Hyppää sisältöön

Ruotsin naisten jääkiekkoliiga SDHL sallii taklaukset – kokeilu alkaa jo ensi syksynä

Ruotsin kaksi ylintä naisten jääkiekkosarjaa aikovat sallia taklaukset ensi kaudella. Kyseessä on ensi kauden kestävä kokeilu.

Ronja Savolainen, Viivi Vainikka ja Jenni Hiirikoski saavat ensi kaudella tottua taklauksiin. Kolmikko edustaa Luulajaa. Kuva: Paul Hanna/UPI/Shutterstock/All Over Press

Ruotsin naisten jääkiekkoliiga SDHL:ssä on ensi kaudella sallittua taklata (siirryt toiseen palveluun). Kyseessä on ensi kauden kestävä kokeilu, jonka tarkoituksena on viedä ruotsalaista naisten jääkiekkoa lähemmäs kohti kansainvälistä huippua.

– Naiskiekkoilijan suurin unelma on saada alkaa taklata. Siitä on aina puhuttu, että miksi me emme saa taklata, Djurgårdenin Lova Blom vakuuttaa SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

SDHL:n lisäksi kokeilu koskee toiseksi ylintä sarjaa Damettania.

Ruotsin pääsarjassa on neljän edeltävän vuoden aikana sallittu yhä fyysisempää peliä.

Jääkiekon aivovammojen ehkäisyyn keskittyvän Nollvision-projektin projektijohtajan Morgan Johanssonin mukaan vammat todennäköisesti lisääntyvät aluksi, mutta kääntyvät sitten laskuun.

– Meidän on oltava kärsivällisiä. Jos vammat vähän lisääntyvät, ne kääntyvät sitten pian laskuun. Toivottavasti. Mutta seuraan tilannetta todella tarkasti, Johansson vakuuttaa.

– En ole vielä kuullut kenenkään sanovan mitään negatiivista asiasta.

Kokeilussa ei sallita taklauksia avojäällä.

Ruotsin päävalmentaja Ulf Lundberg uskoo, että kokeilu auttaa myös naisten maajoukkuetta.

– Kansainväliset pelit ovat kovia, ja ollaksemme lähempänä muiden maiden tasoa, meidän pitää saada lisää kovuutta peliin. Uskon, että saamme peliin enemmän luovuutta. Pelaajilta vaaditaan enemmän ja he saavat lisää kovuutta kaksinkamppailuihin, Lundberg kommentoi SVT:lle.

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue tippui B-divisioonaan Suomessa pelattujen vuoden 2019 MM-kisojen päätteeksi. Joukkue nousi kuitenkin takaisin A-divisioonaan, kun Venäjä suljettiin kansainvälisen jääkiekkoilun ulkopuolelle maan hyökättyä Ukrainaan.

Ruotsin SDHL:ssä kiekkoilee ensi kaudella myös lukuisia Naisleijonien avainpelaajia.

Naisten jääkiekossa taklaaminen on säännöissä kielletty ja sääntöjen vastaisesta taklaamisesta tuomitaan jäähy.

Näin ei ole aina ollut. Vielä vuoden 1989 EM-kisoissa ja vuoden 1990 MM-kisoissa taklaaminen oli sallittua, mutta vuonna 1992 MM-kisoissa se oli jo kielletty.

Lue myös:

.
.