Hyppää sisältöön

Kari Jalonen yrittää johtaa Tshekin MM-kultaan Leijonien nenän edestä – Ilveksestä tuttu maalivahti yllätti päävalmentajan: "Kuka jätkä tämä on?"

Kari Jalonen on saanut Tshekin jääkiekkomaajoukkueen huimaan liitoon lyhyessä ajassa. Jalonen arvelee, että viime kuukausien tapahtumat on kirjoitettu tähtiin.

Kari Jalosen pesti Tshekin maajoukkueen kanssa julkistettiin maaliskuussa. Nyt hän hakee maailmanmestaruutta suomalaisyleisön edessä Tampereella. Kuva: CTK / All Over Press

Hienoa nähdä legendaarinen suomalainen kiekkomies, vähän eriskummallisessa asussa, mutta joka tapauksessa, toimittaja alustaa kysymyksensä.

Tshekin jääkiekkomaajoukkueen vaatteissa haastatteluun saapuneen Kari Jalosen suupielet venyvät äärimmäiseen hymyyn. Pokassa on pitkään pitelemistä.

Jo tästä voi kenties päätellä, miten paljon Pekingin olympialaisten jälkeen maaliskuussa Tshekin maajoukkueen päävalmentajaksi yllättäen hypännyt Jalonen nauttii tilanteesta.

MM-kotikisat Tampereella ja Helsingissä. Vastassa lohkon päätösottelussa Leijonat, jonka Tshekki vielä voitti maalein 3–1 juuri kisojen kynnyksellä.

– Tässä parin kuukauden ajan on tullut mietittyä, että jotenkinhan tämä on tähtiin kirjoitettu, Jalonen aloittaa vastauksensa.

Jalonen kertaa, kuinka Tshekki halusi olympialaisten jälkeen muutosta ja teki kaiken lisäksi ison päätöksen historiansa ensimmäisestä ulkomaalaisesta päävalmentajasta.

– Kaiken jälkeen minun nimeni nousi vielä sieltä esille. Olen kyllä viihtynyt. Minulla on jollain tavalla tunne, että tämä tuli oikeaan aikaan tässä vaiheessa valmentajauraani.

Kahden kuukauden aikana on tapahtunut paljon. On jopa hämmästyttävää, miten nopeasti Jalonen on saanut Tshekin tiiviiksi, kurinalaiseksi ja vähän maalipaikkoja antavaksi joukkueeksi. Sellaiseksi, josta Jukka Jalosen ryhmä on tunnettu vuosia.

Tämä on näkynyt myös tulostaululla. Ennen MM-kisoja Tshekki voitti viisi EHT-ottelua putkeen maalierolla 21–6. Ainoan tappion se koki kahdessa turnauksessa Suomelle voittomaalikilpailussa.

MM-kisat joukkue avasi 5–1-voitolla Iso-Britanniasta. Sunnuntain huippuottelussa Tshekki taipui Ruotsille 3–5, vaikka Jalosen suojateista David Krejci aloittikin ottelussa maalinteon.

Jalosta on miellyttänyt tshekkipelaajien luisteluvoima ja taitotaso. Pelitavan muutoksista huolimatta tshekkiläistä taiturimaisuutta ei haluta tukahduttaa.

– Vaikka olemme muuttaneet pelisysteemiä hieman kansainvälisempään tyyliin, niin meidän pitää pystyä säilyttämään se tshekkiläinen jääkiekon DNA. Tukholmassa ja Ostravasssa saimme sitä kyllä näkyviinkin, Jalonen sanoo.

Kari Jalonen valmensi Leijonia vuosina 2014–2016. Kuva: Tomi Hänninen

Jalosen mukaan Tshekin jääkiekkoliiton pomot eivät ole asettaneet Jaloselle "sen enempää" tavoitteita.

– Tietenkin he haluavat muutosta ja sitä olen tuonut, Jalonen sanoo.

Tampereen Ilveksestä tutun maalivahdin Lukas Dostalin mukaan jokaikinen pelaaja arvostaa ja kuuntelee suomalaisvalmentajaa. Dostalilla on myös hauska tarina kerrottavanaan ensikohtaamisestaan Jalosen kanssa.

– Tapasin hänet maanantaina. Menin juttelemaan ja hän ei luultavasti tunnistanut kasvojani. Aloin puhumaan suomea ja yritin esitellä itseni suomeksi. Siellä oli joitakin muita jääkiekkojoukkueita ja hän luuli, että olisin nuori kaveri sellaisesta joukkueesta, Dostal aloittaa ja jatkaa:

– Hän ei tunnistanut minua. Hän oli Kallen (Kaskinen) kanssa ja he olivat hyvin yllättyneitä, että kuka jätkä tämä on? Sitten he tunnistivat minut ja sanoivat, että mitä tapahtuu, sillä puhuin suomeksi. Se oli oikeastaan aika hauskaa. Hän on mielestäni kaiken kaikkiaan todella hyvä valmentaja.

Lukas Dostal (keskellä) muodostaa Tshekin maalivahtikolmikon yhdessä Karel Vejmelkan ja niin ikään Ilveksestä tutun Marek Langhamerin kanssa. Kuva: CTK/All Over Press

21-vuotias maalivahti pelasi Anaheim Ducksin farmijoukkue San Diego Gullsissa AHL:ää 40 ottelua torjuntaprosentilla 91,6. NHL-pelejä Ducksissakin kertyi neljä (90,7 %).

Kausi kuitenkin päättyi AHL:ssä tappioon pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka Dostal on ollut Tshekin mukana vasta vähän aikaa, häneen on jo iskostunut Jalosen halu osallistaa viittä pelaajaa koko ajan joukkueen pelaamiseen kentän jokaisella osa-alueella.

– Paljon paineistamista ja luistelua, mutta silti pidämme kiinni samasta tshekkiläisestä identiteetistä ja siitä luovuudesta, mitä pelaajilla on, Dostal kuvailee.

Kari Jalonen oli Iso-Britannia-voiton jälkeen hymy huulillaan. Kuva: Lehtikuva

Jääkiekon suurmaanakin tunnettu Tshekki voitti vuosina 1996–2010 kaikkiaan kuusi MM-kultaa ja yhden olympiakullan vuonna 1998 Naganossa.

Edellisestä MM-mitalista on peräti kymmenen vuotta aikaa, sillä maa sai pronssia vuonna 2012 Suomessa. Tämän jälkeen maa on hävinnyt kolme pronssiottelua.

Jalosen mukaan isomman analyysin paikka voi olla kisojen jälkeen, mutta tällä hetkellä hän on laittanut kaikki panoksensa leirityksiin, pelitapaan, valintaprosesseihin ja MM-kisoihin.

– Huippuvuosina Tshekki voitti olympiakullan ja kolme mestaruutta peräjälkeen, ja sen jälkeen on jotain tapahtunut matkalla. Kymmenen vuoden aikana saadut tulokset eivät ole kyllä sitä, mitä he haluavat, Jalonen pyörittelee.

Jalosen mukaan tänä vuonna Tshekki on saapunut Tampereelle taistelemaan maailmanmestaruudesta.

– Mielestäni sitä on turha arkailla. Kisoihin lähteneet NHL-pelaajat eivät tänne ihan huvikseen saavu. Kyllä he haluavat olla voittavassa joukkueessa.

– Tiedämme, että marginaalit ovat pieniä ja ne ovat kääntyneet Tshekkiä vastaan kymmenen vuoden aikana. Toivomme, että pystymme olemaan niissä parempia täällä Tampereella.

Jalonen astelee Tampereen areenassa Tshekin vaihtoaitioon, kun maa kohtaa Suomen 24. päivä toukokuuta. Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

.
.