Hyppää sisältöön

Iivo Niskasen menestysmatka katoaa maailmancupin kalenterista – näin muutos vaikuttaa suomalaiseen: "Sprinttiominaisuuksilla pärjää paremmin"

Päävalmentaja Teemu Pasanen pitää maastohiihdon maailmancupiin astuvien isojen muutosten ajankohtaa pienenä yllätyksenä. Ylen asiantuntija Kalle Lassila uskoo, että naisten 50 kilometrin hiihdosta tulee hyvää viihdettä.

Iivo Niskanen kohtaa ensi talvena uudenlaisen haasteen. Kuva: Tomi Hänninen

Kansainvälisestä maastohiihdosta kantautui keskiviikkona isoja uutisia, kun Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti, että miehet ja naiset kilpailevat jatkossa maailmancupissa samanpituisilla matkoilla. Uudistus astuu voimaan heti ensi maailmancupkaudella. Päätökset vaativat vielä FIS:n neuvoston hyväksynnän.

– Maastohiihtokomitea on päätöksen tehnyt. Yleensä uudistukset ovat menneet läpi. Luulen, että aika varmasti noilla matkoilla ensi talvena maailmancupissa hiihdetään, Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen toteaa.

Ensi talven Planican MM-kisoissa hiihdetään vielä vanhan kaavan mukaan. Tulevien MM-kisojen tilannetta katsotaan uudelleen keväällä 2023.

Maailmancupissa ensi kauden matkat ovat 10 kilometriä, 20 kilometriä, 50 kilometriä ja 20 kilometrin yhdistelmäkisa (perinteinen+vapaa). Väliaikakisat tulevat olemaan pääsääntöisesti 10 kilometrin ja yhteislähdöt 20 kilometrin matkoja.

Pasasen mielestä on pieni yllätys, että päätökset tulevat juuri nyt voimaan. Hänen mielestään muutoksilla on vaikutusta kisoihin.

– Miehillä matka lyhenee ja naisilla pitenee. Naisilta vaaditaan enemmän kestävyyspuolen ominaisuuksia ja miehiltä taas vaaditaan enemmän vauhtia, Pasanen sanoo.

Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Kalle Lassila ottaa uudistuksen ilolla vastaan. Samanpituiset matkat miehillä ja naisilla ovat arkipäivää esimerkiksi yleisurheilussa ja uinnissa.

– Maastohiihto on huippu-urheilulajina yksi tasa-arvoisimpia. Nyt haluttiin ottaa viimeisimmät askeleet siinä, että laji on oikeasti tasa-arvoinen. Siitä näkökulmasta tämä oli odotettu ja valtavan hyvä päätös.

Ei dramaattisia muutoksia

Vaikka muutoksilla näyttää olevan isoin muutos erityisesti naisten kisoihin, Lassila muistuttaa, että muutokset vaikuttavat myös miesten kisoihin. Miehissä 15 kilometriä on ollut aiemmin vakiomatka väliaikalähtö- ja yhteislähtökisoissa.

– Miesten puolella matkat hieman lyhenevät. Uskon, että hiihtokansassa on paljon ihmisiä, jotka eivät pidä siitä. Se vie maastohiihdon kestävyysurheilupitoista perusluonnetta nopeatempoisempaan suuntaan, Lassila näkee.

Perinteisellä hiihtotavalla hiihdettävä 15 kilometriä väliaikalähtönä on Iivo Niskaselle erittäin menestyksekäs matka. Hän on voittanut kyseisellä matkalla olympiakultaa, maailmanmestaruuden sekä useita maailmancupin osakilpailuja.

Pasanen näkee, että muutos voi vaikuttaa Niskasen menestysmahdollisuuksiin. Hän huomauttaa maaston merkityksestä.

– Kymmenen kilometriä on kova hapenottomatka, kun on kova rata. Silloin hiihdetään samoilla ominaisuuksilla kuin 15 kilometrilläkin. Sillä on vaikutusta siinä tapauksessa, kun on helppo latu. Kymmenen kilometriä kun on ajallisesti hyvin lyhyt matka miehillä. Silloin sprinttiominaisuuksilla pärjää paremmin, Pasanen kertoo.

Lassila uskoo, että uudistukset eivät ravisuta voimasuhteita dramaattisesti.

– Jos puhutaan 10 kilometrin ja 15 kilometrin kisamuodoista, käytännössä ominaisuudet ja voimasuhteet säilyvät molemmissa samoina. Sellainen, joka voittaa 15 kilometriä, voittaa hyvin todennäköisesti myös kympillä.

Teemu Pasasen mukaan uudistusten ajankohta oli pieni yllätys. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Uusia menestyjiä yllättävältä suunnalta

Keitä uudistus sitten suosii? Lassila ei nosta esiin yhtä tiettyä urheilijaa. Sen sijaan hän näkee, että Ski Classicin kaltaisilla maratonhiihtomatkoilla kisaavat naiset voivat hyvinkin osallistua maailmancupin 50 kilometrin kisoihin. Tätä kautta maailmancupissa voidaan nähdä täysin uusia kasvoja kärkikolmikossa.

– Ski Classicin puolelta 50 kilometrin kisoihin voi tulla urheilijoita, jotka voivat olla yllättävän korkealla.

Lassila uskoo, että naisten puolella uudistukset tulevat suosimaan kovia kokeneita kestävyystyyppejä, Kerttu Niskasta ja Krista Pärmäkoskea. Entä kuka miesten puolella voisi hyötyä lyhentyvistä matkoista?

– Nostaisin Ristomatti Hakolan nimen. Kun 15 kilometriä putoaa kymppiin, se voisi olla viimeinen pisara valtameressä, joka nostaa hyvänä päivänä Hakolan top10:stä top5:een.

Krista Pärmäkoski (5) ja Kerttu Niskanen (6) tulevat todennäköisesti pärjäämään hyvin 50 kilometrin matkalla. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Mahdollisuudet hyvään tv-viihteeseen

Lassila odottaa erityisesti naisten 50 kilometrin kisaa. Naisten 50 kilometrin haasteena on pidetty sitä, että erot repeävät entisestään. Kilpailun kesto tulee lisääntymään, mikä ei välttämättä ole optimaalista tv-yhtiöiden kannalta.

Lassila tiedostaa mahdollisen ongelman, mutta hän muistuttaa, että naisten 50 kilometriä voi olla miesten kisan tavoin hienoa tv-viihdettä.

– Aina kun miehet hiihtävät 50 kilometriä, kyseessä on todella erityislaatuinen kilpailu. Naisten 50 kilometrin kilpailussa voi olla elementtejä, jotka ovat negatiivisia vaikka televisioinnin näkökulmasta. Mielestäni kuitenkin se, että nähdään, kun naiset alkavat kunnolla katkeilemaan miesten tapaan, voittaa mielenkiinnon kannalta 100–0, Lassila uskoo.

.
.