Hyppää sisältöön

Ilari Filppula tajusi mitä oli tapahtumassa, kun näki veljensä NHL-tähtien keskellä – Valtteri Filppula nousi ensimmäisenä suomalaisena harvalukuiseen klubiin

Valtteri Filppulasta tuli sunnuntaina ensimmäinen suomalainen, joka on yltänyt Kolmen kullan klubiin. Klubiin pääsee voittamalla Stanley Cupin, olympiakullan ja maailmanmestaruuden. Filppulalla on nyt ne kaikki.

Leijonien kapteeni Valtteri Filppula nosti mestaruuspokaalin sunnuntaina. Kuva: Tomi Hänninen

Valmentajalegenda Hannu Jortikka muistaa elävästi hetken, kun hän näki juuri 19 vuotta täyttäneen Valtteri Filppulan ensimmäistä kertaa tositoimissa. Jokereiden päävalmentajan tehtävään vuonna 2003 tarttunut Jortikka oli vielä pohtinut seuraavan kauden joukkuettaan, mutta yksi A-nuorten ottelu katsomossa muutti kaiken.

– Siellä pisti silmään kaksi pelaajaa: Filppula ja Sami Lepistö. Sanoin (Matti) Virmaselle ja (Harry) Harkimolle, ettei tarvitse hommata lisää pelaajia, vaan nämä junnut otetaan joukkueeseen, kuusinkertainen suomenmestarivalmentaja Jortikka muistelee.

– Sanotaanko nyt näin, ettei asiasta oltu ihan samaa mieltä, mutta koska olin päävalmentaja, minun annettiin pitää pääni.

Detroitin kesän 2002 kolmannen kierroksen varaus Filppula, nyt 38, otti ensimmäiset askeleensa liigakaukaloissa vuosina 2003–2005 Jortikan alaisuudessa. Ensimmäinen, hieman rikkonainen kausi toi 49 ottelussa tehot 5+13, ja hän oli voittamassa vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden kotikisoissa pronssia. Filppula ja Lepistö valittiin kisojen tähdistöön.

Seuraavalla kaudella Filppula otti loikan eteenpäin, ja 55 pelissä syntyi jo 30 (10+20) tehopistettä.

– Hän aloitti massiivisen voimaharjoittelun, ja jos sulla on lahjoja, menet vuodessa ihan järkyttävän paljon eteenpäin. Niin "Vallelle" kävi, Jortikka kertoo.

17 vuotta liigaläpimurron jälkeen Filppulalla on mahdollisuus tänään tehdä suomalaista jääkiekkohistoriaa, kun Suomi kohtaa Kanadan miesten MM-turnauksen loppuottelussa. Leijonien kapteeni voi nousta ensimmäisenä suomalaispelaajana Triple Gold Clubiin eli Kolmen kullan klubiin Stanley Cupin, olympiakullan ja MM-kullan voittajana.

Jortikka ei ole yllättynyt, että Jokereissa loistanut nuorukainen on luonut näin poikkeuksellisen uran.

– Peliäly erotti hänet muista. Hän näki kentän, pystyi syöttämään ja kokonaisvaltainen pelaaminen oli hyvin hallussa.

Ilari ja Valtteri Filppulan välit ovat aina olleet läheiset. Vuonna 2005 heidän piti pelata yhdessä Jokereissa, mutta Valtteri lähti Pohjois-Amerikkaan. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Sveitsiläinen linkkari

Kokonaisvaltainen pelaaminen on termi, joka toistuu usein Filppulasta puhuttaessa. Mittavan uransa syksyllä 2020 lopettanut isoveli Ilari Filppula puhuu kaksi ja puoli vuotta nuoremmasta pikkuveljestään "sveitsiläisenä linkkuveitsenä", joka taipuu joka tilanteeseen.

– Hänestä tulee kaksi asiaa mieleen, joissa hän on ollut minua parempi. Ensimmäinen on kahteen suuntaan pelaaminen ja erilaisten pelitilanteiden taitaminen niin tappio- kuin johtoasemassakin, Ilari Filppula sanoo.

– Toinen on luisteleminen, joka oli itselle ajoittain se suurin haaste. Hän on ollut aina tosi hyvä luistelemaan, ja jos olisin jaksanut tehdä yhtä paljon töitä kuin hän, se olisi voinut auttaa itseäkin tosi paljon.

Valtteri Filppula pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. Tässä hän on menettänyt mailansa Ruotsia vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Jokerikausien jälkeen Filppula suuntasi vuonna 2005 Pohjois-Amerikkaan taistelemaan paikasta Detroitin NHL-miehistössä. Kun pikkuveli lähti maailmalle, isoveljelle alkoi hiljalleen valjeta, millainen urasta voisikaan muodostua.

– En ollut itse seurannut NHL:ää niin paljon, ja ajatus siitä tuntui tosi kaukaiselta. Tiesin Detroitin organisaationa nostavan lupaavia pelaajia mukaan joukkueeseen, ja kun kärki oli kova, heillä oli ikään kuin varaa hitaaseen kouluttamiseen, Ilari Filppula kertoo.

– Kun sitten näki, millaisten pelaajien kanssa hän pääsi pelaamaan ja oppimaan heiltä, itsekin rupesi ajattelemaan, että hänestä voi tulla aika kovakin pelaaja NHL:ssä.

"Uskomattoman hyvä tyyppi"

Ja kovahan Valtteri Filppulasta tuli. Vuosina 2005–2021 hän pelasi Detroitissa, Philadelphiassa, Tampa Bay Lightningissä ja New York Islandersissa 1 056 runkosarjaottelua. Määrä on suomalaisista seitsemänneksi suurin.

Kesällä 2008 Filppula pääsi nostamaan lätkämaailman himoitumman pytyn ilmaan, kun Red Wings löi Stanley Cupin finaaleissa Pittsburgh Penguinsin. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen näkee, että Filppula on yksi merkittävimmistä suomalaisista kiekkolähettiläistä, mitä maailmalla on nähty.

– Hän pelaa tyylikästä ja vastustajaa kunnioittavaa reilua jääkiekkoa. Hän on täydellinen tyyppi siinä mielessä, miten kaikki toivoisivat pelaajan ja ihmisen käyttäytyvän, Lehkonen kehuu.

– En ole törmännyt ihmiseen, joka olisi sanonut Filppulasta pahaa sanaa. Hän on uskomattoman hyvä tyyppi, joka kohtelee joukkuekavereita, vastapuolen pelaajia ja mediaa hienosti. Hän on myös mentoroinut aika montaa hyvää pelaajaa.

Filppula takoi keväällä 2008 22 pudotuspeliottelussa tehot 5+6, ja Red Wings pääsi nostamaan Stanley Cupia. Kuva: Getty Images

Hannu Jortikan mukaan Filppulaa helpompaa valmennettavaa saa hakea.

– Piti vain rauhoitella harjoittelun määrää. Jos kaikki pelaajat olisivat samanlaisia valmennettavia, niin helppoa olisi. Kiva, miellyttävä ihminen kaiken kaikkiaan.

Ilari Filppula toteaa, että vaikka erittäin kilpailuhenkinen pikkuveli oli jo juniorina lahjakas, hän ei ole koskaan karttanut työntekoa. Lopputuloksena on pitkä ja mittava ura, jonka aikana älykkään sentterin taso on aina pysynyt korkealla.

Pahoja loukkaantumisiakaan ei ole matkan varrelle juuri sattunut.

– Olisi kiva saada siirrettyä seuraaville polville sitä tietoa, miten hän on harjoitellut, jotta hän on pystynyt pelaamaan noin pitkän uran, Lehkonen tiivistää.

Kolmen kullan klubi on harvojen kerho

Tällä kaudella Filppula kipparoi Leijonat olympiakultaan Pekingissä. NHL-kaukalot Sveitsin NLA-liigaan ja Geneve-Servetten paitaan vaihtanut luottomies on yhden voiton päässä erittäin vaikeasta ja harvinaisesta saavutuksesta.

Niin kutsuttuun Kolmen kullan klubiin eli Triple Gold Clubiin pääsee, jos voittaa urallaan niin Stanley Cupin, olympiakultaa kuin maailmanmestaruudenkin. Jos Leijonat voittaa illalla, Filppula olisi ensimmäinen suomalainen kerhossa, ja kaikkiaan klubin 30. jäsen.

Filppulan ura jatkuu myös ensi kaudella Sveitsissä, mutta on mahdollista, että MM-finaali on uran viimeinen leijonapaidassa. Lehkonen naurahtaa, kun häneltä kysyy saavutuksen kovuudesta.

– Ei sitä voi edes ymmärtää. Jos joku olisi sanonut 10 vuotta sitten, että hän voittaa kaikki kolme kultaa, olisi naurettu päin naamaa. Ei kukaan voinut edes unelmoida siitä, se on fakta.

– Silloin yhdenkin voittaminen oli vähän niin kuin Graalin malja. Olisihan se virstanpylväs, että meille tulisi pelaajia, jotka unelmoivat kolmesta kullasta, Lehkonen sanoo.

Nopeimmillaan kerhoon on liitytty reilussa kahdessa vuodessa, kun vuonna 2006 olympia- ja MM-kultaa vuolleet Henrik Zetterberg, Mikael Samuelsson ja Niklas Kronwall voittivat Filppulan seurakavereina Stanley Cupin 2008. Pisin väli oli Vjatsheslav Fetisovilla, jonka ensimmäisen MM-kullan ja vuonna 1997 voitetun Stanley Cupin välillä oli 19 vuotta.

Nuorimpana saavutukseen on yltänyt Jonathan Toews 22-vuotiaana, ja vanhimpana Pavel Datsjuk 39-vuotiaana. Ilari Filppula kuvailee, että voittaakseen huiman triplan täytyy olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja pelata pitkään korkealla tasolla.

– Todennäköisyys sille on tosi pieni, ja olisihan se tosi hieno juttu. Vaikka Suomessa on ollut superkovia pelimiehiä pitkään, kenellekään se ei ole vielä osunut kohdalleen, Ilari Filppula sanoo.

Marko Anttilan mukaan Valtteri Filppula ei ole äänekkäin pukukopissa, mutta hän on karismaattinen persoona, jonka tekemisiä seurataan tarkasti. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

"Motivaatioviisarit ovat ihan tapissa"

Filppula itse toppuutteli asiaa lauantain välierän jälkeen muistuttamalla, että tärkeintä on päästä pelaamaan voitosta joukkueena ja saavutus tulee bonuksena, jos on tullakseen. Ilari Filppula uskoo, että asia on pyörinyt mielessä, muttei siitä haittaakaan ole.

– En usko, että sitä pystyy sulkemaan pois, mutten näe siinä mitään ristiriitaa, jos ajattelee, että se olisi tosi hieno saavuttaa. Se liittyy joukkueen yhteiseen tavoitteeseen voittaa kulta, psykologiaa opiskeleva isoveli sanoo.

Vuoden 2019 MM-kapteeni Marko Anttila myönsi pelin jälkeen, että ainakin hänelle Filppulan mahdollinen kruunaaminen klubiin tuo lisämotivaatiota.

– Vaikea muiden puolesta sanoa, mutta kyllä se mua ainakin innostaa. Hän on loistava joukkuepelaaja ja hyvä ukko. Pelaajana kaikki tietävät, millainen tietokone hän on jäällä, mutta ei mennä asioiden edelle.

Ismo Lehkosen mukaan kaikki on nyt pedattu ainakin motivaatiotekijöiden puolesta Leijonien MM-kullalle.

– Ensimmäinen mestaruus kotikisoissa, tuplakulta olympialaisten perään, Filppulan tilanne. Kaikkihan on mahdollista, mutta motivaatioviisarit ovat ihan tapissa. Leijonalauma pistää kaiken peliin, mitä löytyy, ja sitten jos se ei riitä, se ei vain riitä.

MM-finaali alkaa sunnuntaina kello 20.20. Ottelua seurataan hetki hetkeltä Ylen MM-seurannassa.

Lue myös:

.
.