Leijonat teki suomalaista jääkiekkohistoriaa etenemällä ensimmäistä kertaa koskaan loppuotteluun koti-MM-kisoissa. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa esiin kolme poimintaa Suomen 4–3-voittoon päättyneestä välierästä Yhdysvaltoja vastaan.
1. Suomi löytää aina keinot voittaa
Leijonat on hävinnyt varsinaisella peliajalla MM-kisojen ottelun viimeksi Slovakian turnauksessa 2019, kun Saksa oli parempi alkulohkon päätöspelissä 4–2. Sen jälkeen Leijonien putki on venähtänyt hämmästyttävästi jo 22 ottelun mittaiseksi.
Aivan kuten torstain puolivälierässä Slovakiaa vastaan, myös Yhdysvallat onnistui iskemään hieman hermostuneeseen Suomeen avauserässä. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä paremmin Suomi löysi oman pelinsä.
– Se on se Saksan jalkapallomaajoukkue, joka aina lopussa voittaa tasaiset pelit. Jukka Jalosen matemaattinen lähestyminen peliä ja turnausformaattia kohtaan toimii kuin junan kiskot, Lehkonen kehuu.
– Nämä MM-kisojen pudotuspelit ratkeavat pieniin marginaaleihin ja asioihin. On se sitten siniviivojen voittamista, suunnanmuutospeliä omiin, jäähyttömyyttä tai erikoistilanteita, aina Suomi on piirun verran parempi.
Kyse on Lehkosen mukaan jokaisen yksilön valmistamisesta pelaamaan viisikkotasolla systeemin mukaan.
– Kaikki pelaajat ovat yksilötasolla aika lähellä toisiaan. Jalosen arvokisafinaaleihin päättyneissä projekteissa paistaa taktinen osaaminen, kurinalaisuus sekä voi siihen ottaa itseluottamuksenkin mukaan. Onhan se kasvanut matkan varrella, kun kaikki luottavat siihen, että homma hoituu lopussa.
2. Miro Heiskasen dominanssi häikäisi
Dallasin NHL-tähtipuolustaja Miro Heiskanen on totutellut aikansa uuteen pelitapaan ja neljän puolustajaparin rotaatioon. Lauantain välierässä ihmettely oli takana, ja 22-vuotias Heiskanen keräsi maailmanluokan esityksellään tehot 1+2.
– Hän nauttii päästessään estradille. Luistelijana hän on yksi maailman parhaita, hän näkee kentän hyvin ja se näyttää helpolta. Paineensietokyky nuoreksi pelaajaksi on ihan käsittämättömällä tasolla.
Suomen parhaana pelaajana palkitulle Heiskaselle kellotettiin peliajaksi 21.36, ja se oli eniten Leijonista. Vastuuta tuli nyt reippaammin kuin aiemmissa peleissä.
– Totta kai se helpottaa tämäntyyppistä pelaajaa, joka on tottunut pelaamaan puolet pelistä. On kyse ihan eri pelistä, kun pelaat joka neljättä vaihtoa. Näytti hän tähänkin rytmiin tottuvan hiljalleen, Lehkonen virnistää.
3. Pelin loppu pitää juoksuttaa paremmin
Kahden maalin johtoasemassa päätöserässä Leijonien peli passivoitui, ja Yhdysvallat pääsi maalin päähän. Lehkosen mukaan valmentajat lähes yksinomaan haluaisivat joukkueensa olevan aktiivinen, jalkava ja aggressiivinen johtoasemassakin, mutta aina niin ei käy.
– Pelin loppu on sellainen osa-alue, jota valmennus joutuu miettimään. Kahden maalin johdossa viidellä kuutta vastaan pelaaminen oli passiivista, ja kun USA sai kavennusmaalin, valmennus muutti peliä aggressiivisemmaksi. Itse olen katsomovalmentajana jälkimmäisen kannalla.
– Pelaajilla on lisenssi vetää sen passiivisuuden kautta, ja kun yksi tekee jostain syystä sen valinnan, muut neljä seuraavat. Se on mielestäni psykologinen juttu.
Lue myös: