Hyppää sisältöön

"Jättiromahdus" – Ruotsissa järkytyttiin MM-kisojen shokkitappiosta, NHL-tähti ihmetteli ratkaisuhetkien jäähyään

Ruotsi taipui MM-kisojen puolivälierissä Kanadalle, vaikka johti ottelua jo kolmella maalilla.

Maalivahti Linus Ullmark tuijotti pitkään tyhjyyteen tappion jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Ruotsin miesten jääkiekkomaajoukkue koki shokkitappion Kanadaa vastaan jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä Tampereella. Ruotsi johti ottelua jo turvallisen tuntuisesti 3–0 ennen päätöserää, mutta taipui lopulta jatkoajalla maalein 3–4.

Kanadalle voittomaalin viimeisteli ylivoimalla Drake Batherson suoraan Mathew Barzalin syötöstä. Ruotsin karvaan jäähyn otti NHL-tähti William Nylander, joka iski Ruotsin avauserässä 2–0-johtoon.

– Mielestäni sitä jäähyä on vaikea sietää. Ihan kuin hän menisi jalkoihini luistimiani päin. En tiedä, Nylander pyöritteli Expressenille (siirryt toiseen palveluun).

Nylander kaatoi omalla puolustusalueellaan Bathersonin. Tv-kuvan perusteella näytti siltä, että Batherson kompastui Nylanderin jalkoihin.

Näin ruotsalaismediassa reagoitiin

Tappio otsikoitiin ruotsalaismediassa hyvin samalla tyylillä. Sana romahdus toistui kaikissa otsikoissa.

– Tre Kronorin romahdus – Kanada pudotti jatkosta jättitrillerin jälkeen, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) otsikkoonsa.

– Kanada pudotti Ruotsin jättiromahduksen jälkeen, Expressen puolestaan kirjoitti.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Näin syntyi Kanadan tasoitusmaali Ruotsin verkkoon. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Ruotsalaispelaajat saapuivat pelin jälkeen lohduttamaan pettynyttä ykkösvahtiaan Linus Ullmarkia. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Kanadan joukkueessa riemu oli sen sijaan ylimmillään. Joukkue ympäröi ratkaisumaalin tekijän Drake Bathersonin. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Ruotsi johti ottelua vielä kaksi minuuttia ennen loppua kahdella maalilla, mutta Pierre-Luc Dubois toi kanadalaiset ylivoimalla maalin päähän ajassa 58.07. Puolta minuuttia myöhemmin Barzal heitti rystypuolelta helpohkon laukauksen, joka meni Linus Ullmarkin kainalosta verkkoon.

Duboisin maali nähtiin Rasmus Dahlinin saaman jäähyn aikana. Dahlin sai kaksi minuuttia pelin viivyttämisestä.

– Tämä on paskaa. Meillä oli hyvä johto, mutta Kanadalla oli hyviä hetkiä ja Linus pelasi hyvän ottelun. Mutta he saivat aivan liian paljon laukauksia, puolustaja Dahlin kommentoi Aftonbladetille.

– Tämä tuntuu erittäin raskaalta. Meillä oli jotain todella hyvää meneillään.

Dahlin lohduttamassa Ullmarkia. Kanada teki kavennusmaalin Dahlinin rangaistuksen aikana. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Päävalmentajalle kritiikkiä

Viimeistä kertaa Ruotsin päävalmentajana toiminut Johan Garpenlöv ei välttynyt ottelun jälkeen kritiikiltä. SVT:n asiantuntija Jonas Anderssonin mukaan Ruotsi pelasi liian paljon puolustuksen ehdoilla.

– Ruotsi perääntyi liian aikaisin ja puolusti aluettaan. Johtavilla pelaajilla ja valmentajilla on vastuu tällaisessa tilanteessa varmistaa, ettei joukkue päädy noin puolustavalle kannalle, Andersson totesi.

Ruotsi ei päässyt Garpenlövin johdolla viime vuonna pudotuspeihin MM-kisoissa. Olympialaisissa Ruotsi jäi ilman mitalia, kun se taipui pronssiottelussa Slovakialle.

– Toivoin hänelle menestystä täällä. Hän on suunnattoman sympaattinen henkilö ja hän tietää paljon. Mutta hänen suorituksensa päävalmentajana ovat huonoja ja tämä on suuri epäonnistuminen. Tätä asiaa ei voi nähdä muulla tavalla, Andersson tiivisti.

"Nautimme tämän illan"

Kanadan joukkue pääsi puolestaan nauttimaan voitosta.

– Alku oli surkea. Sen jälkeen kontrolloimme ottelua, mutta emme saaneet maaleja. Kolmannessa erässä yritimme pysyä pelisuunnitelmassamme ja saimme palkinnon, Kanadan Travis Sanheim kommentoi Yle Urheilulle.

Pierre-Luc Dubois arveli, että huono alku oli seurausta valmistautumisesta.

– Meillä oli iltapeli tiistaina. Sen jälkeen matkustimme, emmekä harjoitelleet aamulla, sillä peli alkoi jo neljältä. Olimme melkein kaksi päivää luistelematta, joten tiesimme, että alku olisi vaikea.

– Tämä on valtava voitto. Olimme 0–3-tappiolla, nousimme tasoihin ja voitimme. Nautimme tästä tämän illan ja pidämme hauskaa, mutta edessä on iso ottelu. Emme vielä tiedä vastustajaa, mutta tiedossa on huima ottelu, johon valmistautua, Dubois päätti.

Ruotsin Oskar Lang katsoi pelaajakäytävällä tyhjyyteen. Kisat päättyivät liian aikaisin. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Juttua muokattu 26.5.2022 klo 21.56: haastateltavan nimi oli Pierre-Luc Dubois, ei Dawson Mercer.

Lue myös:

.
.