Hyppää sisältöön

Jesse Puljujärvi paljastaa karun seikan tilanteestaan – ihasteli supertähden johtajuutta ymmällään koirankopista

Edmonton Oilers seilasi jatkoon kapteeninsa Connor McDavidin johdolla. Samaan aikaan Jesse Puljujärvi istui vaihtopenkillä puremassa tuppea. Suomalaisen mukaan hän ei ole saanut joukkueenjohdolta palautetta, miksi peliaika on romahtanut.

Jesse Puljujärvi on ymmällään tilanteestaan NHL:n pudotuspeleissä. Kuva: Getty Images

Ylen seuraavat tv-ottelut nähdään sunnuntaina 22.5. Tampa Bayn ja Floridan välinen kamppailu näytetään TV2:ssa klo 20.15. Heti pelin päätyttyä siirrytään ottelun New York Rangers–Carolina pariin.

Jesse Puljujärvi jatkaa Stanley Cupin tavoittelua NHL:n pudotuspeleissä yli kymmenen muun suomalaispelaajan kanssa. Puljujärven edustama Edmonton Oilers kohtaa toisella kierroksella Calgary Flamesin Albertan provinssin paikalliskamppailussa.

Hyvän runkosarjan jälkeen Puljujärven vastuu on pudonnut merkittävästi. 23-vuotias laitahyökkääjä valahti ensimmäisen pudotuspelikierroksen sarjassa Los Angeles Kingsiä vastaan ykkösketjusta neloseen.

Oilers kaatoi Kingsin voitoin 4–3. Sarjan kolmessa viimeisessä ottelussa Puljujärvi pelasi yhteensä vain parikymmentä minuuttia – siis alle seitsemän per peli.

– Totta kai se ottaa päähän, kun ei saa enempää vastuuta. Kyllä tämä tilanne hieman painaa eikä se helpoin lähtökohta ole, mutta ei tässä nyt auta valitus. On vain yritettävä tehdä niitä asioita, mitä osaa, ja yrittää paremman pelaamisen kautta saada alkavassa sarjassa lisää peliaikaa, Puljujärvi sanoo.

Puljujärven tehot ovat kaikonneet kevään myötä, mutta hän on hoitanut puolustusvelvoitteet tunnollisesti. Eikä hän ole ainoa Oilers-hyökkääjä, joka on hapuillut tehojen kanssa.

Oilers käänsi seitsemään peliin venyneen sarjan edukseen käytännössä Connor McDavidin, Leon Draisaitlin ja Evander Kanen henkilökohtaisen osaamisen kautta.

Connor McDavid oli kaukalon tähti silloin, kun Oilers häntä tarvitsi. Kapteeni näytti esimerkkiä joukkuetovereilleen ratkaisupeleissä Los Angeles Kingsiä vastaan. Kuva: Getty Images

Ei täällä palautetta juurikaan saa ja varsinkin nyt tässä mennään vahvasti joukkue edellä.

Jesse Puljujärvi

Puljujärven 1,85 tehopistettä pelattua tuntia kohden oli Edmonton-ryhmän viidenneksi korkein lukema avauskierrokselta. Kun peliaika jäi vähiin, hän ehti seuraamaan kapteeni McDavidin toimintaa.

– Hän oli aivan älyttömän hyvä varsinkin kahdessa viimeisessä pelissä. Tuntuu, että hän aika lailla tuon homman hoiti kotiin, Puljujärvi hehkuttaa.

– Hän kyllä pumppasi sekä jäällä että kopissa siihen malliin, että nyt mennään pidemmälle pudotuspeleissä. Seiskapelin ensimmäisessä vaihdossa hän taklasi isosti ja sitä kautta näytti, miten tässä tänään mennään.

Kausi on ollut Puljujärvelle raskas. Hienosti tiensä takaisin NHL:ään taistellut voimalaituri ei saanut paikkaa ykkösketjun laidalta ilmaiseksi. Suomalaishyökkääjä on ymmällään, miksi vastuu on nyt pudonnut.

– En ihan tarkalleen osaa sanoa, miksi luottoa ei nyt tule, enkä viitsi kauheasti alkaa spekuloida. Ei täällä palautetta juurikaan saa ja varsinkin nyt tässä mennään vahvasti joukkue edellä. Ehkä tämä tilanne on kehkeytynyt pienten asioiden kautta ja tullut tähän pisteeseen.

– En näe, että tässä (kausi) fyysisesti painaa. Henkistä hommaa enemmän.

Puljujärvi lähtee tarmoa täynnä sarjaan Calgary Flamesia vastaan, vaikka vastuun määrä on arvoitus. Kuva: NHLI via Getty Images

Avaako uusi sarja mahdollisuuden?

Torstaina käynnistyvä toisen kierroksen ottelusarja kahden albertalaisjoukkueen välillä on kakkoskierroksen ehdoton helmi. Etenkin vuosi sitten runkosarjassa todellista vihakiekkoa keskinäisissä otteluissaan esittäneiden joukkueiden välillä on armoton lataus jo ennakkoon.

Eikä latausta laimenna, että pudotuspeleissä edellisen kerran vastaavaa herkkua on ollut tarjolla 31 vuotta sitten. Keväällä 1991 Edmonton voitti seitsemän ottelun sarjan Esa Tikkasen jatkoaikaosumalla. Tikkanen teki sarjan viimeisessä ottelussa Calgaryssa hattutempun.

– Tosi innoissaan lähdetään sarjaan, tätä ollaan odotettu. Varsinkin, kun kävimme siellä häviämässä runkosarjassa 5–9. Olimme jätkien kanssa sen ottelun jälkeen, että tulemme tänne vielä takaisin ja hoidamme homman. Onhan tämä aivan ainutlaatuinen tilanne, Puljujärvi intoilee.

Luvassa on Edmontonille myös hyvin erilainen sarja kuin Los Angelesia vastaan. Nyt vastaan tulee laadukkaampi ja paljon syvempi joukkue, jolta löytyy ratkaisuvoimaa useammasta kentästä. Oilersin tähdet lienevät kuumia jatkossakin, mutta tätä sarjaa joukkue ei voita yhdellä ketjulla.

Tässä piilee myös Puljujärven mahdollisuus päästä kiinni isompiin minuutteihin, jos peli kulkee. Edmonton tarvitsee nyt aidosti neljää sylinteriä eli ketjua.

– Varmasti tulee ihan erilainen sarja ja kyllä se minullekin avaa mahdollisuuden. Heillä on neljä kovaa kenttää ja edellisessäkin sarjassa rummuttivat koko ajan neljällä ketjulla. Luistelevat hyvin molempiin suuntiin ja muuta. Nyt on itsellä mahdollisuus kääntää suunta, jos minustakin saisi sitten enemmän irti, Puljujärvi päättää.

Lue myös:

.
.