Hyppää sisältöön

Kommentti: Täysi farssi! Kansainvälinen jääkiekkoliitto viestitti, että pelaajien turvallisuus ei heitä kiinnosta – päähän saa taklata

Kenenkään oikeudentajuun ei mahdu kurinpitopäätösten linjattomuus, kirjoittaa Jussi Paasi.

Tunteet olivat pinnassa Leijonien ja Yhdysvaltojen kamppailussa. Kuvassa kahinaa Saku Mäenalasen ruman taklauksen jälkeen. Suomalaishyökkääjä sai yhden ottelun pelikiellon kolattuaan Jaycob Megnan laidan läheisyydessä. Teemu Hartikaisen kyynärpäällään telonut Austin Watson selvisi ilman lisäsanktioita. Kuva: Tomi Hänninen

Härskiä. Masentavaa.

On täysin käsittämätöntä, että USA:n Austin Watson ei saanut törkeästä, päähän kohdistuneesta taklauksestaan pelikieltoa. Watson ajoi kyynärpäällään suoraan Suomen hyökkääjän Teemu Hartikaisen kypärään. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, mitä Watson tilanteessa yritti.

Onneksi Hartikainen ei loukkaantunut pahemmin. Se ei kuitenkaan poista karua faktaa, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) viestittää päätöksellään, ettei sitä kiinnosta tippaakaan pelaajien terveys. Päähän saa taklata, pelikieltoa ei tule.

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen kamppailu oli kuuma. Jäähyjä jaettiin solkenaan. Saku Mäenalanen sai Jaycob Megnaan kohdistuneesta rumasta taklauksestaan kahden minuutin rangaistuksen. Niitissä olisi ollut ainekset isompaan tuomioon, mutta sanktio tuli vasta pelin jälkeen: Mäenalanen sai yhden ottelun pelikiellon.

Tämä tuomio meni oikein. Näin totesi Yle Urheilulle myös Leijonien GM Jere Lehtinen.

Miten siis voi olla mahdollista, että samassa pelissä tapahtunut, vielä monta astetta tylympi menee tapaus menee IIHF:ltä täysin ohi?

Lehtinen tunnetaan hymyilevänä ja positiivisena persoonana, joka ei juuri koskaan hiilly. Keskiviikkona GM:n hymy hyytyi. Kasvoilta paistoivat pettymys ja turhautuneisuus. Ja sen ymmärtää. Kenenkään oikeudentajuun ei mahdu edellä mainittujen kurinpitopäätösten linjattomuus.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton sekoilu ei valitettavasti yllätä. Vuosien saatossa on totuttu siihen, että päätöksiä tehdään usein summittaisesti, ilman selkeää linjaa.

Paljon kertoo sekin, että Mäenalasen pelikiellon syyt ovat nyt kaikkien tiedossa. Watsonin tapauksesta IIHF ei kertonut Leijonille tai medialle yhtään mitään. Paitsi tietysti sen, ettei jatkoseurauksia tule. Hiljaisuus välittää pelottavan viestin: pelaajien turvallisuus ei kiinnosta.

Suomen pelit jatkuvat tänään Ruotsia vastaan. Klo 20.20 alkavaa ottelua seurataan hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Lue myös:

.
.