Hyppää sisältöön

Kari Jalosesta tuli yhdeksässä viikossa Tshekin suuri sankari – "Voisiko sanoa, että hokiuran mahtavinta aikaa"

Kari Jalonen otti Tshekin jääkiekkomaajoukkueen valmennettavakseen maaliskuussa. Hän palautti menestyksekkään kiekkojoukkueen MM-mitalikantaan kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kari Jalonen on yksi Tshekin joukkueen sankareita, kun hän valmensi joukkueen mitaleille. Kuva: Tomi Hänninen

Kari Jalonen oli juhlittu sankari, kun Tshekki palasi kymmenen vuoden tauon jälkeen MM-mitalistiksi. Suomalaisyleisö antoi Jaloselle suuret aplodit ja "Kojo" nautti tilanteesta täysin rinnoin.

Tshekki voitti Yhdysvallat pronssiottelussa maalein 8–4 sunnuntaina Tampereella.

Haastattelupaikalle saavuttuaan Jalonen oli edelleen hämmentyneen onnellinen. Hän oli saanut pelaajilta kasteen "tshekkiläiseen tyyliin" ja ilo oli pursunnut niin joukkueesta kuin valmennus- ja huoltotiimistäkin.

– Huh huh. Voisiko sanoa, että hokiuran mahtavinta aikaa, Jalonen totesi ja etsiskeli hetken sanoja.

Vaikka yleisön kannustus lämmitti, Jalonen sanoi haluavansa nähdä tilanteessa myös isomman kuvan.

– Tshekki on odottanut mitalia kymmenen vuotta. Siellä on tehty töitä, mutta ei ole tullut tulosta. Toivoisin, että tämä menestys ja nämä meidän pelaajat ja isot idolit auttaisivat nuoria lapsia ja harrastajia, että saisimme jotain hyvää siitä sinne junioripuolelle.

Kari Jalosen mukaan joukkueen tähtipelaajat olivat kertoneet hänelle, että MM-mitali on äärimmäisen tärkeä Tshekille. Kuva: Tomi Hänninen

Jalosen mukaan joukkueen isoimmat tähdet kuten David Krejci, Roman Cervenka ja Tomas Hertl ovat kertoneet hänelle, että MM-mitali on iso juttu sekä joukkueelle että koko maalle. Etenkin kun joukkueen matka näissä MM-kisoissa ei sujunut täysin suunnitelmien mukaan. Joukkue hävisi alkusarjassa muun muassa Ruotsille ja yllättäen Itävallalle. Pronssiottelussakin se oli ensimmäisen erän jälkeen kahden maalin tappioasemassa.

– Tämä on ollut pomppuinen tämä matka. Kyllähän siinä ensimmäisessä erässä teimme kolme todella isoa virhettä, joista he (yhdysvaltalaiset) rankaisivat, Jalonen sanoi.

Tshekki ei Jalosen mielestä pelannut huonosti, mutta tärkeissä peleissä tappioasemassa tulee helposti kipsiä ja usko on koetuksella. Tshekin onneksi joukkueelta löytyi ratkaisijoita ja kuten Jalonen itse asian ilmaisi, joukkue pääsi jo maalin päähän nuuskaisemaan ennen päätöserää.

Kari Jalosen Tshekki teki ihmenousun MM-pronssille.

– Se oli avain siihen, että pystyimme iskemään lopussa. Kukaan ei pysty sanomaan, mistä se tuli, Jalonen sanoi, kun hän kertasi, mikä sai aikaan Tshekin ihmenousun päätöserässä.

Valmennusjohto teki kokoonpanoon vain yhden muutoksen, kun ykköskentän David Pastrnak ja kakkoskentän Matej Blumel vaihtoivat paikkaa.

– Oliko se se? En minä pysty sitä sanomaan. Mutta sitten alkoi tulla maali, toinen, kolmas, neljäs… Sen jälkeen jäällä oli vain yksi joukkue. Nämä ovat sellaisia henkimaailman asioita, että en minäkään tiedä, Jalonen totesi ja heilautti kättään.

Jalonen toimi Suomen maajoukkueen päävalmentajana kahden kauden ajan kausilla 2014–2016, ennen kuin siirtyi Sveitsiin ja SC Bernin päävalmentajaksi. Tästä tehtävästä hän sai potkut tammikuussa 2020. Maaliskuussa Jalonen pestattiin Tshekin maajoukkueen päävalmentajaksi.

Suomalaisyleisö antoi Kari Jaloselle suuret suosionosoitukset ja suomalaisvalmentaja otti tästä ilon irti mitalienjakotilaisuudessakin. Kuva: Tomi Hänninen

Jalonen sanoi, ettei hän ole kaivannut yleisön aplodeja ja voiton tuomaa euforiaa, vaan ennen kaikkea arkista työtä. Sitä hän onkin saanut tehdä nyt viimeiset yhdeksän viikkoa.

– Ja voin sanoa, että 24/7. Se on sitä, mitä olen kaivannut. Mutta tietenkin tämä on aika spesiaalia, että me juhlimme tuolla ja tanssitaan tuolla kopissa. Eihän tällaisia tunteita saa joka päivä.

Tshekin pelaajat ottivat ilon irti kauan kaipaamastaan MM-mitalista. Kuva: Tomi Hänninen

Maanantaina Tshekin maajoukkue lentää charter-lennolla Prahaan, jossa joukkue ja sen päävalmentaja otetaan varmasti riemuiten vastaan.

– En minä tiedä, mikä siellä odottaa. Mutta kyllä kai me muutama kalja tänään otetaan, Jalonen sanoi leveästi hymyillen.

Lue myös:

.
.