Hyppää sisältöön

Leijonien peluutus on sekoittanut Miro Heiskasen pasmat, asiantuntija avaa NHL:n supertähden vaikeaa tilannetta – "Hänelle täysin uutta"

Leijonat pelaa viikonloppuna Tampereella MM-kullasta. Suomen tähtipuolustaja Miro Heiskanen ei ole vielä päässyt loistamaan odotetulla tavalla, mutta Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen ei ole huolissaan.

Miro Heiskanen on kerännyt neljässä MM-ottelussa kaksi syöttöpistettä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa tässä jutussa esiin kolme poimintaa Leijonien pelistä.

1. Heikko alku kotiyleisön paineessa ei murtanut Suomea

Jo Pekingin olympiavälierässä Leijonia ahdistellut Slovakia löi tiskiin kovan haasteen, ja loistoalulla karkasikin kahden maalin johtoon. Lopulta turnauksen vanhin joukkue Suomi nousi voittoon turnauksen nuorimmasta ryhmästä, kiitos Marko Anttilan kahden ja Sakari Mannisen yhden onnistumisen.

Lehkonen povasi Suomelle vaikeaa iltaa jo MM-torikokouksen jaksossa, ja sellainen ottelusta kovien paineiden alla myös tuli.

– Kokenut valmentaja Craig Ramsay haistoi, että Suomella on stressitila kotiyleisön edessä. Sieltä tuli jatkuva hurmospaine, ja vaikka Suomella on kokenut joukkue, vähän se peliväline alkoi polttaa kokeneemmillakin. Ihmismieli on sellainen, ja tarvittiin herättäjää sekä stressinpoistajaa, eli tässä tapauksessa Marko Anttilaa.

– Anttilan kohdalla ei ole kyse onnesta. Kun teet toisteisesti voittavia asioita pelitavan sisällä, jostain syystä näitä asioita tapahtuu. Hän on sinut Jalosen ja maajoukkueen pelitavan kanssa.

Tänään 37-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Marko Anttila nousi jälleen tärkeässä ottelussa esiin. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi sai pelin edetessä viisikkopuolustuksen pakettiin, eikä Lehkosen luotto horjunut päätöserässä.

– Tuli mieleen Saksan jalkapallomaajoukkue, eli vaikka peli olisi 0–0, lopussa Saksa voittaa. Kärsivällinen, laadukas viisikkopuolustaminen oli se kulmakivi, ja kärkiketjun äijiltä tuli nyt ratkaiseva maali.

2. Pitääkö Miro Heiskasesta olla huolissaan?

NHL:n parhaisiin puolustajiin lukeutuva Miro Heiskanen on totutellut uuteen pelitapaan ja peluutukseen nyt neljän ottelun ajan. Peliminuutit jäävät neljän pakkiparin kierrätyksessä paljon hänelle normaalia pienemmäksi, ja ylivoimavastuun ykkösviisikossa on kantanut hyvävireinen Mikko Lehtonen.

Lehkonen muistuttaa, kuinka uudessa tilanteessa kokeneen joukkueen 22-vuotias kuopus on.

– Ei kannata olla huolissaan. Tuskin hän on pelannut junioreissa tai varsinkaan aikuisissa koskaan neljällä parilla. Miro on tullut totaalisen erilaiseen pelitapaan kuin mitä Dallas pelaa. Siellä hänellä on lisenssi olla neljäs hyökkääjä, ja varmistukset pelaavat.

– Hänelle on myös täysin uutta pelata lyhyttä vaihtoa pitkillä vaihtoväleillä. MM-kisojen jokainen pudotuspeli on kerrasta poikki, eikä voitolla leikitä. Se on hänelle vähän uusi tilanne, mutta täällä mennään näin. Uskon, että nyt kun painepeli on selvitetty, hyvä siitä tulee.

Suomen pelitapa ei tuota valtavaa kasaa maalipaikkoja, mutta toistaiseksi Leijonat on löytänyt aina keinot tehdä riittävä määrä maaleja. Kuva: Tomi Hänninen

3. Maalipaikat ovat edelleen kortilla

Suomi pelasi Slovakiaa vastaan paljon siirtokiekkoja, eivätkä lähdöt omista vastustajan paineen alta olleet kovin jouhevia. Sitä kautta keskiviivaa ja hyökkäyssinistä ei päästy ylittämään hyvillä vauhdeilla.

Lehkonen toivoo, että Leijonat pystyisi pahimman paineen hellitettyä hyökkäämään rennommin viikonloppuna.

– Olen vähän huolissani siitä, että maalipaikat jäävät kymmeneen. Jos kaveri saa siihen pari onnekasta maalia, pitää olla huipputehokasta maalintekoa, että niistä omista paikoista saa kolme maalia tehtyä. Jos vielä vastustajan maalivahti on vireessä, maalinteko vaikeutuu.

Slovakia ei juuri kuluttanut jäähypenkkiä, sillä Leijonat ei päässyt pitkiin hyökkäyspään pyörityksiin.

– Kun kiekollisella ja kiekottomilla on jatkuva liike, kaveri joutuu rikkomaan. Yksi asia on nopeiden lähtöjen käyttö. Jukka Jalosen pelitavassa nopea lähtö on ensisijainen vaihtoehto, mutta pelaajien täytyy tunnistaa ne paremmin, eikä aina valita siirtokiekkoa tai kierrättää keräämällä joukot kasaan. Siten maaliodottama jää aika ohkaiseksi.

Suomi pelaa MM-välierässä lauantaina Yhdysvaltoja vastaan kello 14.20 alkaen.

Lue myös:

.
.