Hyppää sisältöön

Kimmo Kuhta hehkuttaa ystävänsä Mikael Granlundin esitystä MM-finaalissa – "Hän oli ihan kentän kunkkuna"

Mikael Granlundin hyvä ystävä ja entinen joukkuekaveri Kimmo Kuhta kehuu varakapteenin johtamista tärkeimmillä hetkillä.

Mikael Granlund iski Leijonille pisteet 2+1.

Mikael Granlund nousi yhdeksi Leijonien maailmanmestaruuden suurimmista sankareista. Granlund iski kaksi maalia ja antoi ykkössyötön Sakari Mannisen 4–3-voittomaaliin jatkoerässä.

Granlundin hyvä ystävä Kimmo Kuhta seurasi jännittävää MM-finaalia kotisohvalla. Kuhdan mukaan ottelussa nähtiin jälleen, kuinka Granlund pystyy suoriutumaan korkealla tasolla kovimmassa paikassa.

– Hän haluaa haasteita, kohdata kovia paikkoja, ja olla silloin hyvä. Taas nähtiin, että kun tuli kova paikka ja oikeasti tilanne, jolloin pitää pystyä parhaimpaansa, hän veti riman vielä korkeammalle oman tekemisen suhteen, Kuhta ihailee.

– Hienoa liidaamista koko turnauksen ajan ja vielä kruununa finaalipeli. Hän oli ihan kentän kunkkuna. Uskomaton peli, Kuhta jatkoi.

Kimmo Kuhta (vas.) voitti Mikael Granlundin (oik.) kanssa Suomen mestaruuden keväällä 2011 HIFK:ssa. Kuvassa keskellä myös Juha-Pekka Haataja. Kuva: Europhoto / Jukka Rautio

Granlund on noussut viime vuosina luotettavaksi kahden suunnan sentteriksi NHL:ssä. Kuhta muistuttaa, että Granlund pelasi Nashville Predatorsin joukkueessa ykkössentterinä, ja kellotti peliaikaa yli 20 minuuttia ottelua kohden eli eniten joukkueen hyökkääjistä.

– Kausi jäi Nashvillessä lyhyeksi ja hän koki, että kropassa on virtaa. Hän tuli MM-kisoihin ja ei todellakaan vaan pelaamaan, vaan halusi tulla johtamaan isoon rooliin ja näyttää oikeasti, kuinka hyvä pelaaja on.

– Todella kova turnaus. Saman tien ensimmäisestä pelistä lähtien näytti johtajuutta, suuntaa ja esimerkkiä koko joukkueelle. Vielä tässä finaalissa ihan huima veto.

MM-kulta oli Granlundille uran toinen. Ensimmäisen hän saavutti keväällä 2011 yhdessä Petteri Nokelaisen kanssa. Nokelainen iski tuolloin 2–1-voittomaalin Ruotsin verkkoon.

– Granlund pelasi jälleen loistavan turnauksen. "Mikke" pelaa loistavasti aina, kun hän laittaa Suomi-paidan päälle. Syöttö- ja pelintekotaito ovat loistavia, mutta hän on myös kylmäpäinen. Se oli jo nuorena herrana, eikä ole kyllä hävinnyt mihinkään. Hän ei purista tiukassa paikassa mailaa, vaan lähtee ratkaisemaan pelejä, Nokelainen ihailee.

Nokelainen kehuu Leijonien turnausta mahtavaksi. Hän myös innostuu muistelemaan suomalaisen jääkiekon kulttuurin muutosta. Nokelaisen mukaan aikoinaan Suomi saattoi olla se joukkue, joka painosti ja hallitsi, mutta silti aina hävisi. Nykyisin Suomi puolestaan pystyy kääntämään pelit voitoksi.

– Viime vuosina on tapahtunut se, että Suomi on oppinut voittamaan. Jos miettii tätäkin ottelua, niin Kanada pelasi huikean pelin. Suomi oli jopa jaloissa, mutta pääsi Kanadan jäähyjen kautta mukaan, Nokaleinen sanoo.

Petteri Nokelainen iski Leijonien voittomaalin keväällä 2011 Ruotsin verkkoon. Kuva: EPA/All Over Press

Jukka Jalonen oli Leijonien päävalmentaja jo silloin, kun Suomi voitti historiansa toisen maailmanmestaruuden vuonna 2011. Tämän jälkeen Jalonen on saavuttanut kaksi aikuisten maailmanmestaruutta, yhden olympiakullan ja yhden nuorten maailmanmestaruuden.

– Eihän se ole sattumaa, että Suomi pärjää näin hyvin. Jukka Jalonen on loistava valmentaja ja hän on myöskin kehittynyt matkan varrella. Vuodet ovat tuoneet samalla tavalla kuin pelaajalle itseluottamusta. Hän on saanut voittojen myötä rauhallisuutta ja itseluottamusta siihen, että pystyy luottamaan omaan tekemiseensä, Nokelainen sanoo.

Lue myös:

.
.