Hyppää sisältöön

Noora Räty ei ole mukana Naisleijonien MM-joukkueessa

Venäjällä kauden loppuun pelanneet suomalaistähdet eivät ole mukana Naisleijonien MM-leirityksessä toukokuussa. Noora Räty ei pelaa MM-kisoissa, mutta muiden Venäjällä pelanneiden kohtalosta päätetään myöhemmin.

Noora Räty pelasi edellisen kerran Naisleijonissa loppuvuodesta 2021. Kuva: Emil Hansson / AOP

Naisleijonat kokoontui tänään Vierumäellä ensimmäiseen leiritykseensä Pekingin olympialaisten jälkeen. Joukkue valmistautuu elo-syyskuun MM-kisoihin ja jo tässä kohtaa kesää on varmaa, että maalivahti Noora Räty ei ole mukana.

Päävalmentaja Juuso Toivola kertoi asiasta Yle Urheilulle leirin avauspäivänä.

– Nyt elokuussa hän ei ole käytössä. Katsotaan sitten jatko erikseen, Toivola sanoo.

Naisleijonien edellinen päävalmentaja Pasi Mustonen aiheutti kohun Pekingin olympialaisten alla, kun hän nimesi Rädyn kotiin jääväksi varamaalivahdiksi.

Huhtikuussa päättyneellä seurajoukkuekaudella Räty oli voittamassa venäläisen ZhHL-sarjan mestaruutta. ZhHL on niin sanottu "naisten KHL" eli venäläisjohtoinen kiekkosarja, jossa Räty edusti päättyneellä kaudella kiinalaista Shenzhen KRS Vanke Rays -joukkuetta.

Toivolan mukaan keskustelut maalivahdin kanssa käytiin kauden jälkeen avoimessa, hyvässä hengessä.

– Meillä on Nooran kanssa pitkä historia vuodesta 2004–2005. Meillä oli hyvähenkinen puhelinkeskustelu, kävimme asioita läpi ja katsoimme tulevaisuutta. Aika näyttää, mitä tapahtuu, Toivola kertoo.

Räty jätti Calgaryn MM-kisat elokuussa 2021 väliin työkiireisiinsä vedoten. Maalivahtikonkari Räty pyörittää kesäisin USA:n kotikaupungissaan Minnesotassa valmennuskoulua.

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Muut Naisleijonien MM-valinnat tehdään kesän edetessä. Päävalmentaja Toivolan mukaan avoinna on edelleen, millaisia ratkaisuja tehdään Venäjän KHL-sarjassa pelanneiden suomalaisten osalta. Rädyn lisäksi Anna Kilponen, Michelle Karvinen, Susanna Tapani ja Minttu Tuominen pelasivat kauden loppuun asti Venäjällä huolimatta siitä, että presidentti Vladimir Putin aloitti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa.

– He pelasivat vielä pitkälle huhtikuuta ja me totesimme, että emme ota heitä mukaan tälle leirille. Jatko katsotaan sitten erikseen, mitä tapahtuu ja mitä sarjoja he pelaavat, Toivola kertoo.

Jos suomalaiset pelaavat Venäjällä tai sarjassa, joka linkittyy Venäjälle, ovatko he kelvollisia maajoukkueeseen?

– Katsotaan nyt ensin, missä he pelaavat. Jos mietitään isompaa kuvaa, tämä on monessa suhteessa inhottavaa kaikille. Ei tämmöistä tilannetta pitäisi maailmassa olla.

– Pelaajille on ollut niissä peleissä taloudellinen hyöty, se ymmärrettävästi kiinnostaa, mutta sitten on tämä toinen puoli, miten suhtaudutaan. Mutta näillä näkymin ei ole tiedossa, että meidän pelaajia sinne menisi, Toivola sanoo.

Jääkiekon naisten MM-turnaus pelataan Tanskassa 26.8.–4.9.2022.

Lue myös:

.
.