Hyppää sisältöön

Leijonille MM-kultaa! Suomelle historiallinen voitto kotikisoissa, Sakari Manninen ratkaisi jatkoajalla

Sakari Manninen ratkaisi dramaattisessa ottelussa Leijonille MM-kultaa kotikisoissa. Maailmanmestaruus on Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueelle historian neljäs.

Marko Anttila ja Valtteri Filppula suihkuttivat kuplajuomaa pukukopissa. Kuva: Lehtikuva

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue on saavuttanut historiansa neljännen maailmanmestaruuden. Suomi kukisti dramaattisessa MM-kotikisojen finaalissa Kanadan jatkoerässä maalein 4–3.

Suomen sankariksi nousi Sakari Manninen, joka ratkaisi maailmanmestaruuden ylivoimalla. Maalin syötti Mikael Granlund, joka oli tuonut aiemmin Leijonat peliin mukaan päätöserässä. Ratkaisumaali syntyi ajassa 66.42.

– Aina kultamitali MM-kisoista on uskomaton saavutus, sitten vielä spesiaalina nämä kotikisat ja kaikki hypetykset. Jatkoaika ja kaikki, meni maukkaimman mahdollisen mukaan, Sakari Manninen sanoi.

Marko Anttila ja Atte Ohtamaa nostivat Jukka Jalosen kultatuoliin. Kuva: Tomi Hänninen

Dramaattisessa päätöserässä nähtiin kaksi kohahduttavaa tuomiota. Ensin Suomi sai ylivoiman, kun Miro Heiskasen oma maila osui häntä kasvoihin. Heiskasen mailaa nostanut Cole Sillinger ei sulattanut erotuomarin päätöstä kahden minuutin rangaistuksesta.

Granlund tasoitti pelin 1–1:een, kun Suomi pelasi kahden miehen ylivoimalla. Tämän jälkeen Suomi karkasi nopeasti kahden maalin johtoon.

Loppuhetkillä Kanada sai puolestaan 2–3-kavennuksen, ja tuomari kertoi Jukka Jalosen haastaneen osuman. Tuomari ehti myös hylätä maalin, ja kotiyleisö räjähti riemuun. Hän kuitenkin perui tuomionsa heti tämän jälkeen, ja meni tarkistamaan tilannetta videolta. Videotarkastuksen jälkeen maali hyväksyttiin.

Jalonen keskusteli päätöksestä tuomarin kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Maailmanmestaruus on Leijonille historian ensimmäinen ja ylipäätään ensimmäinen MM-mitali kotikisoissa. Aiemmin Leijonat oli miesten kotikisoissa parhaimmillaan neljäs. Naisten jääkiekkomaajoukkue puolestaan saavutti MM-hopeaa kotikisoissa vuonna 2019.

Samalla Valtteri Filppula ylsi ensimmäisenä suomalaisena Triple Gold Clubiin eli Kolmen kullan klubiin Stanley Cupin, olympiakullan ja MM-kullan voittajana.

– Tietenkin on tullut hyvin näitä, mutta se kertoo ensinnäkin siitä, että olen ollut onnekas, olen saanut olla hyvissä joukkueissa mukana. Tämä on hyvä esimerkki, kuinka upea jengi meillä oli. Pitää nauttia tästä, Filppula sanoi.

Valtteri Filppula pääsi ensimmäisenä suomalaispelaajana kolmen kullan klubiin. Kuva: Tomi Hänninen

Finaalin arvoista kiekkoa

Kanada ja Suomi tarjosivat alusta alkaen finaalin arvoista jääkiekkoa. Kentällä oli vähän tilaa ja aikaa, ja paljon luistelu- ja kaksinkamppailutilanteita.

Kanada oli näissä asioissa edellä, ja joukkue pystyikin vahvalla karvauspelaamisellaan sekoittamaan Leijonien pelaamista. Se ei antanut Suomelle myöskään mahdollisuuksia kontrollilähtöihin, vaan iski vahvasti paineella Suomen päätyyn saakka.

Avauserän parhaimman maalipaikan loi juuri Kanada, joka sai karvattua kiekon Saku Mäenalaselta. Maalivahti Jussi Olkinuora tuli kuitenkin vastaan ja torjui Josh Andersonin laukauksen.

Toisessa erässä Suomi sai paremmin pelistään kiinni, ja voitti paremmin kaksinkamppailuita laitojen lähellä. Joukkueiden ero nähtiin ylivoimapelissä, kun Kanadan Mathew Barzal puhkoi Leijonien alivoimaneliön, ja Dylan Cozens täräytti yläkulmaan suoraan syötöstä.

Suomella oli niin ikään paikkoja ylivoimalla ja myöhemmin erän lopulla, mutta Kanadan Chris Driedger torjui kerta toisensa jälkeen Leijonien yritykset. Erän lopussa lähimpänä oli Jere Sallinen, mutta tolppa pelasti Kanadan takaiskulta.

Jere Sallisen yritys päätyi tolppaan. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Tätä ennen Cozens oli lähellä viedä Kanadan ylivoimalla jo 2–0-johtoon, mutta puolustaja Atte Ohtamaa liukui uhrautuvasti laukauksen eteen.

Granlund nousi esiin

Suomi tuli tasoihin kahden miehen ylivoimalla Cole Sillingerin kohahduttavan rangaistuksen jälkeen. Mikael Granlund iski Miro Heiskasen ohilaukauksesta kimmonneen päätykiekon tyhjään maaliin.

Lisäksi Kanadan maalivahti Driedger loukkaantui tilanteessa, joten Frölundan maalivahti Matt Tomkins joutui turnauksessa ensimmäistä kertaa tolppien väliin.

Tomkins ehti olla maalillaan vain minuutin ja 44 sekuntia, kun hän joutui antautumaan ensimmäistä kertaa. Granlund viritti rannelaukauksensa äärimmilleen ja laukoi turnauksen viidennen maalinsa yläkulmaan.

Mikael Granlund nosti maaleillaan Suomen mukaan voittotaisteluun. Kuva: Tomi Hänninen

Suomelle ratkaisevan tuntuisen kolmannen maalin viimeisteli Joel Armia, joka laukoi Juho Lammikon voittamasta aloituksesta suoraan yläkulmaan. Osuma oli porilaiselle turnauksen viides.

Kanada iski kuitenkin loppuhetkillä pelin tasoihin, kun Barzal pelasi kaksi loistavaa paikkaa maalin eteen. Ensin Zach Whitecloud kavensi 2–3:een, ja sen jälkeen Max Comtois toi Kanadan tasoihin.

Jatkoajalla Suomi sai ylivoiman, kun Kanadan kapteeni Thomas Chabot koukkasi Hannes Björnisen nurin. Ratkaisumaali syntyi Sakari Mannisen mailasta ylivoimalla.

Ottelun ratkaisuhetkillä isossa roolissa ollut Mikael Granlund summasi ottelun hyvin.

– Onhan toi, kyllä se menee. Loppuottelu oli vielä aikamoinen huvipuisto, mikä lie Tykkimäki. 11 vuotta sitten viimeksi on päässyt jotain voittamaan, on se aika hauskaa, sanotaan näin.

Marko Anttila ja Hannes Björninen olivat pakahtua onnesta maailmanmestaruuden ratkettua. Kuva: Lehtikuva
Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola onnitteli Mikael Granlundia voitosta. Kuva: Tomi Hänninen
Saku Mäenalanen, Hannes Björninen ja Marko Anttila juhlivat MM-pokaalin kanssa. Kuva: Petri Saarelainen / AOP

Lue myös:

.
.