Hyppää sisältöön

Tshekkitähti tylytti suomalaistoimittajaa ennen Leijonat-peliä – Vahvat huhut vievät David Krejciä ensi kaudeksi takaisin NHL:ään

Taitosentteri David Krejci, 36, ei nauti valokeilasta, vaikka takoo hurjaa tulosta tärkeissä otteluissa. Miehen päätös palata Tshekkiin herätti ihmetystä NHL:ssä.

Kommenttien antaminen ei ole David Krejcin mielipuuhaa. Tässä hän vastailee kysymyksiin USA-koitoksen jälkeen Tampereella. Kuva: Tomi Hänninen

Mihin kaikkeen Leijonien pitää tiistaina varautua? Tshekin maanantaisen MM-ottelun perusteella lähes kaikkeen.

Kohtaus ensimmäisestä erästä: Numero 46 David Krejci saa kiekon Tshekin maalin takana ja nostaa katseensa. Hän näkee takasinisellä tutkaparinsa David Pastrnakin (88). Sentterin lavasta lähtee 60 metrin syöttö USA:n päätylautaan, jonka laituri ottaa pehmeästi haltuunsa. Pastrnak suojaa kiekkoa ja pelaa aikaa, jotta Krejci ehtii omasta päädystä mukaan. 88 pyörähtää ja heittää "sokkona" kiekon takatolpalle, jonne 46 on luistellut kaikkien takaa. Tällä kertaa maalia ei synny, sillä Krejci kilauttaa tolppaan.

Tshekin televisiossa työskentelevä toimittaja ja selostaja Tomas Jilek sanoo, että Pastrnakin tulo MM-kisoihin oli kuin taivaan lahja Krejcille, joka ei viihdy joukkueen keulakuvana. Samalla se rentoutti koko joukkueen kireää ilmapiiriä.

– Pastrnak tuli ja ilmoitti, että me muuten voitamme maailmanmestaruuden täällä, Jilek kertoo.

Hassuista vaatteista pitävä 88 on showmies, 46 enemmän pohtijatyyppiä.

Jilek huomasi tämän jo 2008 haastatellessaan parikymppistä Krejciä ensi kerran MM-kisoissa Kanadassa.

– Mietin silloin, että mitähän tästä yhteistyöstä tulee, koska hänestä oli vaikea saada mitään irti, Jilek aloittaa.

Sitten toimittajan kasvoille syttyy pieni virne. Hänen mieleensä juolahtaa muuan tshekkipeluri Rostislav Olesz.

Kokeneita tshekkipelaajia, joista Jilek mainitsee nimet Jaromir Jagr, Martin Straka ja Vaclav Prospal, ei juuri kiinnostanut antaa kommentteja Torinon olympiakisoissa 2006. He panivat toimittajien ristituleen kokemattoman Oleszin.

– Konkarit olivat sitä mieltä, että Olesz on sopiva juttelemaan median runkkarien kanssa. Nuoresta pojasta näki, kuinka stressaantunut hän oli. Myöhemmin, pitkän NHL-kierroksensa jälkeen Olesz oli yksi hauskimmista ja parhaista haastateltavista.

Toimittajan mukaan Krejcille kävi vähän samankaltainen ilmiö Pohjois-Amerikassa, vaikkei hän ole edelleenkään suuri hauskuuttaja tai Robert Reichelin veroinen johtaja. Reichel tunnetaan Tshekissä lempinimellä Kapteeni.

Tällä kaudella Olesz ja Krejci pelasivat rinta rinnan Tshekin liigan Olomoucissa. Krejci, 36, teki viime kauden jälkeen poikkeuksellisen ratkaisun ja jätti miljoonat taakseen, vaikka olisi vielä hyvin voinut jatkaa taalaliigassa.

Krejci pelasi NHL-kauden 2020–21 lähes piste per peli keskiarvolla, mutta ilmoitti pelaavansa kotiseudulleen Olomouciin.

– Haluan pelata vanhempieni, veljeni ja muiden läheisteni edessä, Krejci perusteli.

Maanantain USA-pelin jälkeen mies ei ollut kovin innokas puhumaan aiheesta. Ehkä monet hukatut maalipaikat 1–0-voitossa korpesivat. Tai ehkä se, että joku suomalaistoimittaja pyysi paria vastausta englanniksi.

– En kadu paluupäätöstä. Tein sen, mutta nyt olen täällä, Krejci sanoi.

No, millaista oli pelata perheen ja ystävien edessä?

– Olen vastannut tähän kysymykseen miljoona kertaa. Katso netistä, saat sieltä vastauksen.

Vähät kommenttinsa Krejci antoi hiljaisella äänellä. Toinen hanskakin hakeutui suun eteen.

Oli jopa helpompi kuulla Tomas Hertliä, joka seisoi aivan haastattelualueen toisella reunalla.

David Pastrnak hakee jälleen tutkapariaan Krejciä. Kaksikko rakensi monta maalipaikkaa, mutta verkko ei maanantaina heilunut. Kuva: Tomi Hänninen
Pastrnak naureskeli pelin jälkeen USA:n maalivahdin Jeremy Swaymanin kanssa. Miehet ovat seurakavereita NHL:n Boston Bruinsissa. Kuva: Tomi Hänninen

Ylisuuret odotukset

Krejcin päätös palata Tshekkiin herätti ihmetystä Pohjois-Amerikassa, mutta miehen kotimaassa sitä arvostettiin suuresti. Krejci oli päättyneellä kaudella Extraligan suurin tähti.

Olomouc oli aiemmin sarjan ruma ankanpoikanen, jonka pelit eivät kiinnostaneet yleisöä. Krejcin tulon myötä katsomot täyttyivät.

Kotimaassa Krejcille asetettiin ylisuuret odotukset, joita hän ei täysin kyennyt täyttämään. Hän oli toki seuransa paras pistemies niin runkosarjassa kuin pudotuspelien villi kortti -kierroksella, mutta Olomouc jäi puolivälierien ulkopuolelle. Myöskään olympialaiset eivät olleet Krejciltä sellaista ilotulitusta, jota suuri yleisö häneltä odotti.

Ehkä valokeila osui liiaksi häneen. Jos tutkailee Krejcin tilastoja, taitosentteri on kuitenkin aina ollut isojen pelien mies. NHL:n runkosarjassa hänen ottelukohtainen pistekeskiarvonsa on 0,76 ja pudotuspeleissä korkeampi eli 0,79. Tällainen yhtälö on huipputasolla lähes tavaton.

– Se on tosi harvinaista. Hänellä tuntuu aina olevan varaa kiristää tärkeimpiin peleihin, kuvailee Suomen MM-joukkueen kapteeni Valtteri Filppula, joka ehti pelata kymmeniä kertoja Krejciä vastaan taalaliigassa.

Tshekkivelho pelasi ensimmäisen täyden NHL-kautensa 2007–08 ja viimeisimmän vuosi sitten. Tuon 14 vuoden jakson aikana vain viisi pelaajaa kokosi häntä muhkeamman pistesaaliin pudotuspeleissä. Viisikko oli Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Aleksandr Ovetshkin, Patrick Kane ja Nikita Kutsherov.

Krejci voitti pudotuspelien pistepörssin kahdesti (2011, 2013). Kolmeen ykköspaikkaan ei pystynyt hänen NHL-aikanaan kukaan.

Ei ihme, että bostonilaismedia tivasi keväällä useaan otteeseen Bruinsin GM Don Sweeneyltä, saapuuko Krejci vahvistamaan ryhmää. Olomoucin kausi päättyi 17. maaliskuuta – sopivasti muutama päivä ennen NHL:n siirtorajaa.

Krejci ei lämmennyt ajatukselle.

Tshekkimedian mukaan hän kuitenkin suunnittelee paluuta NHL:ään ensi kaudeksi. Jilek sanoo, että pätkä Olomoucissa oli pelaajalle eräänlainen väliaika kahden näytöksen välissä.

Mikä sitten tekee Krejcistä niin hyvän? Jopa Filppulalla on hieman vaikeuksia selittää sitä.

– Krejcillä on yleispelaajan maine, eikä ylivertaisia vahvuuksia, mutta ei kyllä heikkouksiakaan, Filppula toteaa mutta jatkaa:

– Hän ei ole nopein jätkä jäällä, mutta aina oikeassa paikassa. Pelin ymmärrys on aivan huippua.

Otetaan loppuun vielä lyhyesti toinen kohtaus, Latvia-pelistä: Pastrnak nappaa kiekon, jättää sen Krejcille ja luistelee muina miehinä maalin taakse. Krejci odottaa hetken, eikä heitä kiekkoa maalin taakse kuten keskivertopelaaja tekisi. Sen sijaan 46 syöttää takatolpalle, jonne 88 on leikannut. Pastrnakin ei tarvitse kuin siirtää limppu tyhjiin.

Ainakin jotain tällaista on siis luvassa, kun Suomi ja Tshekki kohtaavat tiistai-iltana kello 20.20 Tampereella.

Lue lisää:

.
.