Hyppää sisältöön

Pyrkiikö törttöillyt Yhdysvallat jälleen Leijonien ihon alle? Asiantuntija: "He ovat varmasti lukeneet läksynsä"

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi veikkaa, että Yhdysvallat pyrkii jälleen fyysiseen peliin. Hän uskoo, että tällä kertaa ei kuitenkaan nähdä ylilyöntejä.

Edellinen kohtaaminen muistetaan useista torikokouksista. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi ja Yhdysvallat kohtaavat välieräottelussa Tampereella kello 14.20 alkaen. Ottelua seurataan hetki hetkeltä Ylen verkkosivuilla tässä artikkelissa.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kohtaa lauantai-iltapäivän välieräottelussa Yhdysvallat. Kaksikko on toisilleen tuttu alkulohkosta, jolloin Suomi voitti kuuman ottelun maalein 4–1.

Yhdysvallat yritti hämmentää ja uhitella suomalaisia kovilla taklauksilla sekä nahisteluilla. Pelin puhuttavin tilanne koettiin, kun Austin Watson taklasi Teemu Hartikaista kyynärpäällä päähän. Watson lensi suihkuun, mutta ei joutunut pelikieltoon.

Sen sijaan Saku Mäenalasta rangaistiin taklauksestaan yhden ottelun pelikiellolla.

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi uskoo, että Yhdysvallat on henkisesti sitoutuneempi joukkue kuin turnauksen alussa. Viimeisimpänä joukkue voitti vakuuttavasti puolivälierässä A-lohkon ykkösmaa Sveitsin 3–0.

Yhdysvallat on Juujärven mukaan myös aiempaa vaarallisempi, sillä heidän prosessinsa on kehittynyt turnauksessa isoin harppauksin oikeaan suuntaan.

– He hölmöilivät Suomea vastaan, ja nyt heillä on revanssihenkeä ja paljon petrattavaa. Jos turnauksen alussa he keskittyivät enemmän toisiinsa tutustumiseen ja hauskanpitoon, niin nyt he hakevat siitä voimaa pelaamalla fiksummin ja kurinalaisemmin. Keskittyessään enemmän voittamiseen heidän mahdollisuutensa paranevat, Juujärvi sanoo.

Pelillisestä kehityksestä huolimatta joukkue voi kuitenkin edelleen myös yrittää horjuttaa Suomea.

– He ovat varmasti lukeneet läksynsä, mutta heillä on kuitenkin se jenkkimentaliteetti olemassa. Pyrkivätkö he synnyttämään Suomelle kotiyleisön painetta ja yrittävätkö he jollain tavalla päästä fyysisesti ihon alle? Veikkaisin, että he pyrkivät pelaamaan fyysisesti kovaa, mutta fiksusti siten, että jäähyt ja ylilyönnit jäävät pois.

Yhdysvallat vahvistui

Edellisen kohtaamisen jälkeen moni asia on muuttunut. Yhdysvallat on saanut joukkueensa ykkösketjuun Minnesota Wildin NHL-tähdistä Ryan Hartmanin ja Matt Boldyn. Maalia tilkitsee Boston Bruinsin Jeremy Swayman, joka on päästänyt viidessä ottelussa vain kolme maalia.

Lauantaina kentällä nähdäänkin todellinen maalivahtien kaksinkamppailu, kun Suomen maalilla torjuu kahdeksassa ottelussa kolme osumaa päästänyt Jussi Olkinuora.

– Meillä on huippuvahti maalissa ja täytyy muistaa, että yleensä maalivahtien välinen peli ratkeaa siinä, miten viisikot pelaavat. Minulla on vahva luotto Suomen pelaamiseen viidellä viittä vastaan ja alivoimalla maalin edessä, Juujärvi sanoo.

Juujärvi uskoo, että lauantaina nähdään paljon yhdellä yhtä vastaan -kamppailuita. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Stressitestissä mestarillinen suoritus

Yhdysvallat oli turnauksen alussa varsin repaleinen ryhmä, mutta nyt joukkue on löytänyt tapoja pelata organisoidummin. Juujärven mukaan Suomi ei saakaan missään nimessä tuudittautua siihen, että alkusarjan ottelun kaltainen suoritus Yhdysvaltoja vastaan riittää tällä kertaa.

– Varsinkin Slovakia-peliin verrattuna Suomen täytyy olla huomattavasti paremmin valmiina jatkuvan paineen jääkiekkoon. Silloin henkinen valmius petti pelin alussa, Juujärvi sanoo.

Slovakia sai kamppailuun kahdella maalilla unelma-alun, mutta Suomi nousi Marko Anttilan maaleilla tasoihin ja lopulta 3–2-voittoon. Juujärvi uskookin, että Suomi on valmiimpi kestämään kotikisojen painetilanteen niin henkisesti kuin pelillisesti.

– Alku oli katastrofaalisen heikko pelillisesti ja tuloksellisesti, eikä sitä pelastanut tällä kertaa edes Olkinuora. Suomi selvitti stressitestin mestarillisesti, osoitti sietokykyään, eikä panikoinut. Kokemuksella on iso merkitys ja se nousi tärkeään rooliin, Juujärvi sanoo.

Suomi juhli alkusarjan ottelussa kolmesti. Kuva: Tomi Hänninen

Luvassa vauhdikasta jääkiekkoa

Suomen ja Yhdysvaltojen tapa pelata eroaa merkittävästi toisistaan. Kun Suomi luottaa tiiviiseen viisikkoon, Yhdysvallat päin vastoin venyttää viisikkoa.

– Yhdysvallat pyrkii pakottamaan peliä niin, että mennään jatkuvasti päästä päähän ja heidän kärkikarvaajansa on todella aktiivinen. He pyrkivät pakottamaan vastustajan hyökkäyksen liikkeelle ja yrittävät riistoa keskialueella. Kun he saavat riiston, he venyttävät peliä todella paljon syvyyssuuntaan ja pyrkivät pääsemään puolustajien taakse, Juujärvi sanoo.

Juujärvi odottaakin vauhdikasta ottelua, jossa nähdään todella paljon luistelu- ja kamppailupeliä ja yhdellä yhtä vastaan -tilanteita.

– Siksi henkilökohtainen suoritusterävyys ja -varmuus on äärettömän tärkeää. Hyvällä viisikolla saa totta kai tuen lähelle ja pystyy pelaamaan yhteistyön jääkiekkoa hyödyntäen, mutta veikkaan, että pelissä mennään vauhdikkaasti päästä päähän, Juujärvi sanoo.

Teemu Hartikainen koki alkulohkon ottelussa kovia. Kuva: Tomi Hänninen

Lue myös:

.
.