Hyppää sisältöön

Tämä hetki ratkaisi kovan kaksintaistelun Kalle Rovanperälle – asiantuntija kuvailee suomalaisen kilpakumppanin epätoivoa

"Ylisanat alkavat loppua", sanoo Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki. Haapamäki hehkuttaa Kalle Rovanperän itseluottamusta ja kykyä omaksua nopeasti hybridiautojen haasteet.

Kalle Rovanperä nousi lauantaina Portugalin MM-rallin kärkeen. Kuva: DPI/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Nuori rallisensaatio Kalle Rovanperä jatkoi huimaa tahtiaan ajamalla voittoon Portugalin MM-rallissa. 21-vuotias suomalainen nousi kärkeen lauantaina ja dominoi päätöspäivän tapahtumia.

Tallikaveri Elfyn Evans taipui 15,2 sekunnin erolla kakkoseksi. Rovanperä juhli kolmatta peräkkäistä voittoaan MM-ralleissa.

– Todella huima suoritus. Ylistyssanat alkavat jo loppua, ettei enää tiedä, mitä oikein sanoisi. Kallen itseluottamus on aivan käsittämättömällä tasolla, Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki hehkuttaa.

Ennen rallia pelättiin, että Rovanperän perjantain lähtöpaikka ensimmäisenä veisi toiveet voitosta. Auramiehen rooli on tunnetusti varsin pirullinen erityisesti Portugalissa. Mutta Rovanperä viittasi epäilijöille kintaalla ja takoi perjantain päätteeksi uskomattomasti jopa pohja-aikoja.

Voitto alkoi häämöttää toden teolla lauantai-iltana, kun Rovanperän 15. erikoiskokeen hirmuaika oli liikaa Evansille. Rovanperä kukisti Evansin 13,9 sekunnilla rallin pisimmällä, 37,24 kilometrin mittaisella erikoiskokeella.

– Evansilla oli kamala paikka ajaa, kun Rovanperä tuli takaa kovaa. Ja Evans tiesi koko ajan ajaessaan, että jos tulee pienikin virhe, niin toinen painaa kovempaa. Evans alkoi nöyrtyä, Haapamäki kommentoi voittokamppailun ehkä merkittävintä käännettä.

Katso alla näkyvältä videolta 15. erikoiskokeen tapahtumat.

Rovanperä osaa puristaa kaiken ulos hybridiautoista

Rallin MM-sarjassa siirryttiin täksi kaudeksi hybridiautojen aikakauteen. Haapamäen mukaan Rovanperän suuri vahvuus on, että hän on päässyt todella nopeasti sinuiksi uusien autojen kanssa.

– Kalle on pystynyt ulosmittaamaan Rally1-autoista kaiken suorituskyvyn. Hän pystyy menemään lähelle sitä rajaa, missä autot ovat nopeimpia. Siitä rajastahan on helppo mennä yli ja sortua ulosajoon, mutta Kalle hallitsee itsensä todella hienosti, Haapamäki kehuu.

Rovanperä johtaa kuljettajien MM-sarjaa 46 pisteen erolla Hyundain Thierry Neuvilleen. Tällä menolla Rovanperä saattaa hyvinkin olla seuraava suomalainen rallin maailmanmestari. Mutta mihinkään leijumiseen ei ole varaa.

– Takki on napitettava nopeasti takaisin kiinni. Edellisillä voitoilla ei ole enää mitään merkitystä, kun kellot lyödään jälleen käyntiin. Jos mietimme suurmestareita Sebastien Loebia tai Sebastien Ogieria, niin mestaruuksien salaisuus on itsensä motivointi. Vaikka voittoja tulee, niin itseään ei saa päästää liian helpolla, koska juna alkaa helposti kääntyä toiseen suuntaan, Haapamäki huomautti.

Lue myös:

.
.