Hyppää sisältöön

Ruotsin NHL-apu ratkaisi Tampereella – Leijonien uskomaton MM-putki sai silti jatkoa

Suomi taipui keskiviikon koitoksessa voittomaalikisan jälkeen ja koki ensimmäisen tappionsa kotikisoissa. Leijonat jatkaa MM-pelejä perjantaina kello 16.20 Iso-Britanniaa vastaan.

Ruotsin Emil Bemström ohitti Harri Säterin voittomaalikisassa. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat joutui odotetun kovaan testiin keskiviikkoiltana Ruotsia vastaan. Lopulta Ruotsi oli parempi voittomaalikisan jälkeen 3–2 MM-jääkiekon B-lohkon ottelussa.

Illan ratkaisijaksi nousi hyökkääjä Emil Bemström, joka upotti Ruotsin toisena laukojana rankkarin rannevedolla Harri Säterin taakse. NHL-apu Bemström onnistui ainoana voittomaalikisan kymmenestä laukojasta.

Molemmat olivat voittaneet kaikki kolme peliään ennen keskiviikon koitosta. Nyt Ruotsi tarrasi lohkon kärkipaikkaan.

Suomen pitkä putki MM-kisoissa sai silti jatkoa. Leijonat on hävinnyt varsinaisella peliajalla MM-kisojen ottelun viimeksi Slovakian kisoissa 2019. Tuolloin Saksa kukisti Leijonat alkulohkon päätöspelissä 4–2. Sen jälkeen Leijonat ei ole hävinnyt 60 minuutin jälkeen 17 otteluun.

Tällä kertaa kamppailussa pääosan ottivat puolustajat. Ruotsin Adam Larsson viimeisteli vanhanaikaisella avausmaalin, kun Leijonien Ville Pokka houkuteltiin pois työpaikaltaan, eikä Atte Ohtamaa kyennyt pysäyttämään Larssonin kiertoa.

Homma oli sinikeltaisten näpeissä ja Oskar Lang ehti laukoa rimaankin, kunnes maalivahti Magnus Hellberg sanoi "hörps" ja Mikko Lehtonen tuuletti toisen erän alussa tasoitusta. Heppoinen veto lirui Hellbergin suojien kautta yli maaliviivan.

Ruotsin maalivahti Magnus Hellberg päästi Mikko Lehtosen laukauksen helposti. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Leijonien illan tähtihetki nähtiin hetken päästä, kun Lehtonen nousi kulmaan ja löysi takatolpalta pakkiparinsa Sami Vatasen. Jälkimmäinen ohjasi kiekon tyhjiin. Epäselväksi jäi vain se, oliko osuma esimerkki Leijonien joustavasta pelitavasta vai kaksikon uskalias kokeilu.

Kolmessa ensimmäisessä pelissä suomalaispakit tekivät yhteensä yhden maalin, mutta nyt siis kaksi.

Se sen sijaan tuli selväksi, että Ruotsin NHL-puolustaja Rasmus Dahlin on puolustaja vain nimellisesti. Kuuden miljoonan taalan mies ei tehnyt elettäkään katkaistakseen Lehtosen syöttöä ja estääkseen Vatasta. Tilanne tarjosi samalla pientä vihjettä siitä, miksi Buffalo häviää taalaliigassa.

Ruotsi tasoitti kolmannessa erässä, kun Suomen puolustajalle Juuso Hietaselle sattui harvinainen nukahdus. Joel Kellman sai ohjata viivakudin täysin vapaasti ohi Säterin.

Ruotsin Joel Kellman tuuletti päätöserässä. Juuso Hietanen oli myöhässä. Kuva: Tomi Hänninen

Lähellä oli, että ilta olisi päättynyt pakin tekemään voitto-osumaan. Ruotsin Henrik Tömmernes pääsi kokeilemaan loistopaikalta viisi sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua, mutta kuti kääntyi ruuhkasta kulmaan.

Suomi jatkaa MM-pelejään perjantaina Iso-Britanniaa vastaan kello 16.20. Alkulohkossa odottavat myös pelit Itävaltaa (lauantai) ja Tshekkiä (tiistai) vastaan.

Lue myös:

.
.