Hyppää sisältöön

17-vuotias Miro Heiskanen löi jauhot suuhun HIFK:n epäileville valmentajille, sitten alkoi tapahtua – tällaiset NHL-tähdet vahvistavat Leijonia

Pekka Kangasalusta kertoo, kuinka Miro Heiskanen kehittyi HIFK:ssa AHL-jyrän vierellä. Antti-Jussi Niemi näki jo nuoresta Esa Lindellistä Jokereissa, että ominaisuudet nousta huippupelaajaksi olivat olemassa.

Miro Heiskanen debytoi SM-liigassa HIFK:ssa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Juttu on julkaistu alun perin MM-kotikisojen alkusarjan aikana. Yle Urheilu seuraa Leijonien otteluita, kisauutisia sekä Tampereen ja Helsingin kisahuumaa tässä artikkelissa.

Suomen MM-kisajoukkue täydentyi vielä kahdella huippuluokan NHL-puolustajalla, Miro Heiskasella ja Esa Lindellillä, jotka ovat mukana todennäköisesti perjantain Britannia-ottelussa.

Leijonat saa 22-vuotiaasta Heiskasesta takalinjoilleen sen tason vahvistuksen, jollaisia ei ole Suomen paidassa nähty MM-kisoissa historian saatossa montaa kertaa, jos ikinä. Odotukset ovat siis syystäkin katossa.

Miro Heiskanen liittyi Leijoniin: "Haluan voittaa"

Heiskanen kykenee pehmeällä luistelullaan sekä varmalla kiekollisella osaamisellaan kääntämään pelin virtauksen vastustamattomasti hyökkäyssuuntaan, eikä hänellä ole ongelmia oman alueen puolustamisessakaan. On mahdollista, että Heiskasesta tulee historian ensimmäinen suomalainen, joka palkitaan NHL:n parhaan puolustajan Norris Trophylla.

– Hän voittaa tulevaisuudessa Norris Trophyn. Siitä ei ole mielestäni mitään epäselvyyttä, linjasi NHL Networkin asiantuntija, kolminkertainen Stanley Cup -voittaja Ken Daneyko jo syksyllä 2020.

– Ei ole sulavampaa luistelijaa. Hän liikkuu silkinpehmeästi ja näkee jään hyvin. Hän on paineen alla rauhallinen. Mikään ei saa häntä panikoimaan, New Jersey Devilsin puolustajalegenda Daneyko jatkoi videolla.

"Vaihdosta yksi alkaen joukkueen paras"

Viime kesänä Heiskanen allekirjoitti Dallasin kanssa kauteen 2028–2029 asti ulottuvan sopimuksen, jolla hän ansaitsee 8,45 miljoonaa dollaria kaudessa. Syksyllä hänestä tuli Starsin seurahistorian nuorin 100 tehopisteen rajan rikkoja.

Vaikka vuosia on kulunut vain kuusi, on tultu pitkä matka siitä, kun Heiskanen yllättäen murtautui 17-vuotiaana HIFK:n liigamiehistöön kaudella 2016–2017. HIFK:ssa tuolloin apuvalmentajana toimi Pekka Kangasalusta, joka kertoo, että lahjakkuus toki näkyi läpi Heiskasen junioriputken. Mutta siihen, kuinka Heiskanen päätyi jo tuolla kaudella liigamiehistöön, liittyy rutkasti onnea ja sattumaa.

HIFK osallistui liigakauden alla Tampere-cupiin. Kangasalusta muistelee, että ruotsalaispakki Daniel Grillfors oli loukkaantuneena ja jenkkivahvistus Joe Finleylla jotain hämminkiä lentojen kanssa.

– Tarvitsimme yhtä puolustajaa. Olimme toki puhuneet Mirosta, mutta oli pientä ujoutta, uskalletaanko ottaa niin nuori jätkä. Miro tuli Tampereelle ja oli vaihdosta yksi alkaen joukkueen paras pelaaja. Sen jälkeen ei tarvinnut kyseenalaistaa, laitetaanko hänet takaisin A-junnuihin vai pysyykö hän liigajoukkueessa, muistaa Kangasalusta.

Miro Heiskanen HIFK:n nutussa syksyllä 2017. Tuo kausi päättyi pronssimitaleihin, jonka jälkeen edessä oli siirtyminen NHL:ään. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kangasalusta pohtii, että Heiskanen pelasi heti ensimmäisessä SM-liigan ottelussaan niillä vahvuuksilla, joilla hän nykyään loistaa NHL:ssä – joskin kokemusta ja voimaa on tullut lisää.

Seuraavalla kaudella, 2017–18, Heiskanen oli mukana jo Leijonissa olympialaisissa ja MM-kisoissa, kun Kangasalusta toimi maajoukkueen apuvalmentajana.

NHL:ssä Heiskasen peliminuutit ovat olleet hurjia. Kuluvan kauden runkosarjassa hän oli jälleen Dallasin peliaikakuningas ja koko NHL:n 15:nneksi eniten pelannut, kun mukaan otetaan vähintään 30 ottelua runkosarjassa pelanneet. Heiskasen peliaika oli keskimäärin 24.53 ottelua kohden. Playoff-sarjassa Calgarya vastaan peliaika oli 25.35.

– Hän pystyy palautumaan hyvin energiaa säästävän luistelutaidon ja kovan fysiikan ansiosta. Puhun nimenomaan hengitys- sekä verenkiertoelimistön fysiikasta, sanoo Kangasalusta ja kertoo, että kestävyysominaisuudetkin olivat nähtävissä jo HIFK:ssa.

Tähtilupaus ja AHL-jyrä lyötiin pakkipariksi

Kiehtova tarina liittyy myös siihen, kuinka Espoon Bluesissa kiekkoilun aloittanutta Heiskasta peluutettiin ensimmäisellä liigakaudellaan. Hänet lyötiin samaan pakkipariin järkälemäisen, yli 200-senttisen ja 110-kiloisen, kauden aikana 30 vuotta täyttäneen Joe Finleyn kanssa.

Joe Finley (oik.) ja Miro Heiskanen pelasivat pakkiparina suomalaisen debyyttikaudella liigassa. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Finley pelasi lopulta HIFK:ssa kolme kautta, mutta kaksi viimeistä olivat loukkaantumisten runtelemia. Suuri yleisö muistaa Finleyn kovista otteistaan, kuten pahaa jälkeä tehneestä taklauksesta JYPin tshekkitähti Michel Miklikiin. Taklaus todettiin puhtaaksi, eikä siitä jaettu rangaistuksia, mutta kaikkiaan Finley keräsi SM-liigan runkosarjassa 74 ottelussa 178 jäähyminuuttia ja 8 tehopistettä.

Kangasalusta sanoo, että jälkikäteen ajateltuna huippulupaavan, mutta hennon puolustajan, sekä kokeneen AHL-pakin laittaminen pakkipariksi oli loistava ratkaisu, ainakin Heiskasen kehitykselle.

– Finley oli iso jätkä, joka tarpeen vaatiessa kävi vastustajaa muistuttamassa, jos jotain tapahtui. Finley hoiti puolustusvelvoitteet ja kahakat maalin edessä. Se antoi mahdollisuuden Mirolle heti pelata omilla vahvuuksillaan.

– Se oli mielestäni iso syy, miksi Miro nousi niin nopeasti esille ja oli heti valmis myös NHL:ään. Usein, kun nuori jätkä tuodaan liigaan, hänet lyödään seiska- tai kasipakiksi muutaman minuutin vastuulla. Voi mennä montakin vuotta, ettei hän uskalla tuoda omaa identiteettiään jäälle, Kangasalusta perustelee.

MM-torikokous: Miro Heiskanen on poikkeuksellinen jääkiekkoilija – valitseeko Sami Vatanen Jutin vai Raipen?

Jos Heiskaselta jotain kaivataan lisää ajatellen jopa NHL:n parhaan puolustajan titteliä, on se tehopisteet. Vaikka puolustajan tehtävä olisi puolustaa, tuijotetaan Pohjois-Amerikan urheilussa tunnetun tiiviisti myös näitä näkyvimpiä tilastoja.

Kuluvalla kaudella Heiskanen oli runkosarjassa puolustajien pistepörssin 42:s (5+31=36), mutta menetti toki otteluita sairastelun takia. Edelliskaudella hän oli puolustajien pörssin 29:s ja sitä edellisellä 28:s.

Sami Vatanen kommentoi Miro Heiskasta: "Oveluus hyökkäysalueella on uskomatonta"
Miro Heiskasesta (vas.) voi tulla ensimmäinen suomalainen Norris Trophy -voittaja. Esa Lindell (oik.) on pelaaja, jonka jokainen NHL-valmentaja ottaisi Ismo Lehkosen mukaan jengiinsä. Kuva: Derek Leung/Getty Images

A-J Niemi ei ihmettele, miksi Esa Lindell nousi maailman huipulle

Esa Lindell, 27, siirtyi Dallasin organisaatioon Ässistä liigakauden 2014–15 jälkeen. Lindell on ehtinyt pelata 440 NHL:n runkosarjapeliä, Heiskanen 275.

Lindell on kokonaisvaltainen peruspuolustaja, joka ei hurmaa hyökkäyssuuntaan Heiskasen tavoin, mutta vakuuttaa varmuudellaan. Lindell aloitti uransa Tikkurilan Jää-Veikoissa, josta siirtyi Kiekko-Vantaan kautta Jokereihin. SM-liigaa Helsingissä Lindell ehti pelata 2012–2014. Hänen pakkiparinaan luuti muun muassa Antti-Jussi Niemi, joka voitti Leijonissa olympiahopeaa 2006 sekä viisi MM-mitalia.

– Kun Esa tuli junnuna mukaan, näki, että hän on laatupelimies ja laatujätkä. Pelattiin pakkiparina ja istuttiin vierekkäin. Lähdettiin joka peliin sillä teemalla, että maali mieheen. Harvemmin se tietysti toteutui, Niemi vitsailee.

Jokerien Esa Lindell taklaa Kärppien Joonas Donskoita joulukuussa 2013 SM-liigan ottelussa. Lindell pelaa nykyisin NHL:ää Dallasissa ja Donskoi Seattlessa. Kuva: All Over Press

Ensimmäisellä liigakaudella 19 ottelussa Lindellin pistetili ei vielä auennut ja toisella liigakaudella 44 ottelussa syntyi viisi tehopistettä.

Tosin ennen liigadebyyttiä Lindell oli mättänyt alle 20-vuotiaiden SM-liigassa 48 ottelussa 51 tehopistettä. Ja viimeisellä liigakaudella ennen NHL:ään lähtöä, Lindell teki Ässille 57 ottelussa 35 pistettä. NHL:ssä rooli on kuitenkin ollut puolustavampi, kun Lindell on profiloitunut esimerkiksi alivoimien erikoisosaajana.

– Kyllä hänestä näki, että on palikat ja asenne peliin kohdallaan. Hän on todella hyvä yleispuolustaja, luotettava. Niistä muistikuvista, jotka minulle jäi, en ihmettele yhtään, että on raivannut tiensä ihan maailman huipulle, sanoo Niemi.

Esa Lindell teki päättyneessä NHL:n runkosarjassa 76 ottelussa tehopisteet 4+21=25. Peliaikaa kertyi yli 22 minuuttia per ottelu. Kuva: Kirby Lee / USA TODAY Sports / AOP

Ismo Lehkonen: "Jokainen NHL-valmentaja ottaisi joukkueeseensa"

Luonteeltaan Niemi kuvailee Lindelliä rauhalliseksi, mutta kuitenkin melkoiseksi velikullaksi.

– Ei kauheasti hösellä. Hyvällä tavalla velikulta, aina pilkettä silmäkulmassa ja ymmärtää huumoria. Tosi nöyrä kaveri, mutta hymy huulilla. Ottaa pelin ja elämän tosissaan, muta ei ollut silloin nuorenakaan liian vakavissaan. Saakelin hyvä tyyppi, mitä ehdin pelata silloin samassa jengissä, Niemi päättää.

MM-torikokous: Kuka on Leijonien tuore NHL-vahvistus Esa "Nahka" Lindell – valitseeko Hannes Björninen Kummolan vai Marinin?

Ylen asiantuntija Ismo Lehkonen sanoi audiosarja MM-torikokouksessa, että Lindell tuo Leijoniin taistelijan sydäntä.

– NHL:stä ei löydy yhtään valmentajaa, joka ei ottaisi Esa Lindelliä omaan joukkueeseensa, Lehkonen latasi.

NHL:ssä Lindell on tottunut pimittämään vastustajien tähdet. Lehkonen uskoo, että Lindell on pelaaja, joka laittaa ensimmäisen syötön varmuudella lapaan ja johon voi luottaa ratkaisunhetkillä.

– Lindellistä ei ohi mennä. Se vielä nappaa sen pelivälineen pois ja laittaa sitten sen lompakon kiertoon omalle porukalle – se on taskuvaras, "Ika" Lehkonen hersytteli.

Suomi kohtaa perjantaina kello 16.20 Britannian. Yle Urheilu seuraa Leijonien otteluita, kisauutisia sekä Tampereen ja Helsingin kisahuumaa tässä artikkelissa.

Lisäksi perjantaina ottelut Saksa–Italia, Kazakstan–Slovakia ja Latvia–Itävalta. Koko otteluohjelma löytyy täältä.

Lue lisää:

.
.