Hyppää sisältöön

Kommentti: Leijonien pelin sykähdyttävin hahmo oli Kääriäisen Petri

Menkää paikan päälle halliin kokemaan, kuinka ainutlaatuista on Kääriäisen Petrin murretaide, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Leijonien pelin kuuluttaja, Kääriäisen Petri, sykähdytti lauantaina Tampereen areenassa. Kuva: Tomi Hänninen

Haukotuksilta ei voinut välttyä.

Sen verran unista Leijonien pelaaminen oli avauserässä Latviaa vastaan. Toisaalta Suomen joukkueelta maltillista, jopa korostetun rauhallista alkua osasi odottaa. Jukka Jalosen ryhmä taitaa pelin kiihdyttämisen, kuten turnauksen avausottelussa Norjaa vastaan nähtiin. Ensin tarkkaillaan, sitten otetaan homma haltuun ja tehdään tarvittavat maalit.

Yleisö oli onneksi alusta lähtien Suomen joukkuetta virkeämpi. Kuulosti siltä, että urheilujuoma oli Tampereen areenassa virrannut lauantai-illan hengen mukaisesti ja virittänyt äänihuulet MM-taajuudelle. Kiitettävä mylvintä sai haukotukset loppumaan.

Sitten Sami Vatanen sai ottelun ensimmäisen rangaistuksen. Höristin korviani. Ääni kuulosti sulokkaan tuttavalliselta.

– Finland, nambörr foorrrti tuu...

Sehän on Kääriäisen Petri!

Jos et tiedä, kuka Kääriäisen Petri on, et ole ikinä käynyt Tapparan pelissä.

Ja vaikka et olisi käynyt Tapparan pelissä, etkä koskaan aikoisi sinne mennä, on silti syytä tietää, kuka hän on.

Kääriäisen Petri on legenda. Hänen intonaationsa on taidetta. Tamperelaista murretaidetta. Siitä on saanut nauttia kirvesrintojen peleissä jo vuosikymmenten ajan.

Erityisesti Kääriäisen r-kirjain on sykähdyttävä. Se soi runollisesti. Tai siis rrrunollisesti. Tampereen murteessa r on kirjainten kuningas. Kaiken a ja o. Ja Kääriäinen sanoo ärrän kauniimmin ja sävykkäämmin kuin kukaan muu tamperetta äidinkielenään puhuva.

Pelissä ei toisessakaan erässä tapahtunut mitään erityisen kiinnostavaa. Latvia onnistui hyydyttämään Suomen hyökkäyspelaamisen täysin.

Odotin kuumeisesti, koska tulee seuraava mainoskatko, jotta Kääriäinen pääsee ääneen. Ja sieltä se tuli.

– Mainoskatko. Pauerrrbrrreik.

Sitten Suomi teki tasoitusmaalin. Syötön antoi juuri oikea pelaaja.

– Maalin syöttäjä numero 64, nambörr sikstifoorr, Mikael Grranlund!

Kirjoitettu teksti ei tee oikeutta Kääriäisen taiteelle, joten suosittelen jokaista kokemaan sen paikan päällä hallissa.

– Van minit left of tö sekönd piörriöd.

Kääriäisen Petri on tunnettu myös Tapparan otteluista. Kuva: Tomi Hänninen

Kääriäisen englanti on sujuvaa ja selkeää. Siinä kuuluu sopivasti kaikuja rallienglannista. Jokainen kisaturisti ymmärtää, mitä kuuluttaja sanoo. Mutta poikkeuksellisen kaunista on, että Kääriäinen osaa lausua englantia tampereeksi niin, että se kuulostaa hykerryttävän hyvältä.

Lisäksi Kääriäinen osasi taidokkaasti hypätä Tapparan kuuluttajasta MM-kisaottelun ääneksi. SM-liigan finaaleissa hän liekitti kotijoukkueen kannattajia tavalla, jonka Tampereella vain Kääriäinen osaa. Venytti pelaajien nimiä, erityisesti niitä, joissa on r-kirjain. Krrriiiistian Kuusela on yksi Kääriäisen bravuureista.

Nyt hän oli laskenut desibelitasoa juuri sopivasti ja oli hillityn asiallinen, mutta riittävän intensiivinen. Taattua, tyylikästä ja tasalaatuista Kääriäistä.

Kolmannessa erässäkään itse peli ei tarjonnut mitään merkittävää. Kun päätöserää oli jäljellä 10 minuuttia, vieressäni mediakatsomossa istunut Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen kertoi laskeneensa Suomen maalipaikat. Niitä oli kuusi kappaletta. Lehkonen pudisteli päätään. Latvialla maalipaikkoja oli kahdeksan. Siitä voi jokainen laskea pelin viihdearvon.

Onneksi oli Kääriäisen Petri.

Kolmatta erää oli pelaamatta 2 minuuttia ja 52 sekuntia, kun kotiyleisön suurin sankari iski voittomaalin. Se oli taas syöttö Kääriäisen lapaan.

– Suomi, toinen maali. Maalin tekijä, Mikael Grranlund. Score by nambörr sixtifoorr!

Kääräinen korotti ääntään selvästi aiempaan nähden. Mutta ei liikaa.

Leijonat selviytyi vaikeuksien kautta voittoon. Kääriäiselle peli oli voittokulkua alusta loppuun.

Ja jos mietit, miksi kirjoitan Kääriäisen Petristä enkä Petri Kääriäisestä, toistan: et ole koskaan käynyt Tapparan pelissä. Siellä hän esittelee itsensä:

– Tässä jäähallin kuuluttaja, Kääriäisen Petri.

Lue lisää: