Hyppää sisältöön

Kari Jalonen kehui Suomen puolustusta betoniseksi – Ismo Lehkonen kertoo, mikä vei lopullisesti Tshekin pelihuumorin: "Iso arvostus Leijonille"

Leijonien puolustuspelaaminen oli asiantuntijan mukaan lähes timanttisella tasolla. Ismo Lehkosen mukaan Leijonat saa pelata laadukkaasti, jos se haluaa voittaa olympiapronssia saavuttaneen Slovakian.

Sakari Manninen tuulettamassa maaliaan Tshekkiä vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue varmisti MM-kisojen lohkovoittonsa tiistai-iltana Tampereen areenassa. Suomi voitti Kari Jalosen valmentaman Tshekin puhtaasti maalein 3–0, joten se pelaa torstai-iltana puolivälierässä Slovakiaa vastaan.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen kävi läpi Tshekki-ottelun betonisen puolustuksen, Suomen alkulohkon ja tulevan Slovakia-kamppailun.

1. Betoninen puolustus ei murtunut

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue pelasi jo kolmannen ottelun putkeen ilman ainuttakaan päästettyä osumaa. Ottelun jälkeen Tshekin päävalmentaja Kari Jalonen kehui Leijonien puolustusta betoniseksi ja totesi, ettei Tshekki pystynyt murtamaan Leijonien kovaa puolustuspeliä.

– Kari Jalonen perkasi ottelun aika nerokkaasti. Olemme nähneet monessa turnauksessa tämän Jalosen Jukan pelisapluunan, mikä pitää sisällään betonisen puolustamisen. Tässä pelissä se oli lähes timanttisella tasolla muutamaa tovia lukuun ottamatta, Lehkonen sanoo.

Lehkosen mukaan Tshekki näytti jopa huonolta suurimman osan ottelusta. Hänen mukaansa se oli Suomen hyvyyttä, sillä Tshekillä on David Pastrnakin, David Krejcin ja Tomas Hertlin kaltaisia tähtipelaajia. He pystyvät pelaamaan kaksikkoinakin laadukkaasti, jos heille antaa tilaa.

– Suomen kaksinkamppailu- ja irtokiekkopelaaminen olivat ihan eri tasolla kuin aikaisemmissa peleissä. Se oli jopa turnauksen parasta. Suomi myös kierrätti johtoasemassa kiekkoa fiksusti. Se oli myrkkyä ja vei lopullisesti pelihuumorin Tshekiltä. Iso arvostus Leijonat-laumalle, Lehkonen sanoo.

2. Vastustajat törmäsivät betoniin

Leijonien alkulohko muistetaan erityisesti vahvasta puolustuspelistä. Suomi nappasi seitsemästä pelistä kuusi voittoa, minkä lisäksi maaliero oli vakuuttava 25–5.

Suomen maalilla Jussi Olkinuora torjui kaikkiaan neljä nollapeliä. Hän päästi ainoastaan yhden maalin ja torjui peräti 99-prosentin varmuudella. Erikoistilanteissa Leijonat viimeisteli kahdeksan osumaa ylivoimalla, mutta ei päästänyt ainuttakaan alivoimaosumaa.

– Olkinuora on hyvällä tasolla ja hyvällä itseluottamuksella, mutta totta kai Suomen viisikkopuolustaminen auttaa. Myös alivoima on sataprosenttista. Erikoistilanteiden kautta on hyvä rakentaa, kun ylivoimakin on tintannut niin paljon maaleja, Lehkonen sanoo.

Jussi Olkinuora torjui jo turnauksen neljännen nollapelinsä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Alkulohkossa Suomelle vaikein vastustaja oli Ruotsi, joka voitti Leijonat voittomaalikilpailussa 3–2.

– Ruotsi oli luisteluvoimainen ja jämäkkä suunnanmuutoksissa. Ruotsalaiset saivat siitä piirun itseluottamusta, mutta uskallan väittää, että leijonalauma tiivistää entistä enemmän kaikilla osa-alueilla, jos Ruotsi on jossain vaiheessa vastassa. Se oli kuitenkin runkosarjaa, missä Leijonat eivät olleet ihan ytimessä, Lehkonen sanoo.

3. Olympiasensaatio vastassa

Olympiapronssia Pekingin olympialaisissa saavuttanut Slovakia on Leijonien seuraava vastustaja. Puolivälieräottelu pelataan Tampereella torstaina kello 20.20 alkaen.

Slovakia voitti avausottelussaan Ranskan 4–2, mutta hävisi sen jälkeen Saksalle (1–2), Kanadalle (1–5) ja Sveitsille (3–5). Sen jälkeen joukkue voitti Kazakstanin, Italian ja viimeisimpänä Tanskan.

– Slovakian turnaus lähti takkuisesti liikkeelle ja siellä oli jopa paniikin ja kriisin tynkää. He selvittivät sen ja uskallan väittää, että sieltä tulee rento, hyvin valmistettu ja päättäväinen joukkue. Leijonat saa pelata mielestäni laadukkaasti, jos meinaa Slovakian voittaa. Se on nälkäinen ryhmä.

– Uskoisin, että joskus aikoinaan Slovakiaa olisi voitu hieman aliarvioida, kun ne on voitettu niin monta kertaa. Suomella on kuitenkin kokeneet johtajat, he ovat hyvässä vireessä ja on kotikisat. Luotan siihen, että jokainen pelaaja valmistaa itsensä pudotuspeliin sataprosenttisesti.

Sakari Manninen iski Pekingissä Leijonille tärkeän 1–0-maalin olympiavälierässä Slovakiaa vastaan. Kuva: Getty Images

Lue myös:

.
.