Hyppää sisältöön

Leijonilla on ominaisuus, joka saattaa olla myrkkyä myös Kanadalle MM-finaalissa: "Vaikka kuinka yrittäisi valmistautua, se voi mennä tunteisiin"

Suomi kohtaa tänään jääkiekon MM-finaalissa Tampereella Kanadan. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen odottaa, että Leijonat saisi otteluun räväkämmän alun kuin puolivälierässä ja välierässä.

Suomi on ollut kurinalainen ja kärsivällinen. Leijonat on kääntänyt tiukat pelit voitoiksi, ja tänään joukkueella on mahdollisuus juhlia MM-kultaa kotiyleisön edessä. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat pelaa tänään Kanadaa vastaan jääkiekon MM-finaalissa Tampereella. Kyseessä on historian ensimmäinen kerta, kun samat maat kohtaavat kolmannen kerran peräkkäin loppuottelussa.

MM-torikokous: Finaalin ratkaisija pelaa kahden hullun porilaisen rinnalla

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa tässä jutussa esiin kolme poimintaa kello 20.20 alkavaa loppuottelua ajatellen.

1. Suomi tarvitsee paremman lähdön kuin aiemmissa peleissä

Leijonien startti on ollut nihkeä niin Slovakiaa kuin Yhdysvaltojakin vastaan. Molemmat pääsivät tekemään ensimmäisen maalin ja Slovakia jopa kaksi, mutta Suomi onnistui nousemaan voittoihin.

Lehkosen mukaan Kanada on erinomainen joukkue johtoasemassa.

– He puolustavat tosi hyvin. On selvää, että lähdön pitää olla rapsakampi kuin kahdessa aiemmassa ottelussa. Kyllä siitä on varmasti puhuttu ja välierässäkin Hannes Björninen tuli ottamaan ensimmäisen aloituksen, jotta siitä olisi heti päästy kiekkoon ja vyöryttämään, Lehkonen toteaa.

Miro Heiskasen fantastinen tasoitusmaali virkisti Suomen peliä lauantain välierässä. Kuva: Tomi Hänninen

– Peli ei vain ole lähtenyt siitä rullaamaan heti. Alut ovat olleet vähän pehmeitä ja jännittyneitä, mutta siitä täytyy nostaa Suomelle hattua, että pelit ovat hiljalleen kääntyneet. Leijonat on henkisesti tosi vahva ryhmä.

2. Leijonia ei voi horjuttaa fyysisellä pelottelulla

Yhdysvallat yritti etenkin alkulohko-ottelussa hämmentää suomalaispelaajia aggressiivisella otteella. Lehkonen seuraa tarkasti, miten Kanada ottelua taktisesti lähestyy.

– Päävalmentaja Claude Julien tietää, ettei Suomea saa fyysisellä pelillä kurittomaksi. Leijonilla tunne ei lähde lapasesta. He eivät sählää samalla tavalla kuin tshekit, joita vastaan oli ihan selkeä pelisuunnitelma ärsyttää heitä.

David Pastrnak turhautui Pierre-Luc Dubois'n toimintaan välierän toisessa erässä. Tarpeettoman kaksiminuuttisen aikana Kanada rankaisi. Kuva: Tomi Hänninen

– Vaikka Kanada kuinka yrittäisi valmistautua, Suomen kurinalaisuus voi silti olla myrkkyä ja heillä se voi mennä tunteisiin. Mahdollisista ylivoimapaikoista pitäisi pystyä rankaisemaan kylmästi.

Slovakia ja Yhdysvallat iskivät kovaa kiinni suomalaispuolustukseen ja saivat etenkin pelien alussa Leijonat hieman varpailleen.

– Lähtisikö Kanada flow-karvaukseen, jossa karvataan kovaa, muttei viedä taklauksia loppuun saakka, vaan se on enemmän riistopelaamista? Heillä on ollut myös erilaisia trap-variaatioita, joilla yritetään ottaa Suomen kontrollilähtöjä pois.

– Maalinedustoilla he ovat kovia molemmissa päissä, se on selvä asia.

3. Aloitukset korostuvat – mikä merkitys peluutusedulla on?

Leijonat on kotijoukkue, eli Jukka Jalonen pääsee halutessaan viimeistä vaihto-oikeutta hyödyntämällä päättämään, kuka pelaa ketäkin vastaan. Julienia Montrealin valmentajana tarkasti seurannut Lehkonen kertoo, että 62-vuotiaalle konkarille peluuttamisella on suuri merkitys.

– Julien tutkii todella tarkasti, miten vastustaja pelaa. Hän haluaa, että omat isot pojat pelaavat minuuttimäärällisesti aika paljon, kun taas Suomi pelaa aika orjallisesti kenttien numerojärjestyksessä. Lähtisikö Julien ehkä yrittämään, että Pierre-Luc Dubois'n kenttä pelaisi kaikkia muita paitsi Björnisen kenttää vastaan?

Joel Armian entinen valmentaja Claude Julien yrittää viedä Kanadan MM-kultaan Suomen nenän edestä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Osa peluutusta on myös tiettyjen senttereiden asettaminen toisiaan vastaan. Kiekko on vallan väline, jonka molemmat haluavat aloituksista kiivaasti itselleen.

– Aloitukset ovat Kanadan dna:ssa, ja he tulevat valmistautumaan niihin tosi tarkasti. Ne pitäisi Suomen saada tavalla tai toisella omalle joukkueelle, jotta tulisi hyökkäys-puolustus-hyökkäys -rytmiä. Julienille ei Montrealin aikoina ollut tyypillistä pelata keskustan kautta, eli he tulevat pelaamaan suoraviivaisesti laitakaistojen kautta.

Lue myös:

.
.