Hyppää sisältöön

"Lapset itkivät ja ihmiset jäivät loukkuun" – Mestarien liigan finaalin järjestelyt pettivät pahasti, Liverpoolin puolustaja raivoissaan pelin jälkeen

Real Madridin historian 14:s Mestarien liigan tai sitä edeltäneen Euroopan cupin voitto jäi loppuottelun jälkeen epäonnistuneiden järjestelyjen varjoon.

Fanien päälle ruiskutettiin pippurisumutetta, ja myös kyynelkaasua käytettiin. Kuva: Getty Images

Liverpoolin laitapuolustaja Andy Robertson oli suivaantunut jalkapallon Mestarien liigan finaalin järjestelyistä. Real Madrid voitti Liverpoolin lauantai-iltana Pariisissa 1–0, mutta ottelun jälkeen kuumaksi perunaksi nousi Stade de France -stadionin epäonnistuneet järjestelyt.

Ottelun alku viivästyi 35 minuuttia, koska turvatarkastukset eivät vetäneet. Varsinkin Liverpoolin katsomonosissa oli vielä runsaasti tyhjiä paikkoja, kun pelin piti alkaa. Stadionille pääsi myös katsojia, joilla ei ollut lippuja.

Järjestelyistä yhtenä osapuolena vastanneen Euroopan jalkapalloliitto Uefan mukaan viivästystä aiheutti myös se, että ihmisiä pyrki otteluun väärennetyillä lipuilla.

– Yksi minun kavereistani ei päässyt stadionille, koska hänen lippunsa oli mukamas väärennetty. Voin kuitenkin vakuuttaa, että hänen lippunsa oli täysin aito, sillä minä olin hankkinut sen seuran kautta, Robertson kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan BBC:lle.

Andy Robertsonin pää oli painuksissa tappiollisen finaalin jälkeen. Kuva: Getty Images

Poliisi käytti myös pippurisumutetta ja kyynelkaasua. Esimerkiksi ESPN:n Mark Ogden kertoi, että faneja, jotka odottavat rauhallisesti lippujensa kanssa porttien ulkopuolella, on suihkutettu pippurisumutteella.

– Lähes meidän kaikkien perheemme kokivat kovia. Se oli yhtä sekamelskaa. En voi todellakaan sulattaa sitä, että poliisi heitti kyynelkaasua ihmisten joukkoon. Se oli kamalaa faneillemme. Ihmiset panikoivat ja siellä oli perheitä. Kokemus ei varmasti ollut miellyttävä. Ei ihmiset halua tulla tällaiseen finaaliin, Robertson jyrisi.

Myös Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp kertoi, että joidenkin pelaajien perheillä oli vaikeuksia päästä stadionille sisään.

– Kuulin, että asiaa tullaan tutkimaan. Siellä oli muutamia asioita, jotka eivät olleet hyviä. On selvää, että stadionin ulkopuolella oli hankalaa, mutta en tiedä enempää asiasta, saksalaisvalmentaja totesi.

Ranskan sisäministeri Gerald Darmaninin mukaan brittifanit olivat hyökänneet stadionin ulkopuolella järjestäjien kimppuun ja rynnineet stadionille ilman lippuja. Sosiaalisessa mediassa jaetuissa videoissa nähdään joidenkin sekä Real Madridin että Liverpoolin fanien kiipeävän turva-aitojen yli stadionille ennen ottelua. Katsojien väkivaltaisuuksista videoita ei ole sosiaalisessa mediassa vielä jaettu.

– Tuhannet brittiläiset kannattajat runnoivat tiensä porteille joko ilman pääsylippua tai väärennetyllä lipulla ja käyttäytyivät väkivaltaisesti turvajärjestelyistä vastaavia henkilöitä kohtaan, Darmanin kirjoitti Twitterissä.

Myös Ranskan urheiluministeri Amelie Oudea-Castera kommentoi levottomuuksia.

– Järjestäjien ja poliisien työ oli hankalaa. Väkivallalla ei ole mitään sijaa stadioneilla, Oudea-Castera kirjoitti Twitterissä.

Liverpoolin fanit olivat huutaneet: "päästäkää meidät sisään, meillä on liput". Kuva: Getty Images

Liverpool tiedotti, että joukkue on pettynyt siitä, kuinka sen faneja kohdeltiin.

– Lapset itkivät ja ihmiset jäivät loukkuun, kun ihmiset rynnivät portille ja repivät sen auki, Liverpool-fani Colm Lacey kertoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Uutistoimisto AP:n toimittaja Steve Douglasin mukaan järjestäjät pakottivat häntä poistamaan kuvaamansa materiaalit levottomuuksista.

Stadionille mahtuu 80 000 katsojaa, mutta kaupunkiin epäiltiin saapuneen 30 000–40 000 Liverpoolin kannattajaa, joilla ei ollut pääsylippua.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi pidätti Pariisissa tusinoittain ihmisiä Mestarien liigan finaalin aikana. Ranskan sisäministeriön mukaan 68 ihmistä pidätettiin, joista myös 39 vangittiin. Vangittuja vastaan voidaan nostaa syyte.

Liverpool-kannattaja vertasi sekasortoa Hillsborough'n onnettomuuteen

Liverpoolilla on stadiononnettomuuksista traagista historiaa, joka on seuran muistissa ikuisesti. Hillsborough'n katsomotungoksesta johtunut onnettomuus vaati 97 Liverpool-kannattajan hengen vuonna 1989.

– Olen todella stressaantunut. Olen opettaja enkä ole koskaan saanut pippurisumuttimesta. En ole tehnyt mitään väärää, en ole uhka, Liverpool-kannattaja Pete Blades sanoi ottelun jälkeen AFP:lle.

– Olin Hillsborough'n onnettomuudessa 1989 ja tänään tapahtunut noudatti samaa kaavaa. He (järjestäjät) avasivat portit ja sitten sulkivat ne. Olen niin vihainen. Ranska on pettänyt itsensä, 57-vuotias Blades sanoi ja syytti poliisia tarpeettomasta voimankäytöstä.

Juttua muokattu kello 9.35: Korjattu juttuun, että ottelu pelattiin Pariisissa Stade de France -stadionilla, ei Parc des Princes -stadionilla.

Lisäys klo 9.57: Lisätty STT:n materiaalista viittaus Hillsborough'n onnettomuuteen.

Lue myös:

.
.