Hyppää sisältöön

Kommentti: Barkovin Florida sai kivuliaan oppitunnin – upea kausi on kaatumassa erikoisiin ratkaisuihin

Unelma Stanley Cupista karkaa, kun Floridan ylivoimapeli takkuaa. Ongelman korjaaminen on muun muassa Aleksander Barkovin vastuulla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Aleksander Barkov ei ole päässyt parhaalle tasolleen pudotuspeleissä. Kuva: NHLI via Getty Images

Ylen seuraavat tv-ottelut nähdään sunnuntaina 22.5. Tampa Bayn ja Floridan välinen kamppailu näytetään TV2:ssa klo 20.15. Heti pelin päätyttyä siirrytään ottelun New York Rangers–Carolina pariin.

Aleksander Barkovin kipparoima Florida Panthers sai perjantaiaamuna Suomen aikaa kivuliaan oppitunnin maltin merkityksestä. NHL:n hallitseva mestari Tampa Bay Lightning otti "pikkuveljestään" toisen voiton pudotuspeleissä ja sysäsi Panthersin vaikeaan paikkaan.

Tampa ratkaisi pelin vain neljä sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Ross Colton pääsi lyömään 2–1-voittomaalin vapaasti maalin edestä.

Nikita Kutsherov sai kiekon haltuunsa Floridan maalin takana. Panthersin puolustajat Gustav Forsling ja MacKenzie Weegar syöksyivät molemmat hätäisesti maalin taakse, ja Colton jäi vapaaksi. Näin kärsivällinen Tampa sai palkintonsa.

Tampa oli ottelussa ajoittain vahvasti ottavana osapuolena, mutta puolusti keskustaa sitkeästi ja odotti omaa tilaisuuttaan. Florida kontrolloi kiekkoa, mutta pääsi vaarallisiin paikkoihin harvoin.

Lightning on voittanut mestaruuden kahdesti peräkkäin. Floridan tilanne on erityisen tukala, koska sen pitäisi nyt voittaa paikallisvastustajansa neljä kertaa viidessä ottelussa.

Panthersin suurin huolenaihe on ylivoiman tehottomuus. Runkosarjan viidenneksi paras ylivoimapeli (24,4%) ei ole onnistunut pudotuspeleissä tekemään vielä maaliakaan.

Perjantaina se sai yrittää neljä kertaa, mutta kuti jäi jälleen piippuun eikä ylivoima usein edes pyörinyt erityisen vaarallisesti. Samaan aikaan Tampa on tehnyt ottelusarjassa jo neljä ylivoimaosumaa.

Katso Floridan ja Tampan ottelusarjan toisen kamppailun maalit.

On ihan selvää, ettei Aleksander Barkov ole vieläkään lähelläkään parasta tasoaan. Kaksi elintärkeää kotiottelua menivät ohi nollatehoin. Runkosarjassa yli sata pistettä takoneen Jonathan Huberdeaun saldona oli yksi syöttöpiste.

Se, että Tampa pelaa vieläpä ilman ykkössentteriään Brayden Pointia, ei suoranaisesti mairittele Florida-tähtiä. Nyt olisi pitänyt pystyä parempaan.

Jääkiekossa on paljon väsyneitä kliseitä, kuten "parhaiden on oltava parhaita", mutta näitä totuuksia ei toistella suotta. Kutsherov ja Steven Stamkos olivat lyömässä peliä pakettiin molemmissa Floridan kotiotteluissa. Esimerkiksi Huberdeau sai perjantaina aikaan yhden laukauksen kohti maalia.

Eikä riitä tekeminen Floridan vaihtopenkin takanakaan: hyvin toimineet runkosarjaketjut on rikottu jo kauan sitten ja ylivoimakoostumuksessa vallitsee kaaos.

Viiden hyökkääjän yhdistelmässä on jo liikaakin taitoa ja vaihtoehtoja eikä kokonaisuutta tunnu johtavan kukaan. Barkovin peluuttaminen viivassa on sekin hyvin erikoinen ratkaisu.

Yksinkertainen on pudotuspeleissä kaunista – Tampa teki tästä jälleen kerran taidetta.

Lue myös:

.
.