Hyppää sisältöön

Julkisuutta vältellyt Tuomas Sammelvuo puhuu vihdoin – kertoo, miksi tuli ukrainalaisen puolisonsa kanssa pois Venäjältä vasta nyt

Tuomas Sammelvuo oli Radio Suomessa maanantaisin kuultavan Urheiluhullut-ohjelman vieraana. Sammelvuo kertoi, miten paluu Suomeen tapahtui ja vahvisti valmentavansa jatkossakin ulkomailla.

Tuomas Sammelvuo valmensi Venäjän miesten lentopallomaajoukkuetta vuosina 2019–2021. Kuva: Getty Images

Missä on Tuomas Sammelvuo? Miksi hän ei anna lainkaan haastatteluja? Onko hän vielä Venäjällä? Aikooko hän jatkaa valmentamista Venäjän lentopallomaajoukkueessa?

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Sammelvuon ympärillä pyöri kolmen kuukauden ajan valtava määrä kysymyksiä, joihin kukaan ei saanut vastauksia. Suomalaisvalmentajan päälle vyöryi kritiikkiä, jopa vihapostia.

Nyt Sammelvuo kertoo, mitä kaikkea hänelle on viime kuukausien aikana tapahtunut. Sammelvuo oli vieraana Radio Suomessa kuultavassa Urheiluhullut-ohjelmassa.

– Siinä vaiheessa, kun tilanne kärjistyi, kaikki suunnitelmat menivät kerralla uusiksi. Henkilökohtaiset asiat ensin, Sammelvuo kertoo helmikuun lopun tapahtumista.

Henkilökohtaisten asioiden hoitamisessa riitti haasteita. Sammelvuon puoliso on ukrainalainen. Puolison sukua on myös Ukrainan puolella.

– Puoliso siellä, hänen lähiomaisensa siellä. Miten tästä eteenpäin ja miten saada kaikki paperit ja luvat siihen kuntoon, että kaikki voivat matkustaa turvallisesti. Siinä vaiheessa tein päätöksen, että keskityn niihin asioihin, Sammelvuo kertoo.

Tuomas Sammelvuota haastatteli Urheiluhullut-ohjelmassa Jussi Paasi. Urheiluhullut maanantaisin klo 18.08 Radio Suomessa ja Yle Areenassa.

Miksi päätit pysytellä poissa julkisuudesta näin pitkään?

– Uskon, että mitä tahansa olisin siinä vaiheessa sanonut, niin siitä olisi tehty jonkinlainen negatiivinen uutinen. Ja ymmärrän sen. Mutta kuten meidän loistava presidenttimme Sauli Niinistö sanoi: silloin kun ympärillä asiat vaihtuvat todella nopeasti, pidetään pää kylmänä. Niin olen itse yrittänyt tehdä. Nyt kaikki on lupien ja muiden puolesta hyvin, ja pystytään puhumaan.

Sammelvuo on palkittu Vuoden valmentajana 2014 ja 2021. Kuva: Tomi Hänninen

Sammelvuo tuli puolisonsa kanssa pari viikkoa sitten Suomeen. Hän kertoo, että alusta lähtien heidän suunnitelmansa oli tulla tänne.

– Joo, totta kai. Ja siinä vaiheessa tein suhteellisen nopeasti jatkosopimuksen jo muuhun maahan, seurajoukkueen valmennuksesta. Sekin oli jo sellainen tilanne, että meidän pitää saada kaikki asiat siihen kuntoon, että voimme lähteä, Sammelvuo kertoo.

Viisumien hakemisessa ja paperitöissä kesti Sammelvuon mukaan pitkään.

– Ja se, että puolisoni voi matkustaa normaalisti Euroopassa, niin siihen liittyi vaikka mitä papereita. Viralliset käännökset monelle kielelle kaikkiin papereihin ja viralliset leimat.

Alinalla oli myös työt valmentajana päivittäin. Ja itselläni elämä on ollut suhteellisen pitkään siellä, johtuen töistäni. Siinä oli suu auki, että mitä pitäisi tehdä. Se oli aika vaikea paikka.

Monet suomalaisurheilijat poistuivat Venäjältä pikavauhdilla, kun sota alkoi. Miksi pysyit siellä niin pitkään?

– Voisin kääntää sen niin päin, että jos jonkun pitäisi yhtäkkiä täältä (Suomesta) lähteä ja jättää puoliso, työt, asunnot ja kaikki tavarat ja lähteä tuosta vain pois. Ei se niin vain onnistu. Jokainen miettii henkilökohtaisesti, mikä on järkevää ja miten järjestää asiat niin, että ylipäänsä päästään. Teimme aika ison paperityön, että kaikki on siinä kunnossa, että voimme liikkua.

Paperityöt saatiin lopulta kuntoon, mutta matkustaminen Venäjältä Suomeen vaati vielä lisää säätöä. Lennot eivät kulkeneet, eikä junallakaan päässyt liikkumaan.

– Autolla päästiin nyt. Ja se, että autolla pääsee, niin siihenkin pitää olla erilaiset paperit. Se meni onneksi aika kivuttomasti, toivottavasti näin myös jatkuu, Sammelvuo sanoo.

Sammelvuo valmensi Venäjällä maajoukkueen ohella seurajoukkue Pietarin Zenitiä. Hän irtisanoutui tehtävistään 25. helmikuuta. Kuva: Tomi Hänninen

Koska työt Venäjällä loppuivat?

Vain päivä Ukrainan sodan alkamisen jälkeen pietarilaisseura Zenit tiedotti, että Sammelvuo on irtisanoutunut joukkueen päävalmentajan paikalta.

– Se päätös oli tehty aikaisemmin, Sammelvuo kertoo.

– On monta syytä, miksi hommat Zenitissä silloin loppuivat. Ja luonnollisesti asiat menivät siihen, että Venäjän maajoukkueen kanssa työt eivät jatkuneet.

Koska teit päätöksen, että et jatka Venäjän maajoukkueen valmentajana?

– Sopimushan minulla loppui 31. joulukuuta viime vuonna. Sen jälkeen juteltiin liiton kanssa mahdollisesta kolmen vuoden jatkosta Pariisin olympialaisiin. Sopimusta ei ikinä tehty.

Venäjän lentopalloliitto kertoi 8. toukokuuta, että Sammelvuo ei voi enää toimia maajoukkueen päävalmentajana.

– Hienosti Venäjän lentopalloliitto uutisoi, että kaikki ymmärtävät, että Sammelvuo ei voi tässä tilanteessa olla maajoukkueen päävalmentaja, koska voisi joutua myös kotimaassaan todella huonoon valoon ja suuren paineen alle, Sammelvuo sanoo.

Eikö olisi ollut helpompaa, että olisit tullut aikaisemmin julkisuuteen ja kertonut, että et jatka Venäjän päävalmentajana?

– No en minä tiedä.. en tiedä. Sitten taas toisaalta, jos otetaan kaikki politiikka ja sodat ja muut pois, niin kyllä minun on siellä entisen työnantajan kanssa ja pelaajien kanssa lopetettava asiat fiksusti. Pelaajat ovat olleet aivan loistavia valmennettavia siellä. Minä halusin hoitaa asiat myös siihen suuntaan niin kuin ne kuuluu normaalisti hoitaa ihmisten välillä.

Jos sinulla olisi ollut sopimus, niin olisitko voinut jatkaa maajoukkueen päävalmentajana maassa, joka käy sotaa?

– Varmasti en. Sehän on selvä asia. Kyllä sen kaikki siellä ymmärsivät, Venäjän (lentopallo)liittokin. Myöskin he uutisoivat, että jos Sammelvuo jatkaisi päävalmentajana, niin hän voisi joutua todella kovan paineen alle kotimaassaan. Heidän puoleltaan oli myös täysi ymmärrys siihen asiaan. Eli en olisi jatkanut.

Miten Venäjällä suhtauduttiin siihen, että et jatkanut siellä töitä?

– Ihan normaalisti. Olen pelaajien kanssa jutellut, maajoukkuepelaajien, Zenitin pelaajien ja ulkomaalaispelaajien kanssa. Se oli kaikille hyvin selvä asia.

Sammelvuon kovin saavutus Venäjän maajoukkueessa oli olympiahopea Tokiosta, jossa venäläiset pelasivat olympialipun alla maan dopingpannan takia. Kuva: Toru Hanai/Getty Images

"On aika helppoa sanoa kotisohvalta"

Maaliskuun alussa Sammelvuo neuvotteli Ranskan lentopallomaajoukkueen päävalmentajan pestistä. Hän pääsi hakuprosessissa loppusuoralle, mutta ei lopulta saanut tehtävää.

Uusi työ löytyi kuitenkin nopeasti, seuravalmennuksen puolelta. Tarkemmin hän ei halua asiaa kommentoida.

– Ensin seura julkaisee viralliset tiedotteet. Ennen kuin seura uutisoi, en voi siitä puhua.

Sammelvuo näkee oman tilanteensa olleen Venäjällä helpompi kuin monilla muilla, sillä hänellä ei ollut voimassa olevaa sopimusta. Jotkut urheilijat pelasivat Venäjällä sopimuskautensa loppuun.

– Esimerkiksi lentopallon puolelta kun katsoo, niin Kazanissa jenkkipassari jatkoi kauden loppuun, Zenitissä slovenialainen pelaaja ja ranskalainen pelaaja pelasivat kauden loppuun. Myöskin Kermisen Lauri pelasi kauden loppuun Moskovassa.

Ymmärrät varmaan tässä myös moraalisen ongelman?

– Totta kai minä sen ymmärrän. Mutta on aika helppoa sanoa täältä kotisohvalta, mitä ihmisten pitäisi elämässään tehdä. Uskon siihen, että kaikki yrittävät todella järkevästi miettiä, mitä pitäisi tehdä. Asiat eivät vain aina ole niin yksinkertaisia, koska siinä on perheet, toimeentulot ja kaikki muut.

– Totta kai sen ymmärrän, Sammelvuo toistaa.

Lauri Kerminen kertoi saaneensa kovan vaatimuksen, joka olisi seurannut sopimuksen purkamisesta kesken kauden.

– Tiedän omista sopimuskausistani, että jos lähden kesken, niin siinä on todella kovat sanktiot. Minulla tilanne oli erilainen, koska ei ollut Venäjän maajoukkueen kanssa tehty sopimusta. Ja Zenitin kanssa lopetettiin hommat juuri silloin, Sammelvuo kommentoi.

Kovaa kritiikkiä ja vihapostia

Sammelvuo on saanut paljon kritiikkiä hiljaisuudestaan. Hän kertoo saaneensa myös suoranaista vihapostia.

– No joo, aika paljon. Tuntemattomilta ihmisiltä. Ja elämänohjeita myös sellaisilta, joita tunnen. Osa on ollut sellaisia viestejä, joita en enää toivo saavani.

Miltä on tuntunut vastaanottaa tuollaista?

– Ei se minuun sillä tavalla ole vaikuttanut. Lähinnä vain tuntuu siltä, että ihmisten pitää johonkin kohdistaa oma vihansa. Ja tietysti minä olen helppo kohde, koska minä olen ollut Venäjän maajoukkueen päävalmentajana.

Sammelvuo toivoo ihmisiltä malttia.

– Aina kannattaisi miettiä ennen kuin sanoo jotain. Olen 26 vuotta ollut Suomen maajoukkueessa. Rakastan kotimaatani. Vaikka olen asunut ja ollut pitkään muualla, niin eihän se muutu ikinä mihinkään.

Vihapalaute on tuntunut erityisen pahalta Sammelvuon puolison näkökulmasta katsottuna.

– Oma puoliso on kotoisin Ukrainasta, hänellä on iso osa sukua siellä. Olemme käyneet paljon keskusteluja siitä, että ovatkohan he terveitä. Aina ei saa yhteyttä. Puolisoni tanssiseurasta monen urheilijan vanhemmat ovat siellä. Hänen puolelta ei ole kovin helppo tilanne. Ne tilanteet ovat itse asiassa olleet aika paljon tärkeämpiä kuin joku minulle tuleva vihaposti, Sammelvuo sanoo.

Sammelvuon ja hänen puolisonsa elämä on ollut pitkään Pietarissa.

Koska aiotte mennä seuraavaksi sinne?

– En tiedä vielä. Totta kai sinne on mentävä, koska on kaikki tavarat ja muut siellä. Katsotaan, milloin päästään siellä käymään. Kun työt jatkuu taas muussa maassa, niin on se pakkokin. Mutta katsotaan, miten asiat menevät.

Onko tämä kolmen kuukauden ajanjakso muuttanut sinua jollain tavalla?

– Uskon, että se laittaa meille kaikille asioita perspektiiviin. Mitkä asiat oikeasti ovat elämässä tärkeitä? Tämä aika opettaa arvostamaan, kun on viime vuosina ollut kaikenlaista maailmassa, niin se opettaa arvostamaan vapautta, terveyttä ja lähimmäisiä. Jos aiemmin on katsonut maailmaa vähän pienemmästä ikkunasta, niin uskon, että sitä katsoo tällä hetkellä laajemmasta ikkunasta.

Lue myös:

.
.