Hyppää sisältöön

Kommentti: Riehakas juhlaperinne toimii kanavana älyttömiin väkivallantekoihin – jotain on pielessä, kun katsoja puskee pelaajan päällä kanveesiin

Englannin jalkapallokentillä on viime viikkoina sattunut useita katsojien pelaajiin kohdistamia väkivallantekoja. Juhlahumun ikäviin sivuvaikutuksiin on pakko puuttua, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Manchester Cityn kannattajat juhlivat mestaruutta kentällä. Valomainos taustalla vaatii ihmisiä palaamaan katsomoon. Kuva: Getty Images

Kun pilli soi, kaikki juoksevat kentälle.

Ohjenuora on ollut viime viikkoina Euroopan eri jalkapalloseurojen kannattajilla ahkerassa käytössä. Viimeisimpänä Manchester Cityn kannattajat valtasivat kentän Valioliigan mestaruuden ratkettua dramaattisesti päätöskierroksella sunnuntaina.

Kentänvaltausten eli niin sanottujen pitch invasionien historia ulottuu aina 1900-luvun alkuun saakka. Niitä on nähty etenkin englantilaisessa ja saksalaisessa jalkapallossa sekä Pohjois-Amerikan eri lajien yliopistosarjoissa.

Uudesta ilmiöstä ei siis ole kyse, mutta kevään aikana kentänvaltauksissa on noussut esiin valitettavan usein toistuva piirre. Useat kannattajat eri seuroissa ovat syyllistyneet vastustajan pelaajiin ja valmentajiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Sunnuntaina Manchesterissa useat kentälle juosseista kannattajista ryntäsivät suoraan Aston Villan maalivahdin Robin Olsenin kimppuun. Aiemmin viikolla samanlaisen käytöksen kohteeksi joutui Crystal Palacen päävalmentaja Patrick Vieira, kun Evertonin kannattajat valtasivat kentän.

Pahin väkivallanteko tapahtui Valioliigan nousukarsinnassa, kun Nottingham Forestin kannattaja puski päällään Sheffield Unitedin kapteenin Billy Sharpin maahan. Hetki tallentui tv-kuviin ja näytettiin suorassa Sky Sportsin lähetyksessä. Tilanteen voi nähdä alla olevilta videoilta.

Viime vuosina kannattajat ovat käyneet pelaajien kimppuun jopa kesken pelin. Nykyään Manchester Cityä edustavaa Jack Grealishia lyötiin takaapäin nyrkillä keväällä 2019. Viimeisimpänä alkuvuodesta Leicesterin kannattaja juoksi kentälle ja alkoi takoa nyrkeillä (siirryt toiseen palveluun) maalia juhlineita Nottinghamin pelaajia.

Jos meno jatkuu Englannin kentillä samanlaisena, on vain ajan kysymys ennen kuin kentällä tapahtuu jotain vielä vakavampaa.

Väkivallantekoihin syyllistyneet kannattajat pystytään toki tehokkaasti tunnistamaan, asettamaan porttikieltoon ja viemään eteenpäin poliisitutkintaan. Edellä mainittu Nottinghamin kannattaja tuomittiin neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Kokonaiskuvaa yksittäisten ihmisten rankaiseminen ei kuitenkaan muuta. Kentälle juokseminen on tietenkin kaikkialla kiellettyä. Yleisöä on vain liki mahdotonta kontrolloida, kun tuhannet ihmiset rynnivät aitojen yli stadioneiden jokaisesta nurkasta. Yksittäisten ihmisten ei pitäisi pystyä juoksemaan kentälle missään olosuhteissa.

Kevin De Bruynen niskassa oli runsaasti onnittelijoita Valioliiga-mestaruuden varmistuttua sunnuntaina. Kuva: Getty Images

Kenttien aitaaminen ei Englannissa enää tule kysymykseen Hillsborough'n vuonna 1989 tapahtuneen stadionkatastrofin jälkeen. Silloin 97 Liverpoolin kannattajaa tallautui ja puristui aitoihin kuoliaaksi, kun viranomaiset päästivät katsomon liian täyteen FA Cupin välieräottelussa.

Useimmissa tilanteissa seurat ja viranomaiset osaavat ennustaa ottelut ja tilanteet, joissa katsojat juoksevat sankoin joukoin kentälle. Järjestyksenvalvojat tekevät parhaansa ja pyrkivät eristämään pelaajat kannattajista mahdollisimman nopeasti. Kuluva kevät on osoittanut, että nykyiset toimet eivät riitä.

Jotain järeämpää on siis tehtävä.

Keinoja voisivat olla esimerkiksi pisteiden vähentäminen tai tyhjille katsomoille pelaaminen. Yhdenkään pelaajan tai valmentajan ei enää pidä joutua työpaikallaan väkivallan kohteeksi.

Lue myös:

.
.