Hyppää sisältöön

Kommentti: Terveiset USA:n joukkueelle: MM-kisoissa voi käydä viihteellä ja ahmia siipiä, mutta peliä pitäisi muistaa kunnioittaa

Yhdysvaltojen esitys Suomea vastaan oli suorastaan häpeällinen, kirjoittaa Jussi Paasi. 

USA:n Riley Barber ja Sean Farrell nojailevat vaihtoaitoon. Kuva: Tomi Hänninen

Tampere on Suomen jääkiekkopääkaupunki. Tampere on myös Suomen siipipääkaupunki.

Mustamakkara on manselaisten perinneherkkujen kuningas, mutta kanansiipien merkitys paikkakunnan ruokatarjonnassa on kiistaton.

Jääkiekko on houkutellut turisteja Tampereelle ja Helsinkiin, mutta jotkut MM-kisoihin saapuneista ovat kyselleet ensisijaisesti ravintoloiden perään.

Näin kertoi kollegani, joka tuntee muutamia Pohjois-Amerikasta MM-kisoihin tulleita pelaajia. Kanadasta tiedusteltiin, mistä löytyvät Helsingin parhaat ravintolat ja illanviettopaikat. Tuttavani ohjasi kanadalaiset kääntymään erään Stadin yöelämän mainiosti tuntevan henkilön puoleen.

USA pelaa alkusarjaottelunsa Tampereella. Lyön vetoa, että jenkkipelaajat ovat tutustuneet jo useamman kerran paikallisiin siipiravintoloihin. Niin kannattaakin tehdä.

Ja kuten Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen MM-torikokous -audiosarjassa tänään kertoi, tulisten siipien rinnalle tarvitaan usein muutama hiiva. Sekin kuulostaa hyvältä.

MM-torikokous: Miro Heiskanen on poikkeuksellinen jääkiekkoilija – valitseeko Sami Vatanen Jutin vai Raipen?

Maanantai-illan jälkeen täytyy – valitettavasti – todeta, että yhdysvaltalaispelaajat taitavat olla Tampereella vain siipien tai jonkin ihan muun kuin jääkiekon takia. Niin umpisurkea, suorastaan häpeällinen esitys USA:lta nähtiin.

Tarkoitukseni ei siis ole millään tavalla moralisoida sitä, että pelaajat käyvät niin sanotusti viihteellä MM-kisojen aikana. Päinvastoin. Se on enemmän kuin ymmärrettävää. Ja alleviivataan samalla, että en väitä, en edes vihjaile USA:n joukkueen käyttäytyneen huonosti tai tehneen mitään typerää – kaukalon ulkopuolella.

Tavallisesti USA:n ja Kanadan MM-kisakaava kulkee seuraavasti:

1. Ensimmäinen viikko otetaan rennosti, tutustutaan toisiin ja kisakaupunkiin. Pidetään hauskaa. Syödään ja nautitaan. Pelataan MM-kisojen alkusarjan otteluita.

2. Toinen viikko vietetään tiiviimmin jääkiekkoon keskittyen. Silloin myös pelaajien puolisot ja perheet tulevat usein kisapaikalle. Kaukalon ulkopuolisten nautintojen määrässä tapahtuu merkittävä pudotus.

MM-kisoissa noin voi tehdä. Hyvänä esimerkkinä Kanada viime vuoden MM-turnauksessa. Alkusarja oli pelillisesti katastrofaalinen, mutta niin vain vaahteralehtipaidat voittivat lopulta kultaa.

Pohjois-Amerikan joukkueet tulevat jääkiekon MM-kisoihin varsin erilaisista lähtökohdista kuin vaikkapa Suomi.

Yhdysvaltojen pelaajien hermot pettivät ottelussa Suomea vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonien ryhmä leireilli yhdessä jo viikkojen ajan ennen turnauksen alkua. Yhteisiä kokemuksia riittää niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Se on ollut vuosikaudet Leijonien merkittävä voimavara.

USA:lla tilanne on päinvastainen. He eivät ole juurikaan viettäneet yhdessä aikaa ennen Tampereelle saapumista. Ja silloin edellä mainittu kohta 1 on äärimmäisen tärkeä.

En kirjoittaisi tällaista kommenttia, jos USA olisi vain pelannut huonosti. Kirjoitan tämän siksi, että Leijonien vastustaja keskittyi alusta lähtien kaikkeen muuhun kuin jääkiekon pelaamiseen. Tyhjänpäiväiseen pullisteluun, machoiluun, joka saattoi toimia pelotteena pari vuosikymmentä sitten. Vuonna 2022 se on surkuhupaisaa.

Turhaa sikailua, tökkimistä vihellysten jälkeen, jatkuvaa suunsoittoa. USA:n valmennusjohto keskitti kaiken tarmonsa tuomareille valittamiseen. Ehkä olisi kannattanut miettiä, miten oman joukkueen saisi pelaamaan jääkiekkoa.

Suomen ja USA:n, siis jääkiekon suurmaiden kohtaamisen pitäisi MM-kisoissa tarjota yleisölle laadukasta lätkää. Tai edes jotain sinne päin. Nyt jäällä oli vain yksi jääkiekkojoukkue. USA pyllisti pelille.

Terveiset USA:n joukkueelle: MM-kisoissa voi – ja kannattaakin – käydä viihteellä ja ahmia siipiä, mutta peliä pitäisi muistaa kunnioittaa.

Lue myös:

.
.