Hyppää sisältöön

Suek aloittaa Olympiakomitean pyynnöstä kattavan selvityksen urheiluyhteisön työntekijöiden epäasiallisesta kohtelusta – tästä on kyse

Suekin selvityksen tulokset julkaistaan syksyllä 2022. Mukana selvityksessä on Olympiakomitean henkilöstö. Lisäksi Olympiakomitea on kutsunut selvitykseen lajiliitot sekä keskeiset sidosryhmänsä.

Kuva: Lehtikuva

Häirintä ja epäasiallinen käytös urheiluorganisaatioissa on ollut alkuvuoden polttavia puheenaiheita. Suek kertoikin perjantaina aloittavansa selvityksen. Kyse ei siis ole minkään tapauksen tutkinnasta, vaan selvityksestä, jonka tarkoituksena on tehdä selkoa urheiluyhteisön työntekijöiden kokemuksista ja havainnoista liittyen epäasialliseen kohteluun.

Suekin pääsihteeri Teemu Japisson kertoi Yle Urheilulle, mistä tarkemmin on kyse.

Suek on sopinut selvityksen toteuttamisesta Olympiakomitean operatiivisen johdon kanssa. Olympiakomitean hallitus oli tehnyt päätöksen, että selvitys toteutetaan, ja operatiivinen johto tilannut sen Suekilta. Selvityksessä on mukana Olympiakomitean henkilöstö. Lisäksi Olympiakomitea on kutsunut selvitykseen mukaan Olympiakomitean jäsenet (eli lajiliitot) sekä keskeiset sidosryhmät, joita ovat liikunnan aluejärjestöt, huippu-urheiluinstituutti Kihu, urheiluopistot sekä urheiluakatemiat.

Aloite selvitykseen on tullut häirintäkohujen keskelle joutuneesta Olympiakomiteasta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Minkään tahon ei ole pakko osallistua selvitykseen, mutta kaikille Olympiakomitean jäsenille ja mainituille sidosryhmille tarjotaan siihen mahdollisuus.

Halukkaiden tahojen täytyy ilmoittautua mukaan selvitykseen ensi perjantaihin mennessä. Suek lähettää mukana oleville tahoille linkin kyselyyn, ja kukin organisaatio toimittaa sitten kyselyn omille työntekijöilleen. Urheiluorganisaatioiden työntekijät vastaavat kyselyyn täysin anonyymisti.

– Suek on tehnyt kysymykset ja hallinnoi tietokantaa, johon vastataan. Suek on tehnyt useita tällaisia tutkimuksia viimeisten vuosien aikana. 2020 valmistui iso selvitys seksuaalisesta ja sukupuolisesta häirinnästä suomalaisessa urheilussa. Nyt on menossa myös selvitys urheilijoiden kokemuksista suomalaisessa kilpaurheilussa, mainitsee Japisson.

Mainittu vuonna 2020 valmistunut tutkimus paljasti, että joka kolmas naisurheilija ja joka viides miesurheilija oli kokenut seksuaalista häirintää kilpaurheilun piirissä. Tuolloin kyselyyn vastasi 9 018 yli 16-vuotiasta kilpaurheilijaa 48 lajiliitosta.

– Me olemme tehneet näitä selvityksiä paljon, ja meillä on kokemusta sekä osaamista, johon perustuu myös tämä aikataulu, Japisson kertoo.

Selvityksen on määrä valmistua jo syksyyn mennessä, jolloin julkaistaan tulosraportti.

Käytännössä selvityksellä yritetään tehdä selkoa, kuinka paljon epäasiallista käytöstä tai häirintää urheiluorganisaatioiden työntekijät ovat kohdanneet. Lisäksi on määrä selvittää, millaista se on ollut.

– Aineistolähtöisesti. Ennakkoon ei tiedä, mitä sieltä ilmaantuu, mutta myös sitä katsotaan, löytyykö riippuvuussuhteita, että joissain tietyissä asemissa olevat henkilöt toimivat enemmän epäasiallisesti kuin toiset, Japisson lisää.

Muun muassa näitä tapauksia Suek tutkii

Suomen urheilun eettinen keskus Suek on ollut kevään aikana paljon esillä muun muassa Olympiakomitean kohujen takia.

Suek tiedotti torstaina lopettaneensa tutkinnan painonnostaja Anni Vuohijoen tapauksessa, koska ei ollut asianomistajaa, joka olisi vaatinut asian käsittelemistä.

Huhtikuussa Suek aloitti tutkinnan Tokion olympialaisten valmistautumisleirin aikaisesta mahdollisesta epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Sen sijaan Mika Lehtimäen tapaus ei ole Suekin tutkinnassa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana toiminut Lehtimäki sai syksyllä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä. Lehtimäki erosi tehtävästään maaliskuussa, kun asia oli tullut Yle Urheilun uutisesta julkisuuteen. Olympiakomitea oli varoituksesta huolimatta valinnut Lehtimäen jatkokaudelle huippu-urheiluyksikön johdossa.

Olympiakomitean hallitus tiedotti (siirryt toiseen palveluun) 12.5. tilaavansa BDO Oy:ltä riippumattoman selvityksen, jossa arvioidaan Lehtimäen tapaukseen liittyvää kokonaisuutta. Olympiakomiteassa kiisteltiin pitkään, kuka selvityksen tilaa ja keneltä.

Lisäksi Suek tutkii muun muassa Petri Kaijansinkon tapausta. Urheilulehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi joulukuussa, että pesäpallon pelinjohtaja Kaijansinkko oli syyllistynyt 2014 nuoren pelaajan seksuaaliseen häirintään. Kaijansinkko on myöntänyt tapauksen. Hän erosi Jyväskylän Kirittärien seurajohtajan pestistä huhtikuussa. Jo aiemmin hänet oli vapautettu valmennustehtävistä. Suek tutkii Pesäpalloliiton pyynnöstä tapahtumien kulkua sekä tapauksen käsittelyä.

Lue lisää:

.
.