttaisi luonnolliselta, että Granlundtulisi ykkösketjuun Mannisen ja Teemu Hartikaisen kanssa.

3. Suomi käänsi peliä tehokkaasti

Hannes Björnisellä oli helppo työ laukoa kiekko maaliin Norjaa vastaan Marko Anttilan syötöstä. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi rokotti Norjaa etenkin kiekonriistojen jälkeen, kun Rajala ja Björninenhyödynsivät toisessa erässä vuonomaan pelureiden virheet.

– Pelin kääntönopeus oli hyvää. Riistoista Suomi käänsi nopeasti ja sai maaleja tehtyä, mutta hyökkäämiseen viidellä viittä vastaan ja pitkiin hyökkäyksiin tarvitaan vielä lisää terävyyttä sekä huolellisuutta, jotta joukkue saa muistakin kuin riistoista käännetyistä peleistä luotua uhkaa, maalintekopainetta ja sitä kautta ylivoimia.

Jukka Jalosen joukkueessa pientä säätöä tekemällä peliä viilataan paremmaksi, ja Suomi pyrkii aina parantamaan peli peliltä. Nyt Suomi pelasi hyvin 40 minuuttia, ja Latviaa vastaan haetaan lauantai-iltana ensimmäistä ehjää 60 minuutin suoritusta.

Lue myös: