Hyppää sisältöön

Kampuksen Dynamon työnteonkulttuuri toi jälleen mestaruuden – lajilegenda Panu Aution mittava ura päättyi hopeaan: "Niin paljon tunteita"

Kampuksen Dynamon juhliessa jo neljättä futsalin miesten Suomen mestaruutta, suomalaisen futsalin pioneerin Panu Aution mittava ura päättyi hopeajuhliin.

KaDy juhlii jälleen Suomen mestaruutta
KaDy juhlii jälleen Suomen mestaruutta

Jyväskyläläinen Kampuksen Dynamo voitti espoolaisen GFT:n vieraissa 4–2 ja vei Suomen mestaruuden suoraan voitoin 3–0. Samalla päättyi suomalaisen futsalin pioneerin ja lajilegendan Panu Aution ura. GFT-kapteeni jakoi hopeiset mitalit joukkuekavereilleen pitkien halauksien kera.

– Nyt on tyhjä olo. Vaikea löytää sanoja. Olen hemmetin ylpeä meidän joukkueesta, tästä keväästä, tästä kaudesta. Niin paljon tunteita, niin pitkä ura takana. Minulla oli unelma, että olisin voinut lopettaa urani voittoon, mutta KaDy oli nyt tänä keväänä selkeästi parempi ja ansaitsi mestaruutensa, Autio sanoi.

KaDylla oli vahva ote kaikissa kolmessa loppuottelussa. Kolmannessa ottelussa se meni 1–0-johtoon ajassa 6.24, kun Italo Henrique Macedo Basilion eli "Bobin" tarkka laukaus ohitti GFT-maalivahti Antti Koivumäen.

GFT:n Henri Alamikkotervo nosti kotijoukkueen tasoihin ajassa 13.50, mutta GFT:n ilo kesti vain vähän aikaa. Vain vajaa minuuttia myöhemmin KaDy sai pilkun ja Bob viimeisteli tulisesti 2–1.

Toisella puoliajalla KaDy meni jo ratkaisevan tuntuisesti 3–1-johtoon Sergei Korsunovin osumalla, mutta Henri Alamikkotervo nosti GFT:n vielä maalin päähän rangaistuspotkullaan. GFT haki vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta ei tässä onnistunut. Sen sijaan Lassi Lintula pääsi viimeistelemään neljännen osuman tyhjään maaliin.

Mestaruus oli KaDylle jo seurahistorian neljäs, sillä se on voittanut mestaruudet myös kausina 2017–18, 2018–19 ja 2020–21. Kaudella 2019–20 ei jaettu SM-mitaleja.

– Me todellakin kasvoimme näiden pleijareiden aikana ja tässä finaalisarjassa olimme parhaimmillamme. Siinä mielin onnistunut finaali meidän pitkälle kaudellemme, KaDy-ikoni ja kapteeni Mikko Kytölä sanoi.

Kytölän mielestä sekä välierävastus Akaa Futsal että puolierävastus Riemu valmistivat joukkuetta hyvin finaaleihin ja peli loksahti kohdilleen. Tällä kertaa joukkue sai myös pelata ilman suurempia loukkaantumishuolia.

GFT-vahti pelasi pää kääreessä ja tupot nenässä

Molempien joukkueiden maalivahdit venyivät ottelussa huipputorjuntoihin. KaDyn Juha-Matti Savolainen pelasti monta selvää maalipaikkaa ja palkittiin syystäkin joukkueensa parhaana pelaajana.

GFT-vahti Koivumäki sen sijaan koki ottelussa kovia. Hän loukkaantui jo reilun neljän minuutin pelin jälkeen, kun hän torjui Jukka Kytölän vetoa ja loi päänsä maalitolppaan. Koivumäkeä jouduttiin paikkailemaan usean minuutin ajan. Toisella puoliajalla Koivumäki sai tärskyn nenäänsä ja joutui pelaamaan loppuajan tupot nenässään.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujovic oli ylpeä joukkueensa työmoraalista, joka on ollut kova koko kauden ajan.

– Kuten sanoin pelaajilleni: mestareita ei aleta tehdä finaaleja edeltävänä iltana. Olemme tehneet paljon töitä kymmenen kuukautta. Finaalit näyttivät helpolta, mutta ottelut eivät ikinä ole helppoja. Olimme kokeneempia finalisteja, Vujovic sanoi.

Hänen mukaansa KaDyn salaisuus onkin juuri työnteonkulttuurissa, jota jyväskyläläisseurasta löytyy. Se on tuonut seuran tähän pisteeseen.

Samaa mieltä on myös Jani Korpela, joka saapui KaDyyn kesken kauden Venäjän liigasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Kyllähän siinä oli vähän ristiriitaiset fiilikset, mutta aika hyvä lopetus tuli tälle kaudelle. KaDyssa valmennus, taustat ja pelaajat ja koko kokonaisuus toimii niin hyvin, että oli helppo tulla takaisin, Korpela sanoi.

Panu Aution mittava ura päättyi SM-hopeaan.

Futsal Aution intohimona parikymmentä vuotta

Panu Autio halasi ottelun jälkeen niin omia pelaajiaan kuin vastustajiakin. Hänen vuodesta 2003 alkanut taival Suomen pääsarjassa päättyi hopeaan. Taskuun jäi kuitenkin Suomen mestaruudet vuosilta 2008 ja 2009 sekä 16 vuotta maajoukkueessa.

– Oli ihan fantastisen upeaa, että pääsin kokemaan tällaisia juttuja. Meillä oli pitkäaikainen unelma arvokisoista ja maajoukkueen kanssa päästiin kokemaan se EM-kisoissa, ja pelattiin hyvin siellä, Autio sanoi.

– Sitten vielä GFT:n kanssa päästiin pelaamaan finaaleja ja kaikkien vaikeuksien kautta sain itseni pelikuntoon tänään, olen ihan äärettömän kiitollinen, että sain elää tällaisen.

Panu Autio päätti maajoukkueuransa tammikuussa Suomen pudottua EM-kisoissa puolivälierissä. Suomen kapteenina toiminut Autio pelasi maajoukkueessa 149 ottelua ja viimeisteli 101 maalia. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Jalkavammasta finaalien aikana kärsinyt Autio antoi kiitoksensa ennen kaikkea vaimolleen, joka on mahdollistanut sen, että hän on voinut itse keskittyä pelaamiseen.

Autio myönsi, että hän jää eniten kaipaamaan fiilistä pukukopissa, yhteisöllisyyttä ja kollektiivisuutta. Vaikka hän välillä pelikentällä soitti suutaan tai teki jotain tyhmää, siellä pystyi kuitenkin elämään kuin toisessa maailmassa.

– Se flow-tila ja fiilis, jota sai kokea. Ei sellaisia kiksejä saa mistään muualta, Autio sanoi ja kertoi futsalin olleen hänen intohimonsa ja iso osa elämää viimeiset parikymmentä vuotta.

– Yleensä elämässä mitä enemmän antaa jollekin jutulle, sitä enemmän se antaa takaisin. Tavallaan se on tehnyt minusta sellaisen ihmisen, mitä olen ja olen onnellinen, että aikanaan futsaliin tutustuin, ihastuin ja rakastuin ja se rakkaus on vienyt mennessään.

Autio uskookin touhuavansa jatkossakin lajin parissa, kunhan ensin ottaa vähän aikaa happea.

Lue myös:

.
.