Hyppää sisältöön

Hannan Shah, 19, pelaa miesten kanssa Itä-Afrikan ainoassa jääkiekkojoukkueessa: "Haluan vielä joskus edustaa Keniaa olympialaisissa"

Hannan Shah kosketti ensimmäistä kertaa jäätä luistimilla 14-vuotiaana. Taitoluistelun hypyt ja piruetit tuntuivat liian pelottavilta, mutta jääkiekko vei nuoren naisen mukanaan.

Nairobilaiset sisarukset Hannan ja Hassan Shah ovat intohimoisia jääkiekkoilijoita. MM-kisoja he eivät juuri ehdi seuraamaan, mutta kannattavat Suomen maajoukkuetta. Kuva: Pasi Toivonen / Yle

NAIROBI. Itä-Afrikan ainoa jääkiekkokaukalo on teräväkulmainen ja pieni. Se on rakennettu Panari-hotellin kolmanteen kerrokseen alun perin hotellivieraiden viihdyttämiseksi.

Kaikki muuttui, kun hotellin johto keksi muutama vuosi sitten kutsua rullaluistelua harrastavia lapsia kokeilemaan jäätä.

Yksi heistä oli Hannan Shah, nyt 19-vuotias kansainvälisen politiikan opiskelija. Jää oli Hannanille outo elementti, mutta luisteleminen ei, sillä Shahin perhe on rullaluisteluperhe.

Kaikki lapset ovat harrastaneet sekä nopeusrullaluistelua että rullaluistinhockeya. Palkintorivistö pienen olohuoneen lipastojen päällä on näyttävä.

Samira Shah (vas.) on kiekkoäiti, joka ei kuljeta eikä kustanna, mutta kannustaa senkin edestä. Kuva: Pasi Toivonen / Yle

Panari-hotellin jäällä syttyi uusi ja vielä suurempi rakkaus.

– Aluksi meillä oli aina ensin tunti taitoluistelua ja sitten tunti jääkiekkoa. Meillä ei ollut taitoluistimia, vaan tavalliset hokkarit. Hypyt ja piruetit olivat aivan liian pelottavia, Hannan muistelee.

"Taitoluistelu oli liian pelottavaa"

Siispä jääkiekkoa.

Shahin perhe asuu vaatimattomasti Nairobin vanhan kauppakeskustan kerrostalossa. Kapeat raput vievät suoraan kadulta sisäpihan parvekkeelle.

Alhaalla rälläkkä soi ja hitsipilli sihisee. Siellä naapuri valmistaa mainostaulujen metallisia runkoja. Luistimet ovensuussa sandaalien vieressä paljastavat, että osoite on oikea.

Täällä asuu jääkiekkoperhe. Kuva: Pasi Toivonen / Yle

Kun äiti Samira Shahilta kysyy, miten rahat riittävät kolmen lapsen jääkiekkoharrastukseen, hän pudistaa päätään.

– Eivät ne riitäkään. Mutta onneksi he saavat jäävuorot ilmaiseksi joukkueelta ja varusteetkin tulevat lahjoituksina ulkomailta.

"Jääkiekko pitää erossa huumeista"

Samira Shah piti jääkiekkoa ensin vaarallisena lajina, mutta nyt hän on tyytyväinen kiekkoäiti. Ei kustanna eikä kuljeta, mutta kannustaa senkin edestä.

– Jääkiekko on lapsille hyväksi. Se opettaa heille kurinalaisuutta ja pitää erossa huumeista ja huonosta seurasta. Toivon että heistä kasvaa hyviä jääkiekkoilijoita ja hyviä ihmisiä.

Hassan ja Hannan Shah kulkevat harjoituksiin bussilla. Aikaa matkaan menee joskus tunti, joskus kaksi. Kuva: Pasi Toivonen / Yle

Kaksi kertaa viikossa Hannan ja isoveli Hassan Shah, 23, kävelevät Nairobin vanhan kauppakeskustan ahtaiden ja äänekkäiden kauppakujien halki bussiasemalle. Sieltä he ajavat noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalle Panari-hotellille.

Treenit ovat myöhään keskiviikkoiltana ja aikaisin lauantaiaamuna. Kotoa pitää aina lähteä pari kolme tuntia ennen harjoituksia.

– Nairobissa bussit lähtevät liikkeelle vasta, kun ne on saatu täyteen matkustajia. Joskus siinä saattaa mennä tuntikin. Siksi on lähdettävä ajoissa. Jos bussikyyti on nopea, meille jää aikaa tehdä omia harjoituksia ennen treenien alkua, Hassan Shah kertoo.

40 jääkiekkoilijan maa

Keniassa on vain tuo yksi kaukalo ja yksi joukkue, Kenya Ice Lions. Aktiivisia harrastajia on noin neljäkymmentä.

Hannan Shah on nimitetty Jääleijonien naisjoukkueen kapteeniksi, mutta varsinaisesti naisten joukkuetta ei vielä ole olemassa. Siksi Hannan ja kolme muuta naispelaajaa pelaa mukana miesten harjoituksissa.

Vauhti Ice Lionsien treeneissä on hyvää suomalaista harrastajatasoa. Maalivahteja on vain yksi, toiselle maalille on viritetty kangas joka päästää kiekon sisään vain ylä- ja alakulmista.

Sekä Hassan Shahin että Hannah Shahin suosikkijoukkue NHL:ssä on San Jose Sharks. Kuva: Pasi Toivonen / Yle

"Kun pelaan miehiä vastaan, käytän aivojani"

Kiekko pysyy enimmäkseen jään pinnassa, eikä taklauspeli ole kovinta mahdollista. Välillä toki laidat ryskyvät, kun miehet ottavat mittaa toisistaan.

Hartiasuojukset ja muut varusteet antavat kokoa, mutta Hannan Shah on silti kentän pienin pelaaja. Katsojaa asetelma hieman hirvittää, Hannania ei. Hänellä on selkeä pelisuunnitelma.

"Saan miehiltä kiekon pois, jos vain käytän aivojani"

Kenian kiekkoleijonilla on kanadalainen valmentaja, Tim Colby, ja harjoitusvastustajanaan treeneissä aina "Team Mzungu" eli Nairobissa asuvista ulkomaalaisista koostuva joukkue.

Jäällä voi erottaa myös kaksi Suomen maajoukkueen pelipaitaa. Valkoista kiidättää Nairobissa asuva kuvaaja ja dokumenttiohjaaja Juan Reina, Pitäjämäen Tarmon kasvatti, sininen on Hassan Shahin päällä.

"Minun oli saatava Suomen paita omakseni"

Suomi on nyt Hassanin suosikkijoukkue, Hannan kannattaa Kanadaa. Meneillään olevia jääkiekon MM-kisoja eivät sisarukset ole juurikaan seuranneet. Hassan sentään on tietoinen Suomen alkusarjatappiosta Ruotsille.

– Joo, Suomi hävisi, mutta se ei ole ongelma. Seuraavalla kerralla me voitamme.

Kenya Ice Lions harjoittelee vain kaksi kertaa viikossa, mutta tavoitteena ovat silti kansainväliset pelikentät. Kuva: Pasi Toivonen / Yle

Kohti olympialaisia?

Kenya Ice Lions on toistaiseksi osallistunut vain yhteen paikalliseen turnaukseen, johon oli koottu Nairobista USA:n, Kanadan, Kenian ja EU:n joukkueet. Silloin Jääleijonat hävisivät loppuottelun niukasti USA:lle, mutta voittivat Kanadan ja EU:n.

Tavoitteet ovat kuitenkin paljon korkeammalla.

– Tokion talviolympialaiset jäivät haaveeksi, kun kenttä oli suljettuna koronan takia lähes kaksi vuotta. Mutta nyt harjoittelemme taas, ja jonain päivänä vielä edustamme Keniaa MM-kisoissa tai olympialaisissa, Hassan Shah vakuuttaa.

"Haluan valmentaa nuoria tyttöjä"

Myös pikkusisko Hannan Shah haluaa pelata kansainvälisiä pelejä. Ja mieluiten Kenian naisten jääkiekkomaajoukkueessa. Mutta se on vain osa hänen jääkiekkounelmaansa.

Videoiden kuvaus ja leikkaus Juan Reina.

"Unelmani on, että minusta tulisi MM-pelaaja"

Lue myös:

.
.