Hyppää sisältöön

Millä tavalla Venäjän tilanne vaikutti Suomen MotoGP-kisan perumiseen? Lajiliiton tiedotteessa puhuttiin "geopoliittisen tilanteen aiheuttamista riskeistä"

Lahti Events ei yhdy Kansainvälisen moottoripyöräliiton viestiin, että geopoliittinen tilanne olisi vaikuttanut Kymiringin MotoGP-tapahtuman perumiseen. AKK:n toimitusjohtajan mukaan ei ole näköpiirissä, että tilanne vaikuttaisi Jyväskylän MM-ralliin.

Suomessa ei ajetakaan tänä vuonna MotoGP-kisaa. Kuva Indonesian kilpailusta. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Kansainvälinen moottoripyöräliitto FIM ja Lahti Events tiedottivat keskiviikkona, että Kymiringin heinäkuinen MotoGP-tapahtuma perutaan tältä vuodelta.

FIM:n tiedotteeessa (siirryt toiseen palveluun) yhdeksi syyksi perumiselle todetaan "meneillään olevan geopoliittisen tilanteen aiheuttamat riskit". Tiedotteessa ei tarkenneta, mitä riskeillä tarkoitetaan.

Lahti Eventsin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) vastaavaa mainintaa ei löydy. Siinä kerrotaan vain, ettei Kymiringin rata läpäissyt FIM:n järjestäjäorganisaatiolle Dorna Sportsille suorittamaa tarkastusta viime viikolla.

– Emme valitettavasti yhdy tähän viestiin. Olemme tekemässä muita kansainvälisiä tapahtumia. On selvää, että radan tarkastus ei ole ollut onnistunut. Se on (perumisen) todellinen syy, Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki kommentoi.

Kymiringin toimitusjohtaja Riku Rönnholm totesi vielä viime viikolla, että "asiat etenevät sen mukaisesti kuin on suunniteltukin". Viime viikolla tehdyssä tarkastuksessa ilmeni kuitenkin turvallisuuspuutteita.

– Rengasvallien rakentaminen on tosi hidasta hommaa. Rakentamiseen tarvitaan aikamoinen kasa pultteja ja muttereita. Toimitusketju oli katkennut monessa kohtaa. Oli riski, ettemme olisi saaneet valleja valmiiksi, eikä Dorna halunnut ottaa sitä riskiä, Rönnholm sanoi keskiviikkona.

– Meidän kannalta geopoliittinen tilanne vaikuttaa tavaroiden saatavuuteen, viiveisiin ja toimitusketjujen katkeamisiin.

MotoGP:n peruminen geopoliittisen tilanteen vuoksi nousi otsikoihin myös maailmalla. Esimerkiksi BBC uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että yksi syy kisojen peruuntumiseen oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Jutussa mainittiin myös, että Suomen Nato-hakemus ei ole Venäjän mieleen.

Kymiring ei läpäissyt viime viikolla suoritettua tarkastusta. Kuva: Antro Valo / Yle

FIM:n tiedotteen mukaan Kymiringillä olisi tarkoitus ajaa MotoGP:tä ensi vuonna. Rönnholm ei usko, että Dorna Sportsin mielenkiinto Suomen osakilpailua kohtaan hiipuu, vaikka moottoriurheilufaneja ei pääsisi paikalle Venäjältä.

– Ainakaan Dornan kanssa käydyissä keskusteluissa tämä ei ole tullut esiin. Jos he näin olisivat ajatelleet, kyllä he olisivat meille sanoneet.

Uhkaako Venäjän tilanne Suomessa järjestettäviä urheilutapahtumia?

Venäjän tilanne ja mahdolliset reaktiot Suomen Nato-hakemukseen voivat jollain tavalla vaikuttaa Suomessa järjestettäviin isoihin urheilutapahtumiin.

Jyväskylän MM-rallia järjestävän AKK:n toimitusjohtajan Riku Bitterin mukaan AKK aikoo käydä esimerkiksi sähköiseen lipunmyyntiin liittyviä asioita läpi kybervaikuttamisen varalta.

– En ole asiantuntija, mutta samoja itse kilpailuun liittyviä teknisiä järjestelmiä käytetään muuallakin. Toki olemme lähempänä Venäjää kuin monet muut osakilpailujen järjestäjät. Nähdäänhän tämä myös Virossa, jossa ajetaan heinäkuussa.

Yleisöä Jyväskylän MM-rallissa. AKK:n toimitusjohtajan Riku Bitterin mukaan kisan järjestelyt etenevät normaalisti. Kuva: Tomi Hänninen

Bitterin mukaan rallin MM-sarjan promoottori tai Kansainvälinen autoliitto eivät ole ilmaisseet huolia geopoliittisesta tilanteesta.

– Ei ole näköpiirissä, että tämä vaikuttaisi meidän järjestelyihimme. Toki silloin, kun tämä (Venäjän hyökkäys) alkoi, he kysyivät, mikä on arviomme vaikutuksista, Bitter sanoo.

Jyväskylän MM-ralli ajetaan 4.–7. elokuuta. Yle näyttää kilpailun kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä.

Lue myös:

.
.