Hyppää sisältöön

Venäjän Jelena Välbe sai ääniä, mutta menetti paikkansa FIS:n hallituksessa

Venäjän ehdokasta Jelena Välbeä ei valittu Kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n hallitukseen. Suomen edustajana jatkaa Martti Uusitalo. FIS täydensi Milanon kongressissa myös nimeään.

Jelena Välbeä ei valittu FIS:n hallitukseen. Kuva: Alexander Shcherbak/TASS/All Over Press

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe menetti paikkansa Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hallituksessa. FIS valitsi uudet hallituksen jäsenet kongressissaan Milanossa.

Välbe sai äänestyksen pienimmän äänimäärän. Välben ehdokkuus herätti närää jo ennakkoon, sillä Välbe tuki maansa sotatoimia Ukrainassa ja arvosteli kovin sanoin FIS:n päätöstä sulkea venäläishiihtäjät toiminnastaan kevään maailmancupeissa. Venäläisten lisäksi laduilta suljettiin valkovenäläiset.

Välbe on Venäjän tärkeimpiä hiihtovaikuttajia. Urheilu-urallaan hän voitti muun muassa kolme olympiakultaa ja lukuisia maailmanmestaruuksia.

Välbe oli yksi 23 ehdokkaasta 18-henkiseen hallitukseen, mutta hän sai äänestyksessä pienimmän äänisaaliin. Martti Uusitalo jatkaa Suomen edustajana hallituksessa. Suomi vastusti Välben mahdollista uudelleenvalintaa.

FIS sulki kevättalvella Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat toiminnastaan, eikä maiden edustajia valittu myöskään hallitukseen. Hallitukseen kuuluu jatkokauden saaneen ruotsalaisen miljardööripuheenjohtajan Johan Eliaschin lisäksi 18 jäsentä sekä urheilijakomission edustajina ex-hiihtäjä Martti Jylhä ja yhdysvaltalainen freestylelaskija Hannah Kearney.

Liitto täydensi Milanossa kokoontuneessa kongressissa nimeään ja on jatkossa Kansainvälinen hiihto- ja lumilautailuliitto. Lyhenne FIS pysyy ennallaan. FIS ottaa jatkossa vastuulleen myös alppihiihdon, maastohiihdon ja lumilautailun parakilpailut.

Lue myös:

.
.