Hyppää sisältöön

Leijonien pelaajien asenteessa hätkähdyttävä muutos olympialaisiin verrattuna, sanoo asiantuntija – "Se on häirinnyt minua"

Asiantuntija Ismo Lehkonen kaipaa Leijonille lisää pelaamisen paloa ja halukkuutta kotikaukalossa, kun Suomi kohtaa lauantaina Itävallan. Säästöliekillä pelaaminen syö joukkueen hyökkäyspelaamista.

Toni Rajala ja muut Leijonat loivat paljon maalipaikkoja Britanniaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat kohtaa lauantai-iltapäivällä Itävallan jääkiekon miesten MM-turnauksessa. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen kaipaa ottelussa Suomelta tasonnostoa pelihalussa ja asenteessa.

Suomi on pelannut alkulohkossa viisi ottelua, joista se on voittanut neljä.

Suomi pelasi perjantaina puhtaan pelin Britanniaa vastaan ja vei ottelun maalein 6–0. Lehkonen nostaa tässä jutussa kolme poimintaa Suomen pelaamisesta.

1. Missä lymyää Leijonien palo peliä kohtaan?

Suomi aloitti Britannia-kamppailun jämäkästi ja pystyi näyttämään joukkueiden tasoeron erityisesti puolustuspelissä. Britannia ei päässyt juuri lainkaan tekopaikoille.

Lehkosen mielestä positiivisimmat asiat Leijonien pelissä olivatkin viisikkopuolustamisen yhtenäisyys ja avauspelaaminen. Nämä seikat ovat tulleet koko turnauksen ajan hänen mukaansa esille.

Lehkonen sanoo seuranneensa Leijonien pelissä tietynlaista tunteen ja pelaamisen palon puutetta.

– Kun verrataan joukkueen peliä Pekingin olympiaturnaukseen, ero on selkeä. Siellä pelaamisen palo paistoi silmistä ja pelaajat painoivat erittäin nälkäisinä sekä päättäväisinä jokaisessa vaihdossa, hän kuvailee.

– Tässä turnauksessa minua on hieman häirinnyt se, että Suomi pelaa täydessä kotihallissaan ja silti tuntuu, että pelaajat säästelevät.

Hän nostaa esiin sen, että pitkän kauden vaikutus näkyy Leijonien pelaamisessa. Suomen pelaajilla on pelitavalliset asiat vahvasti hallussaan, mutta intohimo palaa säästöliekillä, kun pelejä on alla niin paljon.

Harri Pesonen ja muut suomalaiset saivat tuulettavaa Britanniaa vastaan, vaikka joukkueen ei tarvinnut panna kaikkea likoon voiton eteen. Kuva: Tomi Hänninen

– Tuossa on yhdestä turnauksesta voitettu jo olympiakultaa, eli ei mikään huono mitali ole tullut. Nyt olemme tulleet tänne ja joukkue tietää turnausjärjestelmän. Kun seitsemän pelin jälkeen pelataan peli, joka ratkaisee mitalipelipaikan, tuntuu että pelaajien jalka on hieman pois kaasulta.

– Tuntuu, että siellä mietitään, että "jos pääsen tässä vähän helpommalla, niin en ole kuluttanut liikaa pattereitani".

Lehkosen mukaan tämä ajattelumalli paistaa Suomen pelaamisesta.

2. Suomen hyökkäyspelaamisen tietyt seikat tökkivät yhä

Ylen asiantuntija näkee, että juuri haluttomuus saa myös Suomen aiemmin takunneen hyökkäyspelaamisen junnaamaan hieman paikallaan. Ruotsia vastaan Suomen päätypelaaminen ei aiheuttanut vastustajalle vaaraa. Leijonien ottelun maalit syntyivät vastahyökkäyksistä. Nyt Suomen on pystyttävä hyödyntämään jatkossa kiekollisessa pelissään kiekottomien rohkeutta ja liikettä.

– Hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa kiekollinen pelaaja tekee asiansa ihan ookoo. Kiekottomat kuitenkin tuppaavat olemaan "näkymättömiä miehiä".

Suomen puolustajat nousivat Britanniaa vastaan joukkueen pisterohmuiksi. Seitsemän puolustajaa sai nimensä tehopistesarakkeeseen, keihäänkärkenään tehot 1+1 summannut Niklas Friman. Lehkosen mukana viivapelaamisessa on myös avaimia hyökkäyspään solmujen aukaisemiseksi, kuten hän itse toivoi Ruotsi-ottelun jälkimainingeissa.

– Kun kiekkoa käytetään siniviivalla olevilla puolustajilla, niin heidän pitää tunnistaa sieltä käsin tilat hyökkäysalueella. Se tuo kiekolliseen pelaamiseen hyökkäysalueelle kerroksia, kuten maalivahdin edessä pelaajia näköesteenä. Kahden muun hyökkääjän ei auta seisoa reunoilla, vaan etsiä itsekin tilaa, Lehkonen niputtaa tarvittavia seikkoja.

Siniviivapelaaminen toi Suomelle maaleja brittejä vastaan. Miro Heiskanen pääsi käyttämään laukaustaan useampaan otteeseen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Hän korostaa erityisesti sitä, ettei reunoilla seisomisesta ole joukkueelle tulostaululla hyötyä.

– Sellaisella ei tehdä maaleja.

3. Leijonien vaatimustason on kasvettava Itävaltaa vastaan

Vaikka Itävalta ei ole merkittävästi Leijonien suupalaksi jäänyttä Britanniaa parempi, on Leijonien nostettava tasoaan entisestään.

Lehkonen uskoo, että joukkue haluaa toteuttaa tasonnoston jo siksi, että sen pelaaminen olisi mahdollisimman valmista kahdeksannessa pelissä. Tuo peli, puolivälierä, ratkaisee paikan mitalipeleissä.

– Koko ryhmä ja valmennus haluaa varmasti esimerkiksi toteuttaa suoria hyökkäyksiä, niin että kiekottomat pelaajat painavat siniviivan yli raivoisasti. Sellaisista kun syntyy laukauksia, niin hyökkäävien pelaajien pitää hakeutua jatkopeleihin, jopa kontaktien kautta. Pelaajat tietävät, että heidän pitää pitää myös huolta kommunikaatiostaan hyökkäyspelaamisessa, Lehkonen tiivistää vaadittuja asioita.

Suomi pelaa puolustuspäässä tällä hetkellä tiiviisti sekä käynnistää hyökkäyksiä monipuolisesti. Eniten sen tarvitsee tehdä töitä hyökkäyspelaamisensa kuntoon saattamisen eteen.

Leijonat kohtaa Itävallan lauantaina kello 16.20 Tampereen areenassa.

Lue myös:

.
.