Hyppää sisältöön

Mikael Granlund loisti Leijonissa väärällä pelipaikalla – Ismo Lehkosella uhkakuva: "Ei ole varaa menettää noin laadukasta jätkää turhan päiten"

Mikael Granlund nousi asiantuntijan mukaan tällä kaudella NHL:ssä eliittisentteriksi. Ismo Lehkonen odottaa, että Granlund pääsisi omalle paikalleen myös Leijonissa.

Mikael Granlund laukoi Leijonille ottelun ratkaisun. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat voitti lauantai-iltana MM-kisojen toisessa ottelussa Latvian Mikael Granlundin johdolla maalein 2–1. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa tässä jutussa esiin kolme pointtia Leijonien pelistä.

1. Granlund sentteriksi?

Ykkösketjun laitahyökkääjäksi Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen vierelle nostettu Granlund viimeisteli Latvian verkkoon ylivoimalla pisteet 1+1.

– Ykköskentällä ei ollut kauhean monta maalipaikkaa viidellä viittä vastaan, sillä yhteensä Suomella oli niitä seitsemän. Erikoistilannepelaaminen on erilaista, ja tiedämme, kuinka hyvä "Mikke" on pyörittämään ylivoimaa. Maalikin tuli siitä, kun hän pääsi kämmenelle, mistä hän NHL:ssäkin pyörittää. Hän näki aukon, päätti koittaa ja se ratkaisi pelin, Lehkonen sanoo.

Granlund tuulettamassa osumaansa. Kuva: Petri Saarelainen / AOP

Lehkonen odottaa, että Granlund pääsisi Leijonissa mieleiselleen paikalleen sentteriksi. Paljon Nashvillen otteluita tällä kaudella katsoneen asiantuntijan mukaan sentterinä NHL:ssä pelannut Granlund oli yksi suurimmista syistä, miksi Predators ylipäätään ylsi pudotuspeleihin.

– Hän murtautui tänä vuonna lopullisesti eliittisentteriksi NHL:ssä. Hän hapetti alkukaudesta Matt Duchenen ja Filip Forsbergin liitoon. Kun kautta oli jäljellä neljännes, Granlund siirtyi toiseen ketjuun ja pystyi pelaamaan uusienkin laitureiden kanssa pirskatin hyvää voittavaa jääkiekkoa.

– Valmennusjohdolla on iso pähkinä purtavaksi, onko laiturin paikka hänelle oikea. Tässäkin pelissä tuli neljä kovaa taklausta, jotka hän joutui ottamaan laiturina. Meillä ei ole kuitenkaan varaa menettää noin laadukasta jätkää turhan päiten, että hän joutuu pelaamaan ei-niin-ominaisella paikalla.

2. Leijonat sitoutuneet puolustuspeliin

Ensimmäiset ottelut ovat Lehkosen mukaan jo osoittaneet, että Suomi pystyy jälleen pitämään vastustajansa vähissä maalipaikoissa. Leijonat on päästänyt kahteen otteluun ainoastaan yhden maalin.

– Jokainen näkee, että oli vastassa ihan mikä maa tahansa, suomalaiset pelaajat ovat yksilötasolla sitoutuneita puolustuspelaamiseen. Kaikki ymmärtävät ja kaikki toteuttavat kurinalaisesti puolustuspelaamista sekä karvauspelin eri vaiheita. Se on pirskatin iso elementti voittavassa jääkiekossa, että kaikki ovat 100-prosenttisesti sitoutuneet puolustuspelisysteemiin, Lehkonen sanoo.

Leijonat puolusti jälleen vahvasti. Maalivahti Harri Säteri torjui 16 kerata. Kuva: Tomi Hänninen

3. Tässä lääke tahmeaan hyökkäyspeliin

– Leijonien hyökkäyspelaaminen on mielestäni tahmeaa ja takkuista sen takia, että kiekottomien luistelu on vajaata, Lehkonen linjaa.

Lehkosen mukaan hyökkäyspeli olisi parempaa, jos kiekottomat pelaajat osallistuisivat peliin maksimaalisella panoksella.

– Leijonien täytyy olla kiekottomana fyysisempi, ettei peli ole pelkästään liukumista. Vaatii raastavaa jalkatyötä, jotta hyökkäyspeli rupeaa oikeasti toimimaan.

– Kukaan ei ole kansainvälisissä turnauksissa tai kovissa otteluissa pelaaja, joka pystyy yksin kiekollisesti tekemään ihmeitä. Ei Mikael Granlundkaan. Erot tehdään kiekottomien toiminnassa. Niiden pelaajien pitää tulla esiin, että räpsähtää.

Saku Mäenalanen luistelemassa kiekottomana. Kuva: Tomi Hänninen

Tahmeaan hyökkäyspeliin vaikutti myös Latvian tiivis puolustuspelaaminen. Lehkonen haluaakin kiittää Latviaa.

– Latvia antoi Leijonien valmennustiimille ja joukkueelle työkalupakkiin pohtimista, että millä tavalla pitää yrittää murtaa 1-3-1-trappi. Se oli aika limanuljaskainen. Suomen normaali kontrollilähtö ei toiminut juuri ollenkaan. Kolmannessa erässä muutamien vinklailujen kautta Suomi pääsi oikealta laidalta läpi, kiitos Joel Armian.

Suomi pelaa seuraavan kerran maanantaina Yhdysvaltoja vastaan. Ottelu alkaa kello 20.20.

Lue myös:

.
.