Hyppää sisältöön

Onko lämpimistä Venäjä-suhteistaan tunnettu Rene Fasel tervetullut Suomeen jääkiekon MM-kisoihin? Suomalaispomo paljasti kulissien takaisen vihjauksen

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kommentoi Yle Urheilulle Rene Faselin tilannetta. Nurmisen mukaan Faselille on vihjattu, että Suomeen saapumisesta kannattaisi käyttää vakavaa harkintaa.

Vladimir Putin ja Rene Fasel yhdessä jääkiekon MM-kisoissa 2016. Kuva: imago/Golovanov + Kivrin/ All Over Press

Jääkiekon MM-kisoista Suomessa puuttuu tänä keväänä yksi tuttu joukkue, kun Venäjä on suljettu kansainvälisistä kiekkokilpailuista Ukrainassa aloitetun sodan takia.

Venäjän tilanne on puhuttanut paljon kansainvälisessä jääkiekossa tänä keväänä, eikä vähiten Kansainvälisen jääkiekkoliiton entisen puheenjohtajan Rene Faselin takia.

Maaliskuussa KHL:n tiedotusosasto vahvisti venäläismedioille, että Fasel olisi palkattu KHL:n kehittämis- ja strategiatyöstä vastaavaksi konsultiksi. Fasel kiisti uutisen, mutta siitä nousi iso puheenaihe.

Piakkoin uutisen jälkeen Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb ilmoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Faselilla ei pitäisi olla enää mitään asiaa Suomessa pelattaviin MM-kisoihin.

KHL on venäläisjohtoinen jääkiekkoliiga, jolla on tiiviit kytkökset Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Yle Urheilu tapasi ennen Suomen ja Latvian kamppailua Tampereella Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen. Hän siirtyy kesäkuun alussa Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n pääsihteerin tehtäviin. 27 vuoden ajan IIHF:n puheenjohtajana toiminut Fasel on yhä IIHF:n kunniapuheenjohtaja.

Kunniapuheenjohtaja Rene Fasel herättää edelleen erittäin vahvoja mielipiteitä kiistanalaisista suhteistaan Venäjään. Millainen imagohaitta kansainväliselle jääkiekkolle on ylipäätään se, että Fasel toimii kansainvälisen liiton kunniapuheenjohtajana?

– En tiedä, olenko oikea henkilö analysoimaan, että minkälainen imagohaitta se on Kansainväliselle jääkiekkoliitolle. Kaiken kaikkiaan Venäjän sota on hyvin surullinen tapahtuma ja siitä on paljon negatiivisia vaikutuksia niin jääkiekolle, muille lajeille kuin varmasti Faselille.

Onko tai olisiko Fasel tervetullut näihin kisoihin tässä tilanteessa?

– Virallisesti hän on kunniapuheenjohtaja ja on kutsun saanut. Tiedän, että kulissien takana hänelle on ystävällisesti sanottu, että ehkä hänen kannattaa käyttää vakavaa harkintaa, että saapuuko hän paikalle.

Matti Nurmista odottavat kesällä uudet haasteet Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa. Kuva: Lehtikuva

Nurmisen mukaan myös Suomen MM-kotikisat Tampereella ja Helsingissä ovat sujuneet järjestelyiltään erinomaisesti. Nurminen kertoi muun muassa, että MM-kisojen tuotoilla on iso merkitys kehittämishankkeiden näkökulmasta.

– Suomen jääkiekkoliiton talous on hyvin vakaalla pohjalla, mutta olemme vuodesta 1997 lähtien korvamerkinneet MM-kisojen tuotot aina seurakentälle meneviin kehittämishankkeisiin. Jotta pystymme jatkamaan niitä hyviä projekteja, sillä on iso merkitys.

Lue lisää: