Hyppää sisältöön

Asiantuntija lyttää USA:n toiminnan Leijonia vastaan – ylistää Suomen reaktiota uhitteluun: "Myrskyvaroitus tuleville vastustajille"

Yle Urheilun asiantuntijan Ismo Lehkosen mukaan Suomi ei hätkähtänyt USA:n aggressiivista lähestymistä otteluun. Leijonien ylivoimapeli on tehokkaassa vireessä, ja parantunut liike lupailee hyvää tuleviin otteluihin.

Teemu Hartikainen koki kovia Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat kukisti Yhdysvallat jääkiekon MM-kisoissa Tampereella maanantai-iltana maalein 4–1. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen avaa tässä jutussa kolme poimintaa Leijonien pelaamisesta.

1. Leijonat sai otteluun vahvan alun, eikä uhittelu säikäyttänyt Suomea

Leijonat sai kahden tahmeamman ottelun jälkeen koneet terävästi käyntiin, ja Lehkonen piti näkemästään ensimmäisessä erässä. Kun yhdysvaltalaiset eivät pärjänneet kaukalossa, he ryhtyivät hämmentämään pakkaa ja järjestämään torikokouksia.

– Olen tosi pettynyt USA:n pelaamiseen, mutta ensimmäisessä erässä Suomi pelasi tosi hyvää lätkää. Kiekkokontrolli oli vahvaa, ja suorissa hyökkäyksissä oli päättäväisyyttä. Suomi sai kuusi laadukasta maalipaikkaa, kun USA:lla niitä ei ollut yhtään, Lehkonen laskeskeli.

– Ilmeisesti he luulivat tulleensa jollekin päätösristeilylle, ja he alkoivat tökkimään ja pukkimaan. He kai ajattelivat, että suomipoika kyykkää, kun vähän englanniksi uhitellaan, mutta eihän Leijonat ole sellaisesta moksiskaan. Se oli typerä valinta, ja Suomi hoiteli kaaoksessa kaksi viimeistä erää tyylikkäästi. 4–1 jopa hieman mairittelee kuritonta jenkkilaumaa.

Mikko Lehtonen ja Mikael Granlund saavat paljon vastuuta Leijonien ylivoimapelissä. Miro Heiskanen tuo yhden vaihtoehdon ylivoimaan lisää. Kuva: Tomi Hänninen

2. Suomen ylivoimassa riittää vaihtoehtoja ja tehoa

Leijonat on tehnyt kolmessa ottelussa 11 maalia, joista kuusi on syntynyt ylivoimalla. Yhdysvaltoja vastaan Suomi leipoi kolme ensimmäistä maaliaan ylivoimalla, ja neljäs syntyi Mikko Lehtosen lavasta tasavajaalla.

Asiantuntija Lehkosen mukaan Suomen tehokas ylivoima saa vastustajat varpailleen.

– Se on turnausta ajatellen myrskyvaroitus tuleville vastustajille. Se haittaa heidän viidellä viittä vastaan -pelaamistaan aika paljon ja saa heidän aktiivisesta puolustamisestaan napsun pois, kun on pelko jäähyistä. Suomen ylivoima on ollut hyvää aiemmissakin turnauksissa, ja uudet palikat ovat sopineet ylivoiman pyörittämiseen aika hyvin.

Yksi uusista palikoista on torstaina Tampereelle saapuva Dallasin tähtipuolustaja Miro Heiskanen, jolle lienee luonnollisesti luvassa paljon vastuuta myös erikoistilanteissa.

– En haluaisi olla valmennuksen pöksyissä, mutta näkisin niin, että Mikael Granlundin ja Heiskasen pitäisi olla samassa ylivoimassa. Odotan mielenkiinnolla, millaiset ylivoimakoostumukset valmennustiimi rakentaa. Valinnanvaraa tällä hetkellä ainakin on.

MM-torikokous: Miro Heiskanen on poikkeuksellinen jääkiekkoilija – valitseeko Sami Vatanen Jutin vai Raipen?

3. Suomen luistin liikkui paremmin kuin avausotteluissa

Voitto USA:sta oli Suomen kolmas MM-kotiturnauksessa. Lehkosen mukaan Suomi luisteli Yhdysvaltoja vastaan paremmin kuin Norja- ja Latvia-otteluissa. Pitkän leirityksen tuoma jähmeys on karisemassa.

– Olin vähän huolissani jalkavuudesta ensimmäisissä peleissä. Pojat ovat olleet leirillä viikkoja, ja kun EHT-peleissä tuli käkättimeen, ne pelit näyttivät tahmeilta ja siltä, ettei sytytty.

– Ensimmäiset pelit täälläkin olivat vähän tahmeita, mutta nyt ensimmäisessä erässä kiekottomilla oli työhaalarit päällä ja luistelussa oli rentoutta. Kun pojat katsovat peiliin, he löytävät vielä ne osa-alueet, jotka luistelun kautta paranevat. Tämä oli lupauksia herättävä juttu.

Hannes Björninen karkasi USA-puolustajilta avauserässä. Laukaus osui yläristikkoon. Kuva: Tomi Hänninen

Lehkonen muistuttaa, että hyökkäyspelissä kiekollisen on tärkeää ostaa aikaa, ja kiekottomat tarjoavat itseään pelattavaksi repivillä luisteluilla esimerkiksi kontaktien kautta.

– Se vaatii raakaa työtä, että tulet esille. Esimerkiksi kahdessa jälkimmäisessä erässä nähtiin, ettei pakkeja aktivoitu, jottei vastustaja saa ylivoimahyökkäyksiä. Neljäs kiekoton pelaaja jäi taustalle, ja suorat hyökkäykset jäivät vähän vajaiksi.

Suomen turnaus jatkuu keskiviikkona Ruotsia vastaan kello 20.20.

Lue myös:

.
.