Hyppää sisältöön

Kanadan pelaajat itsevarmoina finaaliin: "Olemme oppineet virheistämme" – valmennus yrittää syödä Leijonien alivoiman

Suomi on toistaiseksi selvittänyt kaikki alivoimat ilman takaiskua. Kanadan valttina on laaja ratkaisijoiden rintama. Loppuottelu Tampereella alkaa tänään kello 20.20.

Max Comtois on Kanadan nykyryhmän ainoa pelaaja, joka oli lyömässä Suomea viime vuoden MM-finaalissa. Kuva: Tomi Hänninen

Tuttuun tapaan Kanada on kasvanut peli peliltä vahvemmaksi jääkiekon MM-turnauksessa. Vuosi sitten Latviassa Kanada tarvitsi Suomenkin apua, jotta mahtimaa selviytyi pudotuspeleihin. Lopulta maat kohtasivat finaalissa, jossa Kanada vei voiton Leijonista jatkoerässä 3–2.

Tänä vuonna Kanada oli puolivälierässä Ruotsia vastaan kuilun partaalla, mutta punnersi kolmen maalin takaa jatkoaikavoittoon 4–3.

– Pelaan nyt kolmatta MM-turnaustani. Jokaisessa turnauksessa tulee hyviä ja huonoja hetkiä. Ruotsia vastaan pelasimme osan ottelusta huonosti, mutta tulimme takaisin, ja se on kaikkein tärkeintä. Olemme oppineet virheistämme, Kanadan tehohyökkääjä Pierre-Luc Dubois kommentoi välierän jälkeen.

Hänen johtamansa ykkösketju on ollut Suomessa todella tehokas. Dubois (7+6=13) on turnauksen pistepörssissä toisena, Drake Batherson (3+10=13) kolmantena ja Dylan Cozens (6+6=12) neljäntenä. Pörssiä johtaa Tshekin Roman Cervenka (4+11=15).

Hyökkääjä Max Comtois nostaa Kanadan hyökkäyksen leveyden isoksi aseeksi myös finaalia ajatellen.

– Ykkösketju on tulessa, ylivoima toimii, nelosketjukin pystyy maalintekoon. Kokonaisuus on nyt hyvässä kunnossa, Comtois luetteli lauantaina.

Kanadan joukkueesta peräti 18 pelaajaa on tehnyt vähintään yhden maalin ja 11 pelaajaa vähintään kaksi maalia. Leijonien vastaavat luvut ovat 15 ja 9 eli puheille Kanadan ratkaisurintaman leveydestä on katetta.

Kanadalaiset korostivat kahta asiaa ennen sunnuntain finaalia: pelin alkua ja erikoistilanteita.

– Emme saa antaa yliotetta Suomelle alussa, koska sitten kotihalli alkaa rokata, Cozens muistutti.

– Suomi on todella vahva erikoistilanteissa. Ryhdymme opiskelemaan Suomen alivoimaa ja toivottavasti löydämme oikeat ratkaisut, kuten teimme Tshekkiä vastaan, päävalmentaja Claude Julien totesi.

MM-torikokous: Finaalin ratkaisija pelaa kahden hullun porilaisen rinnalla

Välierässä joukkue rankaisi Tshekin kahdesta ensimmäisestä jäähystä Adam Lowryn ja Mathew Barzalin maaleilla, jotka pitkälti käänsivät koitoksen Kanadan eduksi.

Leijonien alivoima on hämmästyttävästi edelleen yhdeksän pelin jälkeen sataprosenttista. Kanadan lukema on 78. Ylivoimalla Kanada on prosenteissa Suomea edellä niukasti, 34–31.

Comtois on Kanadan nykyryhmän ainoa pelaaja, joka oli voittamassa vuodentakaista finaalia. Tuolloin hänellä oli iso rooli loppuottelussa. Suomi johti kahdesti, mutta Comtois teki 1–1-tasoituksen ja syötti päätöserässä 2–2-maalin. Jatkoerässä Nick Paul viimeisteli mestaruusosuman.

Tampereella Comtois painottaa joukkuekavereilleen maltin merkitystä.

– Suomi puolustaa todella hyvin. Siitä tulee shakkia, jossa meidän pitää olla kärsivällisiä, Comtois sanoi finaalin alla.

Samoilla linjoilla on ryhmän kapteeni Thomas Chabot.

– Molemmat joukkueet ovat hyviä. Meidän pitää keskittyä pelisuunnitelmaan, jotta meillä on mahdollisuus voittaa, Chabot summasi Yle Urheilulle.

MM-kisojen loppuottelu Suomi–Kanada alkaa sunnuntaina kello 20.20.

Lue myös:

.
.