Hyppää sisältöön

Naisleijonien päävalmentaja yllättyi Ruotsin päätöksestä sallia taklaukset – myös ruotsalaisasiantuntija eri linjoilla pelaajien kanssa

Ensi kaudella Ruotsissa naisten kahdella korkeimmalla jääkiekon sarjatasolla saa taklata. Naisleijonien luotsi Juuso Toivola on skeptinen, kehittääkö se peliä oikealla tavalla.

Suomen Nelli Laitinen pysäyttää USA:n Grace Zumwinklen Pekingin olympialaisissa. Kuva: Michael Madrid / USA TODAY Sports / AOP

Ruotsin naisten jääkiekkoliiga SDHL tiedotti perjantaina aloittavansa kokeilun: kaudella 2022–23 Ruotsin naisten jääkiekkoliigassa ja toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Damettanissa saa taklata.

Naisten jääkiekossa taklaaminen on ollut vuoden 1992 MM-kisoista lähtien säännöissä kiellettyä. Sääntöjen vastaisesta taklaamisesta tuomitaan jäähy. Kiilaus on sallittu, eli samaan suuntaan luistellessa fyysinen kontakti hyväksytään.

Ruotsissa ensi kauden kokeilussa avojään taklaukset ovat edelleen kiellettyjä, mutta laitoja vasten saa taklata.

Suomen naisten maajoukkueen päävalmentaja Juuso Toivola on yllättynyt sääntökokeilusta. Kansainvälisessä jääkiekossa tällaisesta ei ole käyty viime aikoina hänen mukaansa keskustelua.

– Mielenkiintoista, että yksi maa lähtee sääntöä kokeilemaan. Heillä on varmasti siihen oikeus, mutta jännä, ettei tällaisesta jutusta ole puhuttu laajemmin, Toivola sanoo ja kertoo itsekin kuulleensa kokeilusta vasta perjantain uutisista.

Toivolan kanta on selvä. Hän ei ole innoissaan uudesta säännöstä.

– Olen ollut sitä mieltä, ettei taklaus kuulu naisten kiekkoon. Kovaa saa pelata ja kontakti on sallittu, mutta taklaus erotetaan siitä. Mielestäni se on ollut toimiva, hyvä sääntö. Saa nähdä, mitä tämä tuo tuollessaan, mutta yllätyksenä tuli.

Juuso Toivolasta tuli Naisleijonien päävalmentaja kesken Pekingin olympialaisten, kun Pasi Mustonen joutui jättämään kisat kesken. Se oli jo tiedossa, että Toivola aloittaa pestissä olympialaisten jälkeen. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Pelaajien reaktiot positiivisia – asiantuntijalla vastakkainen näkemys

Uusi sääntö jakaa tuoreeltaan mielipiteitä.

Djurgårdenin hyökkääjä Lova Blom on innoissaan, kuten on Luleå HF:ssä pelaava Suomen maajoukkuehyökkääjä Petra Nieminen.

– Naiskiekkoilijan suurin unelma on saada alkaa taklata. Siitä on aina puhuttu, että miksi me emme saa taklata, Blom totesi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Mielestäni taklaukset olisi aina pitänyt sallia. Muissakin lajeissa miehillä ja naisilla on samat säännöt. Hienoa, että meidän sarjaan saadaan viimeinkin taklaukset, koska nyt jokaisella pelaajalla on kentällä vastuu. Pitää olla hyvässä fyysisessä kunnossa, että voi kamppailla kentällä taklausten kera, Nieminen sanoi Jatkoajan mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Petra Nieminen (vas.) jatkaa ensi kaudella mestarijoukkue Luulajassa, Michelle Karvinen (oik.) pelaa Frölundassa Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Kuva: All Over Press

Luulajan puolustaja Johanna Fällman kuvaili puolestaan muutosta jännittäväksi ja motivoivaksi. Fällman voitti viime kaudella Ruotsin mestaruuden suomalaispelaajien Jenni Hiirikosken, Ronja Savolaisen, Jenna Pirttijärven, Niemisen, Noora Tuluksen ja Viivi Vainikan joukkuekaverina.

Torinossa 2006 olympiahopeaa voittanut SVT:n nykyinen jääkiekkoasiantuntija Maria Rooth on skeptinen.

– Olen hieman peloissani, mitä pelille tapahtuu, kun taklaukset yhtäkkiä sallitaan, Rooth pohti SVT:llä (siirryt toiseen palveluun).

– Tekevätkö taklaukset naisten jääkiekosta parempaa? Ovatko ne tarpeellisia? Näen naisten kansainvälisessä jääkiekossa loistavan vauhdin, tekniikka ja taktiikkaa. Ne osa-alueet saavat tilaa. Se ei muutu paremmaksi taklaamalla, Rooth sanoi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun) ja arvioi, ettei taklaussääntöjen muutos menisi läpi kansainvälisessä jääkiekossa.

Roothin mielestä miesten jääkiekossa taklaukset ovat olleet normi, ja siksi usein ajateltu, että naisten kiekkoilua pitäisi siirtää siihen suuntaan. Rooth kysyy, voisiko ajatella niin päin, että miesten jääkiekosta karsittaisiin taklaamista.

Rooth sanoi myös kaipaavansa asiaan kriittistä pohdintaa. Hän uskoo, että monet naispelaajat ovat toivoneet taklauksia peliin, koska miesten jääkiekko on ollut normi ja naisten jääkiekko "huonompi variantti".

– Pitääkö myös naisten taklata, jotta he ovat hyviä jääkiekkoilijoita? Minä en ajattele niin, Rooth jatkoi Aftonbladetille.

Kiilaaminen on ollut sallittua. Kuvassa Suomen puolustaja Jenni Hiirikoski pysäyttää USA:n hyökkääjän Grace Zumwinklen Pekingin olympialaisissa. Kuva: George Walker IV / USA TODAY Sports / AOP

Vähentääkö taklausten salliminen vammoja?

Maajoukkuevalmentajana Toivola kertoi pohtivansa sitäkin, kuinka SDHL:n erilaiset säännöt vaikuttavat kansainvälisiin otteluihin, joissa taklaaminen on yhä kiellettyä. Ruotsin liigassa pelaa useita Naisleijonien pelaajia.

Ruotsissa uskotaan, että taklaamisen salliminen voi vähentää päävammoja pidemmällä tähtäimellä. Ruotsissa perustettiin Nollvision-projekti kaudella 2018–2019 ehkäisemään jääkiekon aivovammoja.

– Olemme sallineet fyysisemmän pelaamisen SDHL:ssä viimeisen neljän kauden aikana hyvillä tuloksilla. Tuntuu jännittävältä, että ruotsalainen jääkiekko voi olla edelläkävijä taklaamisessa naisten jääkiekossa, Nollvision-projektin johtaja Morgan Johansson totesi tiedotteessa.

Johansson on kokenut tuomari Ruotsin miesten kiekkoliigasta. Hän sanoi, että sääntömuutoksessa on oltava kärsivällinen, sillä hänen näkemyksensä mukaan vammat voivat aluksi kääntyä hieman nousuun, mutta vähentyä sitten. Johansson lisäsi, että asiaa seurataan tarkasti.

– Joka tapauksessa meidän täytyy kehittää havainnointia, kun peli nopeutuu ja taitavuus lisääntyy. Aika näyttää, tuoko tuo muutos tuloksia, vaikea arvailla vielä, Toivola kommentoi.

Toivola perustelee omaa kantaansa taklauksiin myös kokemuksilla harjoitusotteluista, joita Naisleijonat on pelannut poikia vastaan.

– Kun taklaukset ovat olleet pois, vastassa olleet poikajoukkueet ovat sanoneet, että peli on parempaa. Kun taklauksen uhka on pois, itse peli pääsee nousemaan enemmän esille. Kyllä pelaajat fyysisestä pelistä tykkäävät, mutta taklauksen uhka tuo uuden elementin.

– Ideaalisti ajatellen olisi hienoa, jos taklaukset sallittaisiin ja sitä kautta pelaajista tulisi taitavampia myös kiekon kanssa. En tiedä, onko tämä oikea reitti siihen.

Lue lisää:

.
.