Hyppää sisältöön

Hurjaa dominointia! Kalle Rovanperälle jälleen voitto MM-rallissa – nousi harvalukuiseen suomalaisjoukkoon

Kalle Rovanperä valloitti Portugalin MM-rallin ja juhli jo kolmatta peräkkäistä voittoaan rallin MM-sarjassa.

Kalle Rovanperä oli tyytyväinen voittotaisteluun
Kalle Rovanperä oli tyytyväinen voittotaisteluun

Kalle Rovanperä jatkaa huikeita esityksiään rallin MM-sarjassa. Toyota-kuljettaja Rovanperä ajoi ykköseksi kauden ensimmäisessä sorakilpailussa Portugalissa.

21-vuotias Rovanperä juhli kolmatta peräkkäistä voittoaan MM-ralleissa kartturinsa Jonne Halttusen kanssa. Voittokulku alkoi Ruotsista, sai jatkoa Kroatiassa ja nyt Portugalissa. Kauden avanneessa Monte Carlon rallissa Rovanperä sijoittui neljänneksi.

– Huikea fiilis kyllä, ei voi muuta sanoa. En ihan tämmöistä tulosta odottanut, Rovanperä iloitsi Yle Urheilulle Portugalissa.

Suomalaisista kolmeen peräkkäiseen rallivoittoon ovat MM-historiassa pystyneet Ari Vatanen (1984), Tommi Mäkinen (1996, 1998) ja Marcus Grönholm (2007).

Mikko Hirvonen (2009) ja Timo Salonen (1985) ovat panneet vielä paremmaksi – he voittivat parhaimmillaan neljä peräkkäistä kilpailua.

Rallin MM-historiassa kolmeen peräkkäiseen voittoon on yltänyt 13 kuljettajaa. Kovin saldo on Sebastien Loebilla, jonka ennätys on kuusi peräkkäistä osakilpailuvoittoa.

Rovanperä totesi huhtikuussa Kroatian MM-rallin jälkeen, että kyseessä oli hänen uransa isoin voitto. Nyt voittoja on tullut niin tiuhaan tahtiin, että niiden vertailu on jo mennyt hankalaksi.

– Ei kai niitä tarvitse enää järjestykseen laittaa. Aika hyviä kisoja on ollut tässä, Rovanperä sanoi.

Edellinen kolmeen peräkkäiseen voittoon yltänyt kuljettaja oli Ott Tänak. Virolainen voitti vuonna 2018 peräjälkeen Suomen, Saksan ja Turkin osakilpailut.

Voittotaistelu Evansia vastaan

Tallikaveri Elfyn Evans tarjosi Rovanperälle kovan vastuksen Portugalissa, mutta walesilainen joutui taipumaan kakkoseksi. Rovanperä ajoi Portugalin rallin ykköseksi 15,2 sekunnin erolla Evansiin.

Rovanperän vauhti oli hurjaa etenkin lauantaina, kun hän nousi rallin kärkeen 15:nnellä erikoiskokeella. Sen jälkeen hän ei luopunut kärkipaikastaan.

– Juuri nyt näyttää siltä, että olemme tosi hyvässä vireessä. Se, että jouduin tällä tavalla taistelemaan voitosta, oli mukavaa. Isot kiitokset Jonnelle, hän teki hyvää työtä, Rovanperä sanoi WRC:n haastattelussa.

Kalle Rovanperän vauhti oli huimaavaa Portugalin sorateillä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Hyundain espanjalaiskuljettaja Dani Sordo sijoittui Portugalissa kolmanneksi. Sordo kiri viimeisellä erikoiskokeella ohi Toyotan Takamoto Katsutasta. Toyotan haaveiltu kolmoisvoitto mureni tähän.

Rovanperä on vakuuttavassa MM-johdossa neljän osakilpailun jälkeen.

Sunisen voittojahti sai painajaismaisen lopun

WRC2-luokkaa johtanut Teemu Suninen keskeytti dramaattisesti ulosajoon päätöserikoiskokeella. Sunisen ja kartanlukija Mikko Markkulan Hyundai-auto jäi jumiin tien varteen, ja näin tuloksena oli keskeytys.

Sunisen ulosajon jälkeen Yohan Rossel nousi WRC2-luokan voittoon. Rossel oli vielä ennen viimeistä erikoiskoetta minuutin päässä kärjessä ajaneesta Sunisesta.

PORTUGALIN MM-RALLI

Kalle Rovanperä Toyota 3.44.19,2
Elfyn Evans Toyota + 15,2
Dani Sordo Hyundai + 2.17,3
Takamoto Katsuta Toyota + 2.19,4
Thierry Neuville Hyundai + 2.37,8
Ott Tänak Hyundai + 4.45,7

MM-TILANNE (4/13)

Kalle Rovanperä FIN Toyota 106
Thierry Neuville BEL Hyundai 60
Takamoto Katsuta JPN Toyota 38
Ott Tänak EST Hyundai 37
Elfyn Evans WAL Toyota 36
Craig Breen IRL Ford 34

Lue myös:

.
.