Hyppää sisältöön

Tiimiradiossa raivonnut Max Verstappen nousi Barcelonan F1-kisan voittoon, kiitos Ferrarin valtavan epäonnen

Kauden kuudes F1-kisa ajettiin Barcelonassa. Red Bull otti kaksoisvoiton, Max Verstappen nousi MM-sarjan kärkeen. Alfa Romeon Valtteri Bottas oli kuudes.

Max Verstappen voitti Barcelonan F1-kisan. Red Bullille kaksoisvoitto, kun Sergio Perez (vas.) oli toinen. Mercedeksen George Russell oli kolmas. Kuva: Getty Images

Red Bullin Max Verstappen on voittanut kauden kuudennen F1-kisan, Espanjan GP:n Barcelonassa. Red Bull otti kaksoisvoiton, kun Sergio Perez oli toinen. Mercedeksen vaikea alkukausi sai hieman iloista nostetta, kun George Russell oli kolmas ja Lewis Hamilton nousi koko porukan hänniltä viidenneksi.

Alfa Romeon Valtteri Bottas oli kärkitallien perässä mainiosti kuudes.

Kisan merkittävin hetki nähtiin, kun 27 kierrosta oli ajettu: turvallisen tuntuisessa johdossa paahtanut Ferrarin Charles Leclerc joutui keskeyttämään teknisen vian takia.

Leclerc ampaisi kärkeen – Verstappenilta harvinainen ajovirhe

MM-sarjaa ennen kilpailua johtanut Leclerc piti startissa asemansa kärjessä, vaikka Verstappen uhitteli. Russell nousi kolmanneksi startissa, Ferrarin Carlos Sainz putosi kolmosruudusta viidenneksi.

Bottas putosi lähdössä pari pykälää, sijalle yhdeksän. Bottas kuitenkin nousi pian takaisin seitsemänneksi, kun edessä Lewis Hamilton ja Haasin Kevin Magnussen kolaroivat. Kaksikko putosi porukan hännille, mutta pystyi jatkamaan.

Sainz teki alkukierroksilla ajovirheen, pyörähti hiekalle ja putosi sijalle 11. Sen jälkeen Verstappen teki ajovirheen samassa nelosmutkassa ja putosi sijalle neljä.

Pian Verstappen ohitti tallikaverinsa Perezin nousten kolmanneksi. Verstappen ei kuitenkaan päässyt millään ohi Russellista, koska Red Bullilla oli ongelmia DRS:n eli avattavan takasiiven kanssa. Verstappen kävi pitkään kuumana tiimiradiossa, kun ei päässyt ohi Russellista.

– Emmekö saa edes DRS:ää toimimaan?! Aivan uskomatonta! hän huuteli.

Talli puolestaan ohjeisti Verstappenia, ettei tämä itse sulkisi takasiipeä. "Jos nappia painaa useamman kerran, se sulkeutuu", talli sanoi kuumana käyneelle kuskilleen.

Verstappenin Red Bullissa oli ongelmia DRS:n kanssa myös aika-ajoissa.

Leclerc joutui keskeyttämään – Red Bullilla tallimääräys

Charles Leclerc näytti painelevan turvallisen tuntuisessa johtoasemassa, etenkin kun Verstappen ei päässyt ohi Russellista, kunnes kaikki tuhoutui kierroksella 27/66. Leclercin autosta hajosi jotain, tämä ajoi varikolle ja keskeytti. Viaplayn asiantuntija Ossi Oikarinen arvioi, että ongelma saattaisi johtua turbosta.

– Ei, ei, ei! Mitä tapahtui, Leclerc parkui tiimiradiossa.

Charles Leclerc joutui keskeyttämään ja menetti myös paikkansa MM-sarjan kärjessä. Kuva: Lehtikuva

Kun Leclerc keskeytti, nousi Russell hetkeksi kärkeen. Pian kuitenkin Perez pyyhälsi ohi, kun taas Verstappen kävi varikolla.

Suurin osa talleista teki kolme varikkopysähdystä, koska keli oli raju renkaille: ilman lämpötila noin 35 astetta ja radan lämpötila lähes 50 astetta.

Varikkopysähdysten takia Red Bull sai kaksoisjohdon haltuunsa. Kun 47/66 kierrosta oli ajettu, Red Bullilta ohjeistettiin kärkipaikkaa pitänyttä Pereziä: Verstappen on päästettävä ohi, mikäli tämän vauhti on parempaa. "Kauhean epäreilua", vastasi Perez tiimiradiossa, mutta teki pian työtä käskettyä.

Kun 15 kierrosta oli jäljellä, Verstappen otti kärkipaikan ja Red Bull paineli kaksoisvoittoon.

Verstappen nousi MM-sarjan johtoon ja Red Bull valmistajien taulukon kärkeen.

Max Verstappen on voittanut kauden kuudesta kisasta neljä, eli kaikki, joissa on päässyt maaliin. Kuva: Getty Images

Valtteri Bottas nousi kisassa pariin otteeseen jopa kolmanneksi edellä olleiden käydessä varikolla. Lopussa kuitenkin Russell, Sainz ja Hamilton nousivat helposti ohi tuoreilla renkailla. Bottas oli kärkikymmenikön ainoa, joka kävi varikolla vain kahdesti. Joka tapauksessa Bottakselle mainio sija kuusi kärkitallien perässä. Bottas on tällä kaudella ollut joka kisassa kahdeksan parhaan joukossa lukuun ottamatta Saudi-Arabian keskeytystä.

Kisassa sijoitukset muuttuivat jatkuvasti, kun varikkopysähdyksiä nähtiin paljon. Mercedeksen parantuneesta vauhdista kertoo sekin, että Lewis Hamilton pystyi nousemaan viidenneksi, vaikka putosi porukan hännille alun kolarissa.

Lue kisasta tarkemmin Yle Urheilun hetki hetkeltä -seurannasta. Sieltä löydät myös kuskien kommentteja. F1-kausi jatkuu jo ensi viikolla, kun ajetaan legendaarinen Monacon GP.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

.
.