Hyppää sisältöön

Erikoiset tappelurangaistukset hämmensivät Leijonien MM-avauksessa – Suomen erotuomaripomo selittää, mistä on kyse

Suomen Juho Lammikko ja Saku Mäenalanen saivat molemmat MM-kisojen avauksessa rangaistukset tappelemisesta, mutta Mäenalaselle tuomittiin ulosajo. Kotimaisen SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn kertoo, että kaksikon erilaisten rangaistusten takana ovat kansainvälisen tappelusäännön muutokset.

Suomen Juho Lammikko (sinisessä paidassa) jäi ilman kypärää väännettyään Christian Kaasastulin kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi nappasi vuoden 2022 MM-kotikisojensa avausottelusta selvän 5–0-voiton Norjasta. Runsaan maalimäärän lisäksi ottelussa nähtiin myös kuumenneita tunteita, jotka johtivat pelaajien välienselvittelyyn väkivaltaisesti.

Suomen joukkueesta hyökkääjät Juho Lammikko ja Saku Mäenalanen saivat kamppailussa rangaistukset tappelemisesta. Lammikko sai Norjan Christian Kaasastulin kanssa viiden minuutin rangaistuksensa toisen erän maalinedustaväännöstään.

Mäenalanen sen sijaan pudotti hanskansa ottelun viimeisessä erässä. Suomalaishyökkääjä taklasi lujaa norjalaispuolustaja Magnus Brekken kaukalon kulmassa, mistä Brekke menetti hermonsa.

Mäenalanen puolestaan provosoitui norjalaisen lyötyä häntä taklauksen jälkeen ensin rintaan ja sen jälkeen hanskalla kasvoihin. Tämän jälkeen Mäenalanen pudotti hanskansa ja kaksikko vaihtoi iskuja ennen linjatuomarien väliin tuloa.

Mäenalanen sai tilanteesta viiden minuutin rangaistuksen sekä pelirangaistuksen (20 minuuttia). Brekke puolestaan sai tilanteesta 2+5 minuuttia ja pelirangaistuksen.

Tuomiot herättivät hämmennystä ottelua seuranneissa. Aiempien Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n sääntöjen mukaan tappelusta on tuomittu suoraan viiden minuutin rangaistus ja pelirangaistus. Nyt tuomiot poikkesivat.

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn sanoo, että kaudelle 2021–22 päivittynyt sääntökirja antaa tuomareille laajemmat mahdollisuudet rangaistusten laadun määrittelemiseen tällä tavalla.

– Nyt tuomarit voivat antaa myös puhtaita viisiminuuttisia, ilman pelirangaistuksia. Tällöin pelaaja kärsii sen ja jatkaa peliä, Rönn tiivistää Yle Urheilulle puhelimitse.

Nollatoleranssi tarkennetuin säännöin

IIHF:n sääntökirjassa todetaan (siirryt toiseen palveluun), että Kansainvälisen jääkiekkoliiton tapahtumissa pyritään tappeluiden osalta nollatoleranssiin.

– "Tappeleminen" ei kuulu kansainvälisen jääkiekon DNA:han, sääntökirjan osuuden alussa lukee.

Saku Mäenalanen (sinisessä paidassa) sai viisi minuuttia ja ulosajon tappelustaan Magnus Brekken kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Verrattuna vanhaan IIHF:n sääntökirjaan, kuluvan kauden kansainvälinen sääntökirja on saanut useamman alakohdan tappelutilanteiden tulkitsemista varten. Alakohdat ovat peräisin NHL:stä, jonka kanssa IIHF on pyrkinyt yhdentämään sääntöjään.

NHL:stä sääntökirjaan on nostettu muun muassa tilanteiden tulkitsemiseen erillisiä rangaistusmääritelmiä esimerkiksi tilanteille, joissa pelaaja tulee tappeluun kolmantena pelaajana tai lyö toista pelaajaa yllättäen (eng. sucker punch).

– Kun puhutaan tappelutilanteisiin liittyvistä säännöistä eli väkivaltaisuudesta, tuo "puhtaan viisiminuuttisen" antaminen on suurin muutos, SM-liigan erotuomarijohtaja Rönn avaa.

– Näillä muutoksilla annetaan tuomareille enemmän harkintavaltaa ja työkaluja tällaisiin tilanteisiin. Pyritään erottelemaan tilanteita.

Yksi selkeistä muutoksista on esimerkiksi "yllyttäjän" (eng. instigator) ja "hyökkäävän osapuolen" (aggressor), määrittelevät tarkennukset. "Yllyttäjäksi" tappelutilanteessa lasketaan pelaaja, joka on tappelussa aloittavassa roolissa joko fyysisesti tai sanallisesti. Tällaisiksi aloittaviksi lasketaan esimerkiksi ensimmäisen iskun antaminen, hanskojen pudottaminen tai sanallinen tappeluun haastaminen.

Tämän säännön perusteella Norjan Brekke sai ylimääräisen kaksiminuuttisen tappelutilanteestaan Mäenalasen kanssa. Koska tilanne eteni selkeäksi iskujenvaihdoksi, sai kaksikko suoraan ulosajon, toisin kuin Lammikko ja Kaasastul. Rangaistuksen saaneiden erilaiset rangaistukset ovat tulleet siis ottelun erotuomaroineiden Fraser Lawrencen ja Mikael Nordin tekemien uusien sääntöjen tulkintojen mukaisesti.

Rönn ei ota itse tilanteisiin tai niistä annettuihin rangaistuksiin kantaa. SM-liigan tulevaisuutta kansainvälisten sääntömuutosten kanssa hän kommentoi lyhyesti.

– Olemme menneet edellisen kauden vanhalla sääntöskaalalla. Katsomme kesän aikana, vaihdammeko sen kokonaan tähän uuteen, hän toteaa.

Lue myös: