Hyppää sisältöön

"Mörkö" teki sen taas! Leijonat nousi pahasta pinteestä voittoon ja eteni MM-välieriin

Marko Anttila nosti Leijonat suosta puolivälierässä Slovakiaa vastaan. Voittomaalista vastasi Sakari Manninen.

Marko Anttila iski Leijonille kaksi maalia. Kuva: Tomi Hänninen

Kun pelataan tärkeimpiä otteluita, Marko Anttila nousee usein esiin. Niin tälläkin kertaa, kun Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kukisti MM-kisojen puolivälierässä Slovakian 4–2.

Suomi eteni MM-kotikisoissa välierävaiheeseen, jossa vastaan tulee Yhdysvallat.

Hermostunut Suomi päästi Slovakian avauserässä kahden maalin johtoon, minkä jälkeen Anttila iski kahdesti. Lempäälän jätti, tuttavallisemmin "Mörkö" ohjasi Leijonien kavennuksen ensin avauserän lopulla, ja tasoitti pelin myöhemmin toisessa erässä.

Anttilalla oli loppuhetkillä paikka myös hattutemppuun, mutta hän päätti antaa viimeisen sinetin tyhjään maaliin Saku Mäenalaselle.

– Kylmät väreet meni, kun yleisö huusi Mörköä hallissa. On se melkoinen gentleman, että tuosta vielä tarjoilee syötön. Täytyy tarjota sille yksi takaisin jossain vaiheessa, Mäenalanen sanoi.

– Saku osuu paremmin noihin tyhjiin maaleihin kuin minä, jos Tshekki-peliä katsoo. Ehkä se oli parempi näin, kertasi Anttila suu virneessä.

Ottelun voittomaalista vastasi päätöserässä Sakari Manninen, joka nosti rystypuolelta irtokiekon yläkulmaan.

Anttilalle osumat olivat ensimmäiset MM-turnauksessa. Hyökkääjä on tunnettu tärkeistä maaleistaan, sillä hän iski MM-kultakevään 2019 ratkaisuotteluissa neljä maalia. Ne olivat hänen ainoat maalinsa turnauksessa.

Pekingissä Anttila puolestaan onnistui puolivälierässä, minkä lisäksi hän sai finaalissa syöttöpisteen Hannes Björnisen kultaiseen voittomaaliin Venäjää vastaan.

Marko Anttilan osumat sytyttivät Tampereen areenan. "Mörön" saattoi bongata myös katsojien joukosta. Kuva: Tomi Hänninen

Slovakialta vahva alku

Slovakia kaatoi kylmää vettä Leijonien niskaan ajassa 8.17, kun Mario Lunterin laukaus kimposi Mikael Granlundin kautta Adam Sykoralle. 17-vuotias nelosketjun laituri tuikkasi kiekon ilmasta verkkoon ja tuuletti riehakkaasti osumaansa.

Myöhemmin Slovakia iski vastahyökkäyksestä. Samuel Takac laukoi kohti maalia, ja Pavol Rengenda nosti kiekon varmasti yläkulmaan.

– Slovakia teki tämän illan meille vaikeaksi. Slovakia oli loistava tänään. Ehkä me olimme vähän hermostuneita alussa. Kiekot pomppivat, emmekä auttaneet kaveria tarpeeksi, Anttila sanoi.

Leijonien peliä leimasi avauserässä hermostuneisuus, ja Suomella olikin vaikeuksia päästä omalta alueeltaan pois syöttöketjujen avulla. Slovakia puolestaan puolusti kurinalaisesti, ja Suomen huippupaikat olivat vähissä.

Suomi joutui puolustuskannalle

Anttilan ohjuri Niklas Frimanin syötöstä loi kuitenkin uskoa Leijonille. Toisen erän alussa Anttila väläytteli puolestaan rannelaukaustaan, kun Leijonat sai riistettyä kiekon hyökkäysalueella. 203-senttisen hyökkääjän ranne painui vasempaan kulmaan.

Slovakia ei hätkähtänyt osumista. Se sai luotua yksittäisiä huippupaikkoja Suomen maalille. Lähimpänä oli Regenda, jonka ohjaus maalin edestä lipui niukasti ohi.

Myös Mannisen voittomaalin jälkeen Slovakia sai hengen päälle, ja Suomi joutui puolustuskannalle. TPS:stä tutun Juraj Slafkovskyn yritys kävi jopa tolpassa, mutta Leijonat selvisi loppuhetkistä ilman takaiskua.

Suomen turnaus jatkuu lauantaina, kun Yhdysvallat tulee vastaan välierissä kello 14.20.

– Edessä on varmasti fyysinen vääntö. He pelaavat samantyylistä jääkiekkoa kuin Slovakia eli on aktiivinen ja luisteleva. Siihen meidän pitää olla paremmin valmiita, Anttila sanoi.

– Uskon, että tämä voitto rentouttaa meitä. Puolivälierä on aina sellainen ottelu, jossa on hermostuneisuutta. Uskon, että pääsemme lauantaina pelaamaan rennommin.

Lue myös:

.
.