Hyppää sisältöön

Ismo Lehkonen viittaa kintaalla reilulle pelille ja hehkuttaa Leijonien otteluohjelmaa: "Siinä on aivan valtava ero" – jos historia toistuu, Suomi tai USA voittaa MM-kultaa

MM-jääkiekossa välierien ja loppuottelun välillä ei ole ollut välipäivää sitten vuoden 2011. Finaalissa aiemman välierän voittaja on vahvoilla. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen korostaa unen merkitystä.

Suomi vei alkusarjan kamppailun USA:ta vastaan 4–1. Tässä maalia tuulettavat Harri Pesonen, Valtteri Filppula ja Jere Innala. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Jääkiekon MM-kisojen välierien jälkeen ei ole ollut välipäivää sitten vuoden 2011, jolloin Suomi valloitti mestaruuden Bratislavan keväässä. Kun välierät ja finaali pelataan peräkkäisinä päivinä, ottelujärjestyksen merkitys korostuu.

Edellisissä kolmissa MM-kisoissa aiemmasta välierästä finaaliin edennyt maa on aina vienyt MM-kullan. Vuodesta 2012 lähtien aiemman välierän voittaja on juhlinut mestaruutta seitsemän kertaa yhdeksästä.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen arvioi, ettei tilasto ole missään nimessä sattumaa.

– Isoin juttu tässä on pelaajan unirytmi. Myöhemmän välierän pelanneilla nukahtaminen venyy äkkiä kahteen tai puoli kolmeen, kun toinen finalisti pääsee normiaikaan nukkumaan. Siinä on aivan valtava ero, Lehkonen linjaa.

Kokenut kiekkomies tietää, että iltapelin fyysisen ja varsinkin henkisen rasituksen selättäminen ei ole helppoa. Tunnekuohun alasajaminen ottaa aikaa ja vaikuttaa suoraan yöuniin.

– Urheilijan paras aika syvälle unelle on kello 2–5 yöllä. Iltapelin jälkeen tuo vaihe voi jäädä ohkaiseksi, koska päivä venyy loppuverryttelyineen pitkäksi.

MM-kisoissa kellonaikoja on säädetty viime vuosina. Esimerkiksi 2018 ja 2019 myöhemmän välierän alkamisesta finaalin alkamiseen oli 25 tuntia, mutta sittemmin väli on ollut 26 tuntia.

Tampereella Suomi ja USA kohtaavat ensimmäisessä välierässä kello 14.20 ja Kanada sekä Tshekki myöhemmässä kello 18.20. Leijonien otteluohjelma on herättänyt kateutta esimerkiksi Ruotsissa. Suomi on päässyt kaikkiin peleihin isoja kiekkomaita vastaan palautuneena.

Finaali pelataan sunnuntaina kello 20.20.

– Ammattivalmentajat ovat aina tarkkoja otteluohjelmien suhteen. Kovimmat siirrot tehdään ennen turnausta. Jukka Jalonen oli hereillä jo 20-vuotiaiden MM-kotikisoissa 2016. Nytkin Suomi on miekkaillut itselleen hyvän ohjelman ja muut ovat piipitelleet. "Fair playn" voi tuossa asiassa unohtaa, eikä Suomi ole tehnyt mitään väärää, Lehkonen naurahtaa.

Lue myös:

.
.