Hyppää sisältöön

Miksi Leijonat voittaa aina kaikki tiukat ottelut? Asiantuntija ylistää Jukka Jalosen mestarillisia kykyjä

Leijonat löi jääkiekon MM-välierässä Tampereella Yhdysvallat 4–3. Yle Urheilun asiantuntijan Ismo Lehkosen mukaan Suomi on kuin kone, joka löytää aina keinon voittaa.

Harri Pesonen ja Joel Armia tuulettavat Yhdysvaltoja vastaan. Armia viimeisteli Suomen voittomaalin ottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat teki suomalaista jääkiekkohistoriaa etenemällä ensimmäistä kertaa koskaan loppuotteluun koti-MM-kisoissa. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa esiin kolme poimintaa Suomen 4–3-voittoon päättyneestä välierästä Yhdysvaltoja vastaan.

1. Suomi löytää aina keinot voittaa

Leijonat on hävinnyt varsinaisella peliajalla MM-kisojen ottelun viimeksi Slovakian turnauksessa 2019, kun Saksa oli parempi alkulohkon päätöspelissä 4–2. Sen jälkeen Leijonien putki on venähtänyt hämmästyttävästi jo 22 ottelun mittaiseksi.

Aivan kuten torstain puolivälierässä Slovakiaa vastaan, myös Yhdysvallat onnistui iskemään hieman hermostuneeseen Suomeen avauserässä. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä paremmin Suomi löysi oman pelinsä.

– Se on se Saksan jalkapallomaajoukkue, joka aina lopussa voittaa tasaiset pelit. Jukka Jalosen matemaattinen lähestyminen peliä ja turnausformaattia kohtaan toimii kuin junan kiskot, Lehkonen kehuu.

Jukka Jalonen on voittanut Suomen maajoukkueessa maailmanmestaruudet 2011 ja 2019 sekä olympiakullan tänä vuonna. Kuva: Tomi Hänninen

– Nämä MM-kisojen pudotuspelit ratkeavat pieniin marginaaleihin ja asioihin. On se sitten siniviivojen voittamista, suunnanmuutospeliä omiin, jäähyttömyyttä tai erikoistilanteita, aina Suomi on piirun verran parempi.

Kyse on Lehkosen mukaan jokaisen yksilön valmistamisesta pelaamaan viisikkotasolla systeemin mukaan.

– Kaikki pelaajat ovat yksilötasolla aika lähellä toisiaan. Jalosen arvokisafinaaleihin päättyneissä projekteissa paistaa taktinen osaaminen, kurinalaisuus sekä voi siihen ottaa itseluottamuksenkin mukaan. Onhan se kasvanut matkan varrella, kun kaikki luottavat siihen, että homma hoituu lopussa.

Suomen ja Yhdysvaltojen ottelussa nähtiin kovia kamppailuita. Välillä Seth Jones löysi itsensä maalin sisältä. Kuva: Tomi Hänninen

2. Miro Heiskasen dominanssi häikäisi

Dallasin NHL-tähtipuolustaja Miro Heiskanen on totutellut aikansa uuteen pelitapaan ja neljän puolustajaparin rotaatioon. Lauantain välierässä ihmettely oli takana, ja 22-vuotias Heiskanen keräsi maailmanluokan esityksellään tehot 1+2.

– Hän nauttii päästessään estradille. Luistelijana hän on yksi maailman parhaita, hän näkee kentän hyvin ja se näyttää helpolta. Paineensietokyky nuoreksi pelaajaksi on ihan käsittämättömällä tasolla.

Miro Heiskanen oli Suomen tähti MM-välierässä. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen parhaana pelaajana palkitulle Heiskaselle kellotettiin peliajaksi 21.36, ja se oli eniten Leijonista. Vastuuta tuli nyt reippaammin kuin aiemmissa peleissä.

– Totta kai se helpottaa tämäntyyppistä pelaajaa, joka on tottunut pelaamaan puolet pelistä. On kyse ihan eri pelistä, kun pelaat joka neljättä vaihtoa. Näytti hän tähänkin rytmiin tottuvan hiljalleen, Lehkonen virnistää.

3. Pelin loppu pitää juoksuttaa paremmin

Kahden maalin johtoasemassa päätöserässä Leijonien peli passivoitui, ja Yhdysvallat pääsi maalin päähän. Lehkosen mukaan valmentajat lähes yksinomaan haluaisivat joukkueensa olevan aktiivinen, jalkava ja aggressiivinen johtoasemassakin, mutta aina niin ei käy.

– Pelin loppu on sellainen osa-alue, jota valmennus joutuu miettimään. Kahden maalin johdossa viidellä kuutta vastaan pelaaminen oli passiivista, ja kun USA sai kavennusmaalin, valmennus muutti peliä aggressiivisemmaksi. Itse olen katsomovalmentajana jälkimmäisen kannalla.

– Pelaajilla on lisenssi vetää sen passiivisuuden kautta, ja kun yksi tekee jostain syystä sen valinnan, muut neljä seuraavat. Se on mielestäni psykologinen juttu.

Lue myös:

.
.