Hyppää sisältöön

Kaapista tulleelle jalkapallolupaukselle sataa tukea – Fifan toimintaa arvosteltiin: "Hän ei saisi kumppaninsa kanssa edes hotellihuonetta Qatarissa"

Jake Daniels, 17, on ensimmäinen homoseksuaalisuudestaan kertonut brittimiesjalkapalloilija yli 30 vuoteen. Suurseurat jakoivat nuorukaiselle tukeaan, mutta saman tehnyttä Fifaa huomauteltiin kaksinaismoralismista.

Jake Daniels ensimmäisessä Mestaruussarjan ottelussaan 7. toukokuuta. Kuva: Getty Images

Jalkapallon Englannin Mestaruussarjassa pelaava Blackpool julkaisi maanantaina 17-vuotiaan pelaajansa Jake Danielsin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa tämä kertoi olevansa homoseksuaali. Uutinen on ollut Iso-Britanniassa suuri, sillä Daniels on maan suosituimman urheilulajin ensimmäinen julkisesti homoseksuaali miesten aktiivipelaaja sitten vuoden 1990 ja Justin Fashanun.

Daniels pelasi päättyneellä kaudella Blackpoolissa ensimmäisessä miesten edustusottelussaan. Brittihyökkääjä iski Blackpoolin alle 18-vuotiaiden edustusjoukkueessa 30 maalia ja oli kantamassa joukkuetta FA Youth Cupin puolivälierävaiheeseen saakka. Erinomainen kausi poiki Danielsille myös pelaajasopimuksen edustusjoukkueen kanssa.

– Kauteni on ollut fantastinen kentällä. Olen kuitenkin salannut kentällä sen, mitä todella olen. Olen tiennyt koko elämäni, että olen homoseksuaali, Daniels selvitti tiedotteessa.

Danielsin inspiraationa toimi australialainen Josh Cavallo, joka on maailman yksi ainoista avoimesti homoseksuaaleista pelaajista, joka pelaa huipputasolla. Kotimaassaan Adelaide Unitedia edustava Cavallo, 22, kertoi viime lokakuussa olevansa homoseksuaali.

– Olen valehdellut tästä asiasta todella pitkään ja joutunut joka päivä prosessoimaan sitä, milloin pystyn kertoa asiasta avoimesti. Mietin, odotanko lopettamiseeni asti sitä. Nyt koen olevani valmis, että voin kertoa tästä ja aidosta minästäni, Daniels kertoi Sky Sportsin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Kerroin asiasta ensin perheelleni ja joukkuetovereilleni. Mielestäni kokemastani taakasta kertoo se, että kun olin kertonut ensimmäisenä äidilleni ja siskolleni, tein seuraavana päivänä Accringtonia vastaan alle 18-vuotiaiden ottelussa neljä maalia. Niin vapautunut olin.

Blackpoolin Jake Daniels (oranssissa paidassa) suojasi palloa Chelsean Luke Badley Morganilta FA Youth Cupin ottelussa. Homoseksuaalisuudestaan kertonut Daniels iski menneellä kaudella 30 maalia. Kuva: Paul Dennis/TGS Photo/Shutterstock/All Over Press

Jalkapalloyhteisöltä laaja tuki

Danielsin ilmoitus sai välittömästi sosiaalisessa mediassa paljon kiitosta: eurooppalaisseurat ja brittimedia asettuivat heti tukemaan nuorta pelaajaa.

Jalkapalloasiantuntijana nykyisin työskentelevä entinen huippupuolustaja Gary Neville nosti hattua nuorukaiselle.

– Olen uskomattoman ylpeä hänestä ja siitä, millä tavoin hän puhui haastattelussa asiasta vasta 17-vuotiaana. Ulos kaapista tuleminen vaatii suurta rohkeutta ja se vaikutti esimerkiksi parisenkymmentä vuotta sitten mahdottomalta, Neville sanoi työnantajalleen Sky Sportsille (siirryt toiseen palveluun).

– En osaa edes kuvitella, kuinka vaikeaa tuon sisällä kantaminen on ollut. Tämä on hieno asia englantilaiselle jalkapallolle ja jalkapallolle ylipäätään.

Useat nykyjalkapalloilijat ilmaisivat myös välittömästi tukensa. Englannin maajoukkuehyökkääjä Harry Kane kiitti jalkapalloyhteisöä positiivisesta suhtautumisesta ja Danielsin tukemisesta.

– Suuri hatunnosto sinulle Jake Daniels ja myös sille, kuinka perheesi, ystäväsi, joukkueesi ja sen kapteeni ovat tukeneet sinua. Jalkapallon pitää kuulua kaikille, Kane kirjoitti Twitterissä.

Jalkapalloliitot Uefa ja Fifa kiittelivät Danielsia Twitterissä ja ilmaisivat tukensa nuorelle huippuhyökkääjälle. Kansainvälinen jalkapalloliitto keräsi kuitenkin tuenosoitukseensa (siirryt toiseen palveluun) vastaukseksi myös useamman soraäänen.

– Jake ei saisi varattua kumppaninsa kanssa edes hotellihuonetta tulevassa MM-kisojen isäntämaassa (Qatarissa), italialaisesta jalkapallosta kirjoittava yhdysvaltalaistoimittaja David Amoyal nosti esiin (siirryt toiseen palveluun).

Amoyal viittaa Ruotsin, Norjan ja Tanskan yleisradioiden selvitykseen (siirryt toiseen palveluun). Siinä kerrottiin, kuinka jalkapallon MM-kisoja marras-joulukuussa isännöivän Qatarin 69:sta kisahotellista kolme kieltäytyi varaamasta huonetta homopariskuntana esiintyneelle toimittajalle. Kaksikymmentä muuta hotellia ilmoitti varaavansa "pariskunnalle" huoneen, mikäli he eivät näyttäisi seksuaalista suuntautumustaan julkisesti.

Virallisista kisahotelleista 33 varasi huoneen ilman ehtoja. Homoseksuaalisuus on määritelty Qatarissa lainvastaiseksi.

Fifa reagoi asiaan välittömästi ja ilmoitti tehneensä kaikille hotelleille selväksi, että ne ovat sopimuksensa mukaisesti velvoitettuja ottamaan seksuaalivähemmistöjä asiakkaikseen ilman ehtoja.

Lue myös:

.
.