Hyppää sisältöön

Leijonilla vastassa tänään MM-kotikisoissa ensimmäistä kertaa iso kiekkomaa – Ismo Lehkonen Yhdysvaltojen vaisuudesta: "Tapana istua joukolla vähän pidempään"

Yle Urheilun MM-jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen uskaltaa veikata Leijonille varman voiton maanantaina klo 20.20 alkavasta Yhdysvallat-mittelöstä. Suomen vastustaja on vasta turnauksen rakennusvaiheen alkutekijöissä.

USA:n yhteishengen pitäisi olla ainakin kunnossa MM-turnauksen alkumetreillä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Leijonien ja Yhdysvaltojen ottelua seurataan hetki hetkeltä Ylen digipalveluissa täällä. Liveseurannasta pääset myös kärryille kisauutisista sekä Tampereen ja Helsingin kisahuumasta.

Ismo Lehkonen on nähnyt Suomen jääkiekkomaajoukkueen maanantain vastustajan USA:n kaksi ensimmäistä ottelua, joissa yhdysvaltalaiset päihittivät Latvian 4–1 ja jatkoajalla Itävallan 3–2.

– Perjantain avausmatsissa Latvia oli aika hengetön ja jalaton vastustaja. Minusta se ohjasi vähän liikaakin USA:n pelaamista ja sitä kautta myös ottelun lopputulosta. Lauantaina jenkeillä oli välipäivä. Minulla on villi arvaus tai tunne kropassa, kun katsoin sunnuntain Itävalta-peliä, että heillä on ollut lauantaina illallinen eli "dinneri". Ja se on mennyt vähän pitkäksi.

Lehkonen sanoo nähneensä monta yhdysvaltalaispelaajaa NHL:ssä. Jo senkin perusteella ryhmän pohkeissa oli sunnuntaina muutakin kuin "piimää".

– Turnaus on pitkä rypistys ja tämä joukkue on vasta ensimmäistä kertaa yhdessä. Yleensä näillä (pohjoisamerikkalaisilla) on tapana, että lähdetään joukolla – en nyt sano juhlimaan – mutta istutaan vähän pidempään. Sunnuntainen peli näytti minusta ihan siltä.

Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että jenkit eivät olleet eilen missään nimessä parhaalla mahdollisella tavalla liikkeellä Itävaltaa vastaan.

– USA sai osaltaan myrskyvaroituksen sunnuntain matsista, ja varmasti Suomi saa nälkäisen joukkueen vastaansa.

Pelitavallisesti USA:lla vielä tekemistä

"Ika" Lehkonen korostaa, että USA:lla on pelitavallisesti vielä paljon jumpattavaa MM-turnauksessa.

USA:ta edustava, kuvassa oleva Karson Kuhlman on Seattle Krakenin NHL-hyökkääjä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Heidän avauspelaamisensa on ihan alkutekijöissään. Esimerkiksi paineen alla ja Suomen trappiä vastaan pelattaessa en usko, että heillä on mitään eri variaatioita takataskussa tässä vaiheessa.

Kiekkoasiantuntijan mukaan kahden avauspelin perusteella Yhdysvaltoja ei pidä silti aliarvioida.

– Myös heidän karvauspelissään on paljon tekemistä. Erittäin luisteleva miehistö on kuitenkin jalkeilla ja heillä on monta pelaajaa, jotka pystyvät operoimaan kovassa vauhdissa sekä haastamaan ja syöttämään. Siinä mielessä Suomi saa kamppailupelaamisen kautta pelata hyvän pelin voittaakseen USA:n.

"Valmennus lähtenyt liikkeelle tiimihengestä"

Lehkonen pitää USA:n valmennustiimiä varsin kokeneena. Yliopistotaustainen päävalmentaja David Quinn toimi NHL-seura New York Rangersin vastuuluotsina kesästä 2018 lähtien toukokuuhun 2021. Apuvalmentajina vaikuttavat viisikymppiset Jeff Blashill, Don Granato ja Mike Hastings.

– Minua vähän ihmetyttää, että vaikka heillä on kokeneet valmentajat, niin jotenkin pelaaminen näyttää epämääräiseltä. Toisaalta voi olla, etteivät pelaajat ole vielä tähän kahteen ensimmäiseen peliin keskittyneet kunnolla. Tuntuu aika lailla, että valmennus on lähtenyt liikkeelle ensin joukkuehengen nostatuksesta, ei niinkään pelitavallisista asioista.

USA pääsi eilen kuin "koira veräjästä" ja rimaa hipoen, sillä Itävallan Peter Schneider laukoi pelivälineen jenkkien maalikehikkoon jatkoajalla ja altavastaaja hukkasi lisäksi ylivoiman.

– Mikäli USA saa turnauksen edetessä peliään kuntoon, niin taitotasolla he pystyvät haastamaan Suomen. Leijonat saa maanantaina hyvän haasteen.

Jones ja Schmidt takalinjojen urakkamiehet

Yhdysvaltalaisista Lehkonen nostaa esille muutaman luottosoturin. Puolustuksessa on kolme nimeä, joista kapteeni Seth Jones ja varakippari Nate Schmidt urakoivat isot minuutit. Lisäksi Hughes-veljessarjan ehkä kaikkein lupaavin, vasta 18-vuotias Luke Hughes väläytteli jo Itävalta-kamppailun jatkoaikaosumalla.

Kuvassa juhlivat Nate Schmidt ja Seth Jones ovat USA:n MM-turnauksen tähtipuolustajat. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Montrealin 1. kierroksen varaus Alex Galchenyuk pyörittää ykkösylivoimaa. Hänellä on alla vaikeita NHL-kausia ja menneen kauden hän pelasi Arizonassa tehoin 6+15. Tällä kaverilla on isoja näyttöhaluja, jotta saisi 28-vuotiaana uuden startin vielä NHL:ssä.

Lehkonen on mielissään, että suomalaiset saavat vastaansa erityyppisen vastustajan kuin Latvian. Ainakin yleisölle USA-koitos pitäisi olla ennakkoon aiempia viihdyttävämpi kiekkonäytös.

– Kovin monet maat eivät ole pelanneet harjoitusotteluissa samalla tavalla kuin Latvia, joka pelasi niin sanotulla poltetun maan -taktiikalla, eli 1-3-1:llä, jossa yksi Latvian pelaaja toimii liberona, kolme muuta keskialueen linjana ja yksi "kiekonohjaajana".

– Latvian pelaaminen tuotti Suomelle tuskaa, koska sitä ei ole tullut paljon vastaan eikä sitä ole päästy harjoittelemaan. Laskujeni mukaan pääsimme vain seitsemän kertaa sen (sumpun) läpi, ja tästä kolme tai neljä tilannetta tuli siksi, koska Joel Armia haastoi laidalta hyvin.

– Suomelle tuli hyvää oppia, jos esimerkiksi pudotuspeleissä tulee vastaan tällä tavalla pelaava vastustaja. Jukka Jalosen valmennusryhmä pystyy nyt jatkossa ohjeistamaan, millä tavalla tuosta päästään keskialueelta läpi.

Pystysuunnan jääkiekko tuo lisätunnetta ja pelinopeutta

Yhdysvallat on täpötäydelle Tampereen Areenalle ihannevastustaja Lehkosen mielestä, kun Leijonat pääsee vastustajan pelitaktiikan takia paremmin peliin kiinni tunteen kautta.

18-vuotias Luke Hughes on USA:n yksi mielenkiintoisimista nimistä MM-turnauksessa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Katsojille on hauskaa, kun vastaan tulee USA:n tyyppinen pystysuunnan joukkue, joka karvaa aktiivisesti kiekollista pelaajaa sekä haluaa pelata nopeaa peliä. Tämä nopeuttaa myös Suomen peliä paljon ja suomalaiset pääsevät hyökkäämään yhteistyöjääkiekon kautta. Tulee enemmän rintamahyökkäyksiä, eikä kiekkoa tarvitse kierrättää viiveellä.

Lehkonen kehuu Tampereen kotiyleisöä.

– Kun on ollut nyt paikan päällä katsomossa MM-turnauksen otteluita, niin voi sanoa, että katsojat ovat olleet tosi hyvin pelissä mukana. Se antaa tavallaan siipiä suomalaispelaajille. Lisäenergiasta on vaan iso apu.

– Uskallan luvata, että Leijonat on sisuuntunut vähän takkuisesta hyökkäyspelaamisesta ja voittaa USA:n maanantaina 4–1, Lehkonen povaa.

Lue lisää:

.
.