Hyppää sisältöön

Naisleijonissa otetaan pesäeroa Pasi Mustosen aikaan – kokenut Rosa Lindstedt uudesta alusta: "Muutos on tässä kohtaa hyvä juttu"

Vierumäelle kokoontuneiden Naisleijonien leirillä ollaan muutosten äärellä monella tavalla. Sana uusi toistuu pelaajien ja valmentajien puheissa. 

MM-kisojen poikkeusrytmi tietää Naisleijonille jo toista poikkeuksellista kesää peräkkäin. Kuva: Paul Hanna/UPI/Shutterstock/All Over Press

Uusi valmennusjohto esittäytyy uudistuneelle leiriryhmälle ja fläppitauluihin piirretyissä pelikiemuroissa on jo erinäköistä käsialaa kuin aiemmin on totuttu.

Jossain samaisella urheilukeskuksen kampuksella luennoi entinen päävalmentaja Pasi Mustonen omassa arkityössään. Naisleijonien koppiin hänen äänensä ei enää kaiu.

– Ei kaiu. Kyllä me aloitamme nyt uuden projektin uusilla ihmisillä, uusilla pelaajillakin osittain. Se on meidän tehtävämme ja hoidamme sen eteenpäin omalla tavallamme. Fokus on nyt siinä, päävalmentaja Juuso Toivola sanoo.

Toivolan kulmakarvat nousevat kuitenkin Mustosesta kysyttäessä. Pekingissä olympialaiset vedettiin vielä entisen päävalmentajan sapluunalla, pelillisiin tai peluutuksellisiin muutoksiin ei yllätyksellisessä päävalmentajavaihdoksessa ollut juuri varaa.

Nyt pöytä on putsattu, myös henkisesti.

– Jokaisen turnauksen ja pestin jälkeen on jälkipyykkiä. Mutta ei mitään sen isompaa, ei sen kummempaa dramatiikkaa, normaali jälkipyykki ja sitten eteenpäin, Toivola vakuuttaa.

Konkarit kovilla

Toukokuun leirilistalla on jo paljon nuoria pelaajia, joista hyvin suurella todennäköisyydellä maajoukkue jatkossa muotoutuu.

Mukana olevilla konkareilla on yhtä lailla edessään uusi aika. Toisaalta he ovat sillanrakentajina muutoksissa, toisaalta heistä halutaan irti entistä enemmän.

Jenni Hiirikoski on edelleen tärkeässä roolissa uudistuneessa maajoukkueessa. Konkaripakki vaatii itseltään treeni treeniltä enemmän, eikä tämän kesän vaatimustaso ainakaan vähene aiemmasta.  Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Jenni Hiirikoski aloittaa leirikokouksen päävalmentajan kanssa jutellen, aivan kuten Mustosen aikakaudella. Toivola haluaa kuitenkin haastaa kokeneen puolustajan.

– Jatketaan keskustelua edelleen meidän toiminnan kehittämiseksi ja parantamiseksi. Otetaan vanhasta tähän hetkeen oleelliset hyvät asiat ja mietitään uusia kuvioita, millä me kirkastetaan mitalia ja tehdään tästä hyvä matka, Toivola sanoo.

Puolustaja, maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Jenni Hiirikoski ottaa valmentajien haasteen vastaan innostuneena. Vanha koira ei sanonnan mukaan opi uusia temppuja, mutta saako Toivola Hiirikoskesta irti jotain uutta?

– Kyllä minä uskon. Haluan kehittyä, siksi olen täällä edelleen. Uskon, että hän saa minustakin parhaan irti, Hiirikoski sanoo.

Haastattelun jälkeen Hiirikoski pyörähtää Toivolan puoleen ja toistaa toimittajan kysymyksen. Saadaanko puolustajasta jotain uutta irti?

Mahdollisuudet uuteen ovat olemassa ainakin valmennuksellisesti. Puolustajien työtä Naisleijonissa liidaa Toivolan lisäksi jatkossa myös Mikko Palsola. Palsola seuraa pakkien sparraajana pelaajien keskuudessa hyvin pidettyä Kari Elorantaa. Palsola on tuttu aamutreenivalmentaja Jyväskylässä pelanneille maajoukkuenaisille.

– On tuntunut tosi kivalta päästä tutustumaan uuteen ryhmään ja heidän ideoihinsa, kuinka tästä lähdetään eteenpäin. Kyllä meidän on löydettävä uusia lääkkeitä pelaamiseen ja sitä kautta pystyä haastamaan pohjoisamerikkalaisia joukkueita eri tavalla, Hiirikoski jatkaa.

Konkareista Rosa Lindstedt oli sivussa Pekingin olympialaisista nilkkavamman takia. Nilkkaa ei kolota enää kuin satunnaisesti tukiruuvien hiertäessä luistinkenkään. Kevään pudotuspeleissä Lindstedt pääsi jo Brynäsin riveihin ja toukokuun leirille puolustaja ilmoittautui silminnähden riemukkaana.

– Olen innoissani ja uteliaana näkemässä, mihin suuntaan Juuso ja muu ryhmä tätä hommaa lähtevät viemään. Muutos on tässä kohtaa hyvä juttu. Toisaalta ei Juuso meistä kaikista kokeneista eroon pääse, kyllä me varmasti omalta osaltamme lyömme painetta, että asiat menevät oikeaan suuntaan, Lindstedt kertoo.

Peliviilaukset ja pelitapakeskustelu toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi. Toivolan ja Palsolan ohella keskusteluissa on vahvasti mukana entinen maajoukkuehyökkääjä, päävalmentajana IFK:n liigafinaaleihin johdattanut Saara Niemi.

– Huomaa, että heti mennään pelillisiin asioihin ja laitetaan työhaalarit päälle. Hyvä, että mennään itse asiaan ja sitten tulee pian pelit. Ne ovat aina kivoimpia juttuja, Lindstedt odottaa.

Kerran vielä vanhat jutut

Naisleijonien MM-joukkue hahmottuu kesän aikana, kun esimerkiksi Venäjällä pelanneiden pelaajien tilanne selviää. Leirityksiä on luvassa kesähelteille heinäkuussakin, MM-reissuun joukkue lähtee elokuun puolivälin jälkeen.

Tanskassa joukkueen pitäisi esiintyä jälleen edukseen, ja jos joku on toistoa entisestä Naisleijonat-retoriikasta, pohjoisamerikkalaisten joukkueiden kyydissä pitäisi pysyä. Tätä mantraa on toistettu vuosikausia ja paineet puheiden muuttumisesta teoiksi ovat kovat.

Päävalmentaja Toivola haluaa viilata peliä nopeammaksi ja hyökkäävämmäksi, fläppitaululle piirtyy tästä syystä vaatimuksia muutoksista.

– Tehdään konkretisointeja, muutamia pieniä yksityiskohtia viilataan. Otetaan vielä nopeammin kiekko pois vastustajalta ja tehdään siitä maali, Toivola naurahtaa käytännön esimerkkejä pyydettäessä.

Rosa Lindstedt palaa maajoukkueeseen nilkkavamman jäljiltä. Puolustajalle on todennäköisesti tarjolla tuttu rooli maskipelissä.  Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Pelitapakäppyrät konkretisoituvat Toivolan tiimin näköiseksi kaukalossa. Kaukalon tähtien, pelaajien, MM-valinnat puhuttavat todennäköisesti tälläkin kertaa, tosin Räty-keskustelua ei Tanskan kisoihin liittyen tarvitse enää käydä.

Vaikka Naisleijonissa haluttaisiin jättää Mustosen aikakausi kaikkine kommervenkkeineen taakse, vanhojen vatvomista on vielä luvassa. Maalivahti Noora Rädyn elämäkertakirja julkaistaan lokakuussa ja arvatenkin siinä mainitaan sekä Naisleijonat että Pasi Mustonen.

– Kyllä minä toivon, että olisimme otsikoissa myös pelillisistä asioista. Naisten maajoukkue on aika paljon muutakin kuin edellämainitut, Rosa Lindstedt sanoo.

Naisleijonien pukukopilta kuuluu armoton naurunremakka ja treeninalustunnelma surisee kuin mehiläispesässä.

Päävalmentaja Toivola seuraa joukkueen valmistautumista levollisena. Pillinvihellys katkaisee viimeisetkin ylimääräiset keskustelut. Nyt keskitytään töihin.

Lue myös:

.
.