Hyppää sisältöön

Leijonien mystisin mies on loistava ihmistuntija, joka ei käy koskaan kaupassa, mutta osaa ulkoa Tuntemattoman sotilaan kaikki vuorosanat

Suomen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen ja maalivahti Jussi Olkinuora kertovat, mikä tekee Kari Lehtosesta erikoismiehen. Lehtonen itse sanoo olevansa kainalopieruäijä ja pääsyyllinen.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen on mystinen hahmo. Kuva: Tomi Hänninen

– Spesiaali tapaus. Erikoismies. Sitä on hyvin vaikea lähteä avaamaan, Mika "Kölli" Kortelainen sanoo ja hörähtää nauramaan.

Yritetään silti. Minkälainen erikoismies on Kari "Leke" Lehtonen, Leijonien maalivahtivalmentaja?

– No ensinnäkin Lekellä on sellaisia periaatteita, missä ei ole mitään järkeä, mutta hänen kannaltaan niissä varmasti on järkeä, Kortelainen naurahtaa.

Minkälaisia periaatteita?

– No Lekehän ei mene kauppaan ikinä.

Häh, miksi ei mene?

– Se ei halua jonottaa. Ei vaan suostu jonottamaan.

Kuka sitten käy Leken puolesta kaupassa?

– No varmasti vaimo ja perhe ja kaikki muut.

Erikoismies ei käy kaupassa, asia selvä. Mikä muu kuvaa tätä poikkeuksellista miestä?

– Leke on turhan tiedon mestari. Osaa esimerkiksi Tuntemattoman sotilaan kaikki vuorosanat ulkoa.

Mistä tiedät?

– Ollaan testattu! Ja vielä monta kertaa. Se todellakin muistaa ne. Ja nyt siis puhutaan Edvin Laineen versiosta. Sieltä se kaivaa joka jutun. Uskomaton muistikapasiteetti.

Maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen on tuttu näky Leijonien joukkueen mukana. Tarkasti pelejä seuraavat ovat pohtineet, kuinka paljon hän syö purkkaa ottelun aikana. Kuva: Tomi Hänninen

Kuulin, että Lehtonen on aika tarkka aikatauluissa.

– Lekehän ei ole koskaan myöhässä. Se on aina ensimmäisenä odottamassa bussia, vaikka bussin ovi ei olisi vielä auki. Jos kokoonnumme jonnekin, niin Leke on siellä mieluummin päivää aikaisemmin kuin viisi minuuttia myöhässä.

Nyt taitaa olla hyvä hetki ottaa esiin Lehtosen tavaramerkki.

– Purkka! Sehän on taukoamatonta se jauhaminen. Eikä kovin huomaamatonta, Kortelainen hörähtää.

Mitä purkkaa Leke syö?

– Nyt on toimittajalta vähän typerä kysymys.

Miten niin?

– No jenkkiä tietysti. Mikä muu se voisi olla?

Maalivahtivalmentajana häntä on ylistetty pitkään. Mihin kaikkeen ammatillinen suuruus perustuu?

– No jos aloitetaan kevyesti, niin ei ainakaan teknisiin apuvälineisiin. Lekehän on erittäin huono kaikkien appien ja muiden kanssa, Kortelainen nauraa.

Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelainen ja maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen aloittivat maajoukkueen johtoryhmässä kaudella 2018–19. Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Ymmärtääkseni Lehtonen on erinomainen ihmisjohtaja?

– Kyllä. Leke osaa käsitellä maalivahteja ihmisinä. Hän tunnistaa, mitä kukin tarvitsee. Persoonat ovat niin erilaisia, että pitää tietää miten kommunikoida. Leke tulee kaikkien kanssa toimeen. Ja kun olemus on vielä tuollainen nallekarhu. Eihän siitä voi kukaan olla pitämättä.

Onko Lehtonen se, joka pitää Leijonissa tunnelman katossa?

– Ensinnäkin pitää muistaa, että kaikki saavat Leijonissa olla sellaisia kuin oikeasti ovat. Leke ja Mamba (valmentaja Mikko Manner), siinä on kaksi hyvää esimerkkiä siitä, miten erilaiset persoonat tuovat rosoisuutta, tappavat tylsyyden. Leke on jossain siellä toisessa ääripäässä ja Mamba taas toisessa.

Minkälainen Lehtonen on työkaverina?

– Ihan mahtava. Ei ole ollut yhtään huonoa päivää Leken kanssa. Ehkä tässä joka päivä oppii Lekestä jotain uutta, Kortelainen sanoo.

Kysytäänpä seuraavaksi maalivahdin mielipidettä.

Jussi Olkinuora, minkälainen persoona on Kari Lehtonen?

– Parrakas maalivahtiguru.

Kölli tuossa kertoi Lehtosen erikoisuuksista. Ne taitavat olla sinullekin tuttuja.

– Kyllä, mutta kaikkea ei voi paljastaa…

No kerro jotain.

– Purkkaa hän syö paljon. Ja onhan se hyvä tapa. Suosittelen kaikille, varsinkin lapsille. Mutta ei ehkä ihan siinä määrin mitä Lekellä.

Jussi Olkinuora on pelannut loistavan MM-turnauksen. Menestyksen taustalla on tietysti myös maalivahtivalmentaja. Kuva: Tomi Hänninen

Entä maalivahtivalmentajana, minkälainen tapaus?

– Pedagogisesta näkökulmasta katsottuna erinomainen. On hienoa, miten Leke kohtelee ihmisiä. Välillä todella kriittinen, välillä tosi kohtelias. Osaa toimia erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa. Se on taito, jossa Leke on vielä vuosien varrella kehittynytkin paljon, Olkinuora sanoo.

Annetaan seuraavaksi Kari Lehtosen vastata häntä koskeviin kysymyksiin. Kuva: Tomi Hänninen

Kari Lehtonen, ammattitaitoasi on ylistetty lukuisia kertoja. Persoonasta puhuttu vähän vähemmän. Mitä veikkaat, minkälainen oli Kortelaisen analyysi sinusta?

– Se varmaan sanoi, että mä olen joku kainalopieruäijä. Ja se pitää paikkansa. Mamban kanssa ollaan johtoryhmässä ne, jotka eniten jerryttää. Ja pyrkii pitämään iloista ilmapiiriä yllä. Totta kai kaikki muutkin niin tekevät, mutta me olemme jonkinlaisia pääsyyllisiä.

Kölli kertoi, että Leijonien kopissa jokainen saa olla oma itsensä.

– Niin se on. Kaikki arvostavat kaikkia sellaisina kuin ovat. Ihan kaikki. Väitän, että sitä kautta tuloskin on tullut. Olemme kaikki täysin erilaisia, mutta pirun yhtenäisiä.

Miten luot maalivahdeille tuollaisen, todella hyvältä kuulostavan toimintaympäristön?

– Pitää kunnioittaa yksilöä, siinä on kaiken ydin. Mieti nyt, kun on joukkueessa yksilövalmentajana, niin se on aika intiimi se dialogi, mitä käydään. Silloin täytyy ottaa huomioon erilaiset persoonat. Tässä on minunkin maajoukkueaikanani ollut aika monta maalivahtia. Täytyy tajuta, kenen kanssa on tekemisissä, minkälaisesta ihmisestä on kysymys. Kunnioittaa hänen toimintatapojaan. Ihmisen tunteminen ja ihmisen lukeminen on se suurin juttu.

Oletko opetellut hyväksi ihmistuntijaksi vai onko se sinun kohdallasi tyyppikysymys?

– Tyyppikysymys. Tyyppinä olen äärimmäisen sosiaalinen. Tulen ihmisten kanssa toimeen. Jos en tule, lähden pois. Aika vähän on sellaisia ihmisiä, joiden kanssa en tule toimeen. Valmennusprosessissa osaan mukautua. Tykkään olla ihmisten kanssa.

Mitä tapahtuisi, jos et saisi tehdä sosiaalista, ihmisten kesken tapahtuvaa työtä?

– En voisi kuvitella itseäni jonnekin ministeriön arkistoon, sinne alakertaan yksin veivaamaan niitä kampia, missä liikkuu ne jumalattomat hyllyt, ja hakea sieltä aakkosjärjestyksessä jonkun mattimeikäläisen verotustietoja vuodelta 1974. Ei jumalauta.

Kari Lehtonen on sosiaalinen mies. Tässä hän jerryttää Leijonien luottohierojan Juha Sulinin kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Purkka, se on tavaramerkkisi.

– On se peleissä ja jääharjoituksissa. Ei muuten. Siviilissä en syö purkkaa. Tai jos nyt vaimo joskus automatkalla tarjoaa, että otatko purkkaa, niin saatan ottaa.

Miksi jauhat peleissä ja treeneissä koko ajan purkkaa?

– En pysyisi jäällä pystyssä ilman purkkaa. Ja pelissä lähtisi taju ilman purkkaa.

Mistä tapa on tullut?

– Nuorempana miehenä, vuonna 2008, kun aloittelin liigavalmennuksessa hommia, niin jonkinlaista jännitystä ja hermostuneisuutta purin siihen jauhamiseen.

Niin, se näyttää aika intensiiviseltä.

– Mähän syön sitä kuin rottweiler! Siinä purkka saa kyytiä.

Miten paljon purkkaa kuluu pelin aikana?

– Kaksi palaa per erä. Mutta jos menee jatkoajalle, niin sitten pitää ottaa uusi maku. Taskussa on aina valmiina jatkoaikapurkat.

Pitääkö purkan olla tietynlaista?

– Tyynypurkkaa sen täytyy olla, että saa sen kaksi palaa annosteltua. Levypurkkaa tai mitään hubbabubbaa en syö. Kiven Karri sanoo mua aina hubbabubbaksi, mutta kyllä se jenkkiä on.

Kari Lehtonen jättää maalivahtivalmennuksen SM-liigassa ja siirtyy kokopäiväisesti Jääkiekkoliiton leipiin. Mikä hänen tehtävänkuvansa siellä on, sitä ei ole vielä tarkemmin kerrottu.

Kysytäänpä Leijonien valmennusryhmään kuuluvalta Ari-Pekka Seliniltä.

Mikä on Leken tuleva työnkuva?

– Johtaja. Se on johtaja.

Lue myös:

.
.